MäklarOfferter

Hur vet man att en mäklare är bra?

Hur vet man att en mäklare är bra?

En skicklig och trevlig mäklare kan göra all skillnad i världen för din bostadsförsäljning. Det kan dock vara svårt att hitta den bästa, för hur vet man egentligen vilken mäklare som är bra och vem som är mindre seriös?

Något som tål att nämnas flera gånger är att du som säljare behöver träffa flera mäklare personligen för att kunna känna av hur mäklaren är. Även om du haft mejl- eller telefonkontakt samt läst bra omdömen om en mäklare är det inte förrän du verkligen sitter framför personen som du själv kan bilda din egen uppfattning. Det är alltså viktigt att träffa mäklarna personligen, det kommer vara värt det när du väl får sålt bostaden. Ta gärna en titt på vår artikel ”När ska man anlita mäklare” för att få mer kunskap om hur du väljer rätt och när det är viktigt att anlita en mäklare.

Checka av listan

Förutom att du såklart vill ha en mäklare som är bra finns det vissa saker du bör leta efter. Här är fyra punkter som du bör kunna checka av när du väljer mäklare:

  1. Mäklaren bör ha bra koll på det område du säljer i. Detta är viktigt ur försäljningssyfte då mäklaren har kunskap om vad som finns i området (säljpunkter som skola, shopping, restauranger eller vackra naturområden). Dessutom vet en mäklare med kännedom om området ofta även hur priserna har sett ut under den senaste tiden, vad personer är villiga att betala för en bostad här och mycket mer.
  2. Kontrollera den utvalda mäklaren hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Det går snabbt och du kan få veta om en mäklare har fått erinran, varningar eller till och med blivit av med sin licens. Din mäklare måste vara registrerad hos FMI enligt lag och det är viktigt han eller hon följer god mäklarsed.
  3. Erfarenhet av liknande objekt. Det är alltid en stor fördel om din mäklare redan sålt flertalet objekt som liknar ditt. Då har mäklaren bättre koll på marknaden i området samt fakta som kan vara specifika för just den typ av bostad du vill sälja, något som kan underlätta försäljningen avsevärt. Dessutom är chansen betydligt större att mäklaren då har spekulanter som är intresserade av din bostad.
  4. Priset är naturligtvis en viktig aspekt när du väljer mäklare. Alla mäklare väljer själva hur stor betalning de vill ha, men den bör naturligtvis vara rimlig. De flesta mäklare tar en procentsats av försäljningsvärdet. Det finns fördelar med detta eftersom mäklaren naturligtvis vill jobba extra hårt för att få sålt bostaden till ett så högt pris som möjligt (det gynnar ju både dig och mäklaren). Det finns mäklare som tar ett fastpris, det kan vara intressant för dig som vill veta vad priset blir. Nackdelen med fast arvode är att mäklaren kanske inte anstränger sig lika mycket.

Om du vill ha fler tips på vad som kan vara bra att tänka på när du ska välja mäklare, så rekommenderar vi att du läser artiklarna vilken mäklare säljer mest och varför ska man anlita mäklare.

Tips

Jämför mäklararvoden enkelt med vår unika jämförelsetjänst. Få gratis offerter och kostnadsförslag från mäklare i ditt område.

Jämför mäklararvodenPil

Artiklar om mäklare (51)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare