MäklarOfferter

Accepterat pris – vad betyder det för bostäder?

Accepterat pris – vad betyder det för bostäder?
Vad innebär accepterat pris?

Accepterat pris på bostadsmarknaden innebär att det utgångspris som satts är ett pris som säljaren kan acceptera som slutpris. Köpeskillingen kan dock bli högre om en budgivning kommer igång och i slutändan är det alltid säljaren som bestämmer vem och till vilket pris bostaden ska säljas.

Ett accepterat pris på en lägenhet eller en villa innebär att det pris som är satt på bostaden kan accepteras av säljaren som slutpris. Det betyder dock inte att utgångspriset blir den slutgiltiga köpeskillingen utan en budgivning kan komma igång och köpeskillingen kan därmed bli högre. Utgångspriset ska diskuteras fram av mäklare och säljare tillsammans men för att undvika lockpriser ska mäklaren alltid göra en rimlig värdering av bostaden som ska ligga till grund för prissättningen. Att sätta lockpriser på bostäder strider mot god fastighetsmäklarsed och bryter mot marknadsföringslagen och fastighetsmäklarlagen. Det är inte heller så att säljaren måste sälja sin bostad till en köpare som vill köpa bostaden till ett accepterat pris eller för den delen ett högre pris. Det råder alltid fri prövningsrätt vilket betyder att säljaren har rätt att välja till vem bostaden ska säljas och till vilket pris.

Varför säljs bostäder till accepterat pris?

Utvecklingen på bostadsmarknaden styr hur säljare och mäklare marknadsför bostadsobjekt och det är många faktorer som påverkar bostadspriserna. Ränteläget är till exempel en sådan faktor, liksom hushållens inkomster, arbetslöshetsstatistiken, skatter samt andra regler och beslut. Ett exempel på en regel som påverkar bostadsmarknaden är bolånetaket som infördes i Sverige 2010 och som innebär att köparen måste finansiera 15 % av köpeskillingen själv med en kontantinsats. Ett annat exempel är de tuffare amorteringskraven från 2016 och 2018. Även marknadens förväntan är en faktor som påverkar bostadspriserna. När det är hög efterfrågan på bostäder kommer många spekulanter till visningarna och det blir budgivningar på försäljningsobjekten och vid låg efterfrågan minskar antalet spekulanter och köpare är inte villiga att betala lika mycket för en bostad. I tider med en mer återhållsam marknad kan mäklare använda just accepterat pris, eller fast pris som det också kallas, i sina bostadsannonser. Det är helt enkelt en marknadsföringsstrategi. Accepterat pris kan även användas vid bostadsförsäljningar där säljaren inte fått det bud man hoppats på och bostaden läggs ut till försäljningen en andra gång med tillägget att bostaden säljs till accepterat pris.

Tips

Letar du efter bra och seriösa mäklare till din bostadsförsäljning? Med MäklarOfferters unika matchningstjänst hittar du enkelt den bästa mäklaren.

Till matchningstjänstenPil
Vanliga frågor om

Accepterat pris

Vad betyder accepterat pris?Pil

Ett accepterat pris är en köpeskilling som säljaren kan tänka sig att sälja bostaden för.

Vad innebär accepterat pris på Hemnet?Pil

Det betyder att det pris som finns i annonsen kan accepteras av säljaren som slutpris på bostaden.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare