MäklarOfferter

Hur lång tid tar det att sälja en bostad?

Hur lång tid tar det att sälja en bostad?

För dig som ska sälja bostad är det naturligtvis intressant att veta ungefär hur lång förmedlingstiden är, det vill säga hur lång tid det kommer att ta att sälja din bostad. Du vill förmodligen sälja så snabbt som möjligt men samtidigt till ett så högt värde som det bara går.

Även om alla mäklare arbetar på lite olika sätt följer de i regel en och samma mall:

  1. Värdering av bostaden sker. 
  2. Bostaden görs iordning och homstylas inför fotografering och visning
  3. Fotografering bokas in och utförs. 
  4. Bostaden annonseras ut på mäklarens hemsida och olika bostadssajter. 
  5. Visningar äger rum, ibland vid flera olika tillfällen beroende på efterfrågan.
  6. Budgivningen börjar.
  7. Köpare har valts ut och kontrakt skrivs
  8. Handpenning erläggs 7-10 dagar efter kontraktsskrivningen (vanligtvis ca 10%).
  9. Köparen erlägger slutbetalning och får tillträde till bostaden. 

Beroende på hur lång tid varje moment tar kan den totala förmedlingstiden variera. Det är oftast vid det första mötet med mäklaren som ni tillsammans går igenom hela försäljningen samt lägger upp en tidsplan. Räkna med att momenten som homestyling och fotografering kan ta längre tid än man först trott, runt två veckor. Det är just fotograferingen och stylingen som tar tid och annonsering kan inte ske förrän mäklaren har fotona. När bilderna finns brukar mäklaren redan ha satt ihop bostadsbeskrivningen och kan då få upp annonsen inom kort.

I normala fall tar det ca två veckor till en månad

Hur snabbt det går att sälja en bostad beror på om det är en bostadsrätt eller en villa som ska säljas. Genomsnittstiden för att sälja en bostadsrätt i Sverige ligger på lite drygt 14 dagar och att sälja ett hus tar i genomsnitt 3 veckor.

Inflationen gör att det tar längre tid att sälja bostad

Ökande bolåneräntor till följd av den höga inflationen har skapat oro på bostadsmarknaden. Osäkerheten på marknaden har orsakat både fallande bostadspriser, men även längre försäljningstider på lägenheter och villor. Det har helt enkelt blivit svårare att sälja bostad.

Försäljningstiden för lägenheter och hus ökar

I november 2022 var den genomsnittliga försäljningstiden för en lägenhet 24 dagar jämfört med 15 dagar för november föregående år, enligt siffror från Hemnet.

För villor var den genomsnittliga försäljningstiden 32 dagar, det innebär att försäljningstiden för villor har ökat med 30% på bara ett år, från november 2021.

När bör man byta mäklare?

Tyvärr är det så att om din mäklare inte lyckats sälja din bostad inom en till två månader, så är risken stor att du inte kommer att få din bostad såld alls. Mäklaren har då tömt alla sina möjligheter och väntar då egentligen bara på att någon köpare ska dyka upp från ingenstans, vilket är ganska osannolikt. MäklarOfferter har hjälpt tusentals bostadssäljare att byta mäklare och du är givetvis varmt välkommen att byta mäklare genom oss, men tänk på att det finns vissa saker du behöver göra innan du kan byta mäklare.

Läs gärna våra andra artiklar som Vilken månad säljs det flest bostäder? och När är det bäst att sälja bostaden? för att få fler tips inför din bostadsförsäljning.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Artiklar om sälja bostad (122)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare