MäklarOfferter

Köpa och sälja bostad med samma mäklare – för och nackdelar

Köpa och sälja bostad med samma mäklare – för och nackdelar
Vilka för- och nackdelar finns det med att köpa och sälja en bostad med samma mäklare?

Fördelen är att du känner till mäklaren och vet hur hen arbetar. Om mäklaren däremot inte normalt säljer i det område där din bostad ligger så är nackdelen att mäklaren varken har områdeskännedom eller potentiella spekulanter till din bostad. Det viktigaste är att alltid jämföra flera mäklare när du ska anlita en mäklare för en bostadsförsäljning.

Många gånger är det bättre att inte sälja med samma mäklare som man köper av, särskilt om bostaden man vill sälja inte ligger i samma område där man vill köpa bostad. Så om mäklaren normalt inte säljer i det område där din bostad ligger, så rekommenderar vi att du väljer en mäklare som aktivt jobbar i ditt område med liknande objekt.

Det viktigaste är dock att alltid jämföra flera olika mäklare deras mäklararvoden och vilka tjänster som ingår i erbjudandet, men kontrollera också mäklarens kunskap och erfarenhet av liknande bostadsförsäljningar. Det är också viktigt att du som säljare känner förtroende för mäklaren. När du jämför flera olika mäklare samlar du på dig ett brett beslutsunderlag och chansen att hitta rätt mäklare ökar.

Sälja med samma mäklare

Det kan vara en fördel att använda samma mäklare som du precis har köpt en bostad genom. Du har då på nära håll sett hur mäklaren fungerar och agerar genom hela försäljningsprocessen. Mäklaren kan också ha ett ökat intresse att försäljningen av din nuvarande bostad ska gå snabb och smidig för att bostadsaffären ska bli av.

Tips

Fastighetsmäklarinspektion som är en statlig tillsynsmyndighet för fastighetsmäklare rekommenderar att man jämför flera olika mäklare och deras erbjudanden innan man väljer att anlita någon mäklare.

Jämför mäklarePil
Vanliga frågor om

Köpa & sälja bostad med samma mäklare

Bör man köpa & sälja bostad med samma mäklare?Pil

Det kan finnas både för- och nackdelar. Det viktigaste är att jämföra flera olika mäklare innan du bestämmer vilken mäklare som ska få uppdraget att sälja din bostad. Jämför mäklararvode, vilka tjänster som ingår, samt mäklarens kunskap och erfarenhet av liknande försäljningsobjekt.

Artiklar om mäklare (53)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare