MäklarOfferter

Vanliga misstag som bostadssäljare gör

Vanliga misstag som bostadssäljare gör

Det är mycket att tänka på när man ska sälja en bostad och de flesta gör det högst ett par gånger i livet. Att bygga upp tillräcklig kunskap och erfarenhet för veta vad som ger de bästa förutsättningarna för en lyckad försäljning kan därför vara svårt. MäklarOfferter har hjälpt tiotusentals nöjda bostadssäljare att lyckas med sina försäljningar och i denna artikel har vi sammanställt de vanligaste misstagen som bostadssäljare gör – och hur du gör för att undvika dem.

Det vanligaste misstaget många bostadssäljare gör är att välja första bästa mäklare, till exempel att sälja med samma mäklare som man har köpt av. Ett mindre vanligt misstag är att enbart fokusera på vad mäklararvodet kostar, utan att tänka på att tjänsterna som olika mäklare inkluderar i arvodet kan skilja sig åt. Att försöka sälja utan mäklare är ett annat misstag, det ökar risken att det uppstår problem med försäljningen och undersökningar visar att det leder till lägre slutpris för bostaden. Andra misstag är att ha fel prisförväntningar, inte lita på mäklarens kunskap eller göra alltför stora renoveringar inför försäljningen. Det finns saker man kan ha i åtanke för att undvika dessa misstag som bostadssäljare.

1. Väljer första bästa mäklare

Många gör misstaget att anlita den första bästa mäklaren man kommer i kontakt med. Att många gör det här misstaget kan ha olika förklaringar – vissa har den felaktiga uppfattningen att alla mäklare ändå arbetar likadant och att det därför inte spelar någon roll vilken mäklare man väljer. Somliga har fått en specifik mäklare rekommenderad till sig av en närstående och andra väljer att sälja med samma mäklare som man tidigare har köpt av. Detta är inte en garanti att mäklaren är rätt för dig, eftersom mäklare ofta är specialiserade ett visst område och på att sälja specifika bostadstyper. Mäklaren behöver ha erfarenhet av liknande försäljningar (bostadstyp och storlek), ha koll på ditt bostadsområde och gärna även ha en personlighet som klickar med din. Fastighetsmäklarinspektionen rekommenderar därför att man jämför flera olika mäklare innan man väljer en mäklare.

2. Fokuserar på kostnaden istället för resultatet

Det kan vara lockande att välja mäklaren som tar minst betalt, men detta kan också påverka din bostadsförsäljning negativt. Man bör fundera på varför en mäklare tar mindre betalt än andra mäklare och vad är det man uppoffrar om man väljer en sådan mäklare. Det finns t.ex. ”gör det själv”-mäklare som tar mindre betalt, men då får du sköta visningen själv med allt vad det innebär. En bra och kompetent mäklare inger förtroende vilket gör att också dina potentiella spekulanter känner sig tryggare med att köpa din bostad.

Självklart ska du inte betala för mycket i mäklararvode, men en bra mäklare kommer att få din bostad såld både snabbare och till ett högre försäljningspris, vilket snabbt kompenserar för det eventuellt högre arvodet. I stället för att stirra sig blind på vad olika mäklare tar betalt, så är det betydligt bättre att jämföra vilka tjänster som ingår i de olika mäklarnas arvoden samt de olika mäklarnas personliga egenskaper så som områdeskännedom, erfarenhet, kunskap och personkemi. Prata därför med ett flertal olika mäklare och låt dem själva motivera sina arvoden och tjänster. Fokusera inte för mycket på vad de tar i arvode, utan välj den mäklare som du tror kommer att kunna sälja din bostad snabbt, problemfritt och till högsta möjliga slutpris. Det tjänar du faktiskt på.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Börja härPil

3. Tror att mäklaren som säljer mest är bäst

Du bör också tänka en extra gång innan du väljer en mäklare som marknadsför sig själv som “mäklaren med flest försäljningar i ditt område”. Detta är inte alltid något positivt, eftersom det kan betyda att mäklaren saknar tiden och engagemanget att hjälpa dig på ett så bra sätt som möjligt. Ofta har mäklarna med flest antal försäljningar, inte be bästa betygen.

4. Säljer utan mäklare

När du anlitar en mäklare i samband med en bostadsförsäljning kan du vara säker på att alla underlag som krävs enligt lag är i ordning. Du kan också känna dig trygg i vetskapen att priset blir marknadsmässigt, vilket inte alls är en garanti om du säljer privat. Med en bra mäklare får du även hjälp med exempelvis värdering, annonsering, visningar, förhandlingar med köpare, deklaration efter försäljning och mycket mer. Utöver detta kan du faktiskt räkna med att få ett högre slutpris på bostaden. Företaget Värderingsdata mäter varje år skillnaderna i slutpris för icke mäklade och mäklade småhusaffärer. Den senaste undersökningen visade att man i genomsnitt får ett 12 % högre slutpris genom att undvika privat försäljning, och anlita en mäklare.

5. Har fel prisförväntningar

Ett annat vanligt misstag som många bostadssäljare gör är att övervärdera den egna bostaden, och till exempel jämföra med grannens rekordförsäljning. Detta kan leda till att du får helt fel förväntningar och att bostadens utropspris blir alldeles för högt. Om priset sätts för högt så får du helt enkelt färre intresserade spekulanter, vilket kan leda till att det blir svårt att sälja bostaden till det priset. Om du är osäker på vad din bostad är värd är det därför viktigt att låta mäklare värdera din bostad innan försäljningen. Det är dock inte heller helt säkert att en mäklare värderar bostaden rätt. Ett bra tips är därför att ta dit flera av mäklare och på så vis få en mer nyanserad och objektiv bild av bostadens värde.

6. Utgår från vad man själv anser blir bäst

Som bostadssäljare är det vanligt att vilja ha stenkoll under hela processen och helt enkelt utgå från vad man själv anser blir bäst. Du ska förstås framföra dina önskemål och känna dig inkluderad vid en bostadsförsäljning, men du måste också lita på att mäklaren har bäst koll på såväl bostadsmarknaden som säljprocessen. Det är därför viktigt att hitta en mäklare som du känner dig helt trygg med och som du vet kommer göra sitt yttersta för att du ska få maximalt betalt för din bostad.

7. Gör omfattande renoveringar inför försäljningen

Att rusta upp bostaden inför en försäljning är något som en del väljer att göra. Du bör dock inte göra alltför omfattande renoveringar inför försäljningen. Att till exempel måla om samtliga rum eller renovera köket behöver inte automatiskt leda till att bostaden får ett högre slutpris, eftersom du aldrig kan veta vad spekulanterna har för personlig smak. Med det sagt är det alltid en god idé att fixa glappande belysning, spika fast lösa golvlister och inreda annorlunda för att visa bostadens potential. Prata med din mäklare, hen kan se din bostad ur köparnas ögon och vet vilka saker som är värda att fixa till inför visningen.

Artiklar om sälja bostad (122)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare