MäklarOfferter

Förhandla eller pruta på mäklararvodet – tips och råd

Förhandla eller pruta på mäklararvodet – tips och råd

Att förhandla om mäklararvodet är en viktig del av processen när du ska välja mäklare. Att välja en mäklare baserat enbart på lågt arvode kan vara frestande, särskilt när man står inför de många kostnader som är förknippade med att sälja en bostad. Men det är viktigt att inte låta arvodets storlek vara den enda avgörande faktorn i valet av mäklare, utan att man faktiskt även jämför vad som faktiskt ingår i arvodet.

Välj efter kompetens – inte arvode

Medan det kan vara lockande att välja en mäklare med det lägsta arvodet, är det viktigt att överväga vad du faktiskt får för pengarna. Att investera i en mäklare med rätt kompetens och erfarenhet kan i slutändan vara mer lönsamt, genom att resultera i en smidigare försäljningsprocess och ett högre slutpris för din bostad. Det är därför klokt att se bortom arvodets storlek och istället fokusera på mäklarens kompetens och vad du faktiskt får för arvodet. Här är några anledningar till varför man bör fokusera mer på mäklarens kompetens och vad man faktiskt får för arvodet:

Kompetens och erfarenhet

En mäklare med högre kompetens och erfarenhet kan ofta ge bättre tips och råd samt navigera marknaden bättre, vilket kan resultera i ett högre slutpris för din bostad.

Personlig service

En mäklare som är engagerad och lyhörd för dina behov och önskemål kommer troligen att erbjuda en bättre service än en som bara är ute efter att snabbt avsluta affären. Detta kan inkludera allt från att vara tillgänglig för att svara på frågor till att ge råd och stöd genom hela försäljningsprocessen.

Bredare nätverk

En erfaren mäklare har ofta ett bredare nätverk av kontakter, inklusive potentiella köpare, vilket kan vara en stor fördel när du försöker sälja din bostad. De kan också ha goda relationer med andra yrkesverksamma i branschen, som kan vara till hjälp under försäljningsprocessen.

Mindre stress och oro

Att anlita en kompetent mäklare ger en trygghet. Du kan lita på att mäklaren kommer att hantera alla aspekter av försäljningen professionellt och smidigt, vilket minskar stress och oro.

Högre slutpris

Slutligen, och kanske viktigast av allt, kan en skicklig mäklare ofta uppnå ett högre slutpris för din bostad än en mindre erfaren mäklare, vilket snabbt kompenserar ett högre arvode.

Tips

Nyfiken på vad mäklare tar i arvode? Se aktuell och kontinuerligt uppdaterad statistik om mäklararvoden.

Se statistikPil

Få prioriterar lågt mäklararvode vid val av mäklare

MäklarOfferter har genomfört en omfattande undersökning där tiotusentals bostadssäljare har intervjuats. Resultatet visar att enbart 4% av säljarna prioriterar ett lågt mäklararvode när de väljer mäklare.

Så förhandlar du mäklararvodet

För att effektivt kunna förhandla mäklararvodet är det viktigt att vara väl påläst och informerad. Ett första steg är att inhämta och jämföra offerter från flera olika mäklare, vilket inte bara ger dig en överblick över marknaden utan också skapar ett gediget underlag för förhandlingar. Här följer några tips och råd:

1. Ta in offerter

Använd MäklarOfferter

MäklarOfferter är en utmärkt tjänst för dig som vill ta in och jämföra offerter från olika mäklare.

Jämför mäklare och arvoden

När du fått offerterna kan du jämföra mäklarnas arvoden, men också deras erfarenhet, kompetens och tidigare kundomdömen.

2. Förhandlingstips

Personliga möten

Boka personliga möten med de mäklare du tycker är mest intressanta. Det ger dig en möjlighet att diskutera arvodet ansikte mot ansikte och få en känsla av mäklarens engagemang och kompetens.

Överväg olika arvodestyper

Var öppen för olika typer av arvodesmodeller. Fast arvode kan ha fördelen att du i förväg vet vad arvodet landar på, men det kan potentiellt minska mäklarens motivation att sträva efter det högsta möjliga försäljningspriset. Ett rörligt mäklararvode, där mäklarens provision ökar med försäljningspriset, kan fungera som en drivkraft för mäklaren att uppnå ett högre slutpris.

Bygg relation

Bygg upp en god relation med mäklaren. En positiv och respektfull dialog kan underlätta förhandlingsprocessen.

Förhandla

När du ska jämföra och förhandla med mäklare bör det alltså inte vara priset du fokuserar mest på. Titta istället på mäklarens kompetens och engagemang:

  • Har mäklaren god kännedom om bostadsområdet?
  • Är mäklaren lyhörd för dina önskemål?
  • Är mäklaren lättillgänglig – svarar de snabbt på mejl och telefonsamtal?

Tips:

  • En erfaren men oengagerad mäklare är inte bättre än en nyexaminerad, men kunnig och engagerad mäklare.
  • Gå inte på säljknep som att de har ”sålt mest i området” eller har ”bäst omdöme av alla mäklare”.
  • Sist men inte minst – välj mäklaren som känns bäst. Läs mer om varför det är viktigt.
Tips

Ska du sälja din bostad så kan du enkelt jämföra flera olika mäklare och deras arvoden på MäklarOfferter.

Jämför mäklararvodenPil

3. Skriftlig överenskommelse

Teckna förmedlingsuppdrag

När du och mäklaren har kommit överens om ett arvode och vad som ska ingå i arvodet, se till att få allt skriftligt för att undvika missförstånd i framtiden.

Genom att vara välinformerad och påläst, och med hjälp av MäklarOfferter, ger du dig själv de bästa förutsättningarna för att hitta en mäklare som kan möta dina behov och önskemål, samtidigt som du inte betalar för mycket i onödan.

Nyfiken på arvoden?Få offerter från mäklareTjänsten är gratisInga förpliktelser
Jämför mäklararvoden