MäklarOfferter

Köpa lägenhet eller hus för att renovera och sälja med vinst

Köpa lägenhet eller hus för att renovera och sälja med vinst
Att köpa lägenhet eller hus för att renovera och sälja med vinst​​​​​​

Att köpa, renovera och sälja ett hus eller en lägenhet med vinst kallas ibland för att flippa hus. Det krävs kapital, hårt arbete, kunskap och lite tur för att lyckas och det finns alltid en risk med att flippa hus.

Att köpa, renovera och sälja ett hus eller en lägenhet med vinst kallas ibland för att flippa hus. För att lyckas med affären är det viktigt att ha tänkt igenom upplägget ordentligt i förväg. Det krävs ofta mycket kapital, arbete och kunskap för att lyckas med affären och glöm inte bort att det alltid är en risk. Ett köp av en bostad vid fel tidpunkt kan innebära att vinsten uteblir. Det finns aldrig några garantier för att affären blir lyckad. Marknaden har under en tid varit gynnsam men bostadsmarknaden är i ständig förändring och hur den kommer att se ut i framtiden vet ingen. Här ger vi några tips som kan vara bra att ta med sig. Det är också bra att känna till att om någon köper, renovera och säljer bostäder kan Skatteverket bedöma det som en näringsverksamhet och då beskattas vinsten som en inkomst av aktiv näringsverksamhet.

Den ekonomiska kalkylen

Det går aldrig att vara helt säker på att det går att göra en vinst genom att flippa ett hus eller en lägenhet. För att vara relativt säker bör huset eller lägenheten köpas för under det uppskattade marknadsvärdet. Många som köper, renoverar och säljer hus och lägenheter satsar på bostäder som måste totalrenoveras. Försök att värdera vad bostaden kan säljas för när den är totalrenoverad och räkna av kostnaderna och den vinst du vill göra på försäljningen så får du fram ett belopp som du högst kan betala för bostaden. Behöver du ta ett bolån för att klara affären måste du kontakta banken. Det kan löna sig att jämföra olika bankers villkor och ränteläge. Tänk också på att vinstskatt måste betalas på vinsten.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Kom igångPil

Renoveringen

Satsa på vita eller ljusa material och inredning som tilltalar många. Gör gärna en del av arbetet själv för att minska kostnader för hantverkare. Det kan dock vara en god idé att anlita en auktoriserad firma för badrumsrenoveringen för att få ett godkänt våtrumsintyg. Badrum och kök är de rum som kommer att kosta mest att renovera men nyrenoverade badrum och kök kan också höja värdet på bostaden vid försäljningen. Att hålla koll på och få ned kostnaden för renoveringen kan vara avgörande när du ska köpa, renovera och sälja en bostad.

När huset eller lägenheten ska säljas

Ta kontakt med en mäklarbyrå när renoveringen är klar och det är dags att sälja bostaden. Jämför gärna flera mäklarfirmor så att du hittar en mäklare som du känner förtroende för och som har kunskap och erfarenhet av liknande bostadsförsäljningar i området. Det är nästan alltid svårt att sälja en bostad som är helt tom. Att ta hjälp av en stylist kan löna sig för att skapa en hemtrevlig känsla i bostaden.

Vanliga frågor om

Köpa lägenhet eller hus för att renovera och sälja med vinst

Hur flippar man hus?Pil

Att flippa hus betyder att man köper, renovera och säljer en bostad.

Hur många lägenheter får man köpa och sälja per år?Pil

Om någon systematisk köper, renoverar och säljer bostäder kan Skatteverket anse att det är en näringsverksamhet och då ska man beskattas som en näringsidkare.

Får man köpa lägenhet för att renovera och sälja?Pil

Ja, man får köpa, renovera och sälja en lägenhet men om du systematiskt köper, renoverar och säljer kan Skatteverket bedöma att det är en näringsverksamhet.

Relaterade artiklar

Artiklar om köpa bostad (107)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare