MäklarOfferter

Ingen vill köpa vår lägenhet!? – 3 tips om försäljningen går dåligt

Ingen vill köpa vår lägenhet!? – 3 tips om försäljningen går dåligt

Att sälja en bostadsrätt kan kräva lite tålamod. Det kan finnas många anledningar till att lägenheten inte säljer omedelbart. Har ni rimliga förväntningar i relation till hur marknaden ser ut för tillfället? Är bostadsrätten för högt prissatt i jämförelse med liknande objekt i området? Är avgiften hög? Är läget sämre? Finns det mer attraktiva alternativ ute till försäljning samtidigt kan det givetvis påverka era chanser att få lägenheten såld. Ibland kan det löna sig att vänta.

Har dock annonsen legat uppe på Hemnet i flera veckor utan att seriösa spekulanter dyker upp på visningarna eller att eventuella bud som faktiskt trillar in ligger under acceptabel nivå, så bör du ta tag i saken. Det mest troliga är att mäklarens egna kontakter är uttömda och hen, precis som ni, bara lever på hoppet att en köpare ska uppenbara sig från ingenstans. Valmöjligheterna är inte så många i detta läge, men här följer tre tips som kan hjälpa dig på vägen. Fungerar inte dessa kan det nog vara dags att byta mäklare.

Styla om eller renovera lägenheten

Har annonsen legat uppe på Hemnet i mer än två månader utan framgång så är det definitivt dags att ta ner den och börja om. Tänk dock på att mäklaren måste avvakta i minst tre veckor innan annonsen kan läggas upp på nytt. Om bostadsrätten inte redan är i toppskick kan det vara värt att utnyttja den tiden till att styla om den eller renovera undermåliga delar och sedan ta nya, fina bilder till nästa annonsering. Homestyling eller renovering kan förbättra lägenhetens försäljningspotential och samtidigt öka chanserna till ett högre slutpris.

Fundera på priset 

Självklart vill du få ut så högt försäljningspris som möjligt och du har säkert kollat på vad andra liknande bostäder har sålts för. Din grannes bostad som egentligen inte alls är lika fin såldes ju för 3,5 miljoner, så visst borde din fina lägenhet kunna säljas för mer än så? Anledningen till att din bostad inte säljs för samma belopp kanske beror på att din granne har havsutsikt eller balkong i solläge. Ibland finns skillnader som man inte tänker på som påverkar spekulanternas köpvilja. Det kan också vara så att marknaden har förändrats och att bostadspriserna faktiskt har sjunkit, i sådant fall är det lite annat man kan göra än att acceptera är ett lägre pris än vad man tänkte sig från början om man vill få bostaden såld inom överskådlig framtid. 

Ge mäklaren en andra chans och förnya annonsen

För att mäklaren ska kunna förnya den befintliga annonsen på Hemnet måste lägenheten ha varit avregistrerad från sajten i minst 21 dygn. Därefter nollställs statistiken och annonsen hamnar därmed överst på listan, precis som när den publicerades för första gången. Kostnaden för att förnya en Hemnet-annons styrs av bostadsrättens utgångspris samt var i landet den ligger.

Byt mäklare!

Så ingen vill köpa er lägenhet trots upprepade försök från mäklaren? Det enda alternativet som återstår är egentligen att byta mäklare. Även om ni är nöjda med mäklaren överlag så kan det vara befogat att byta om försäljningen har stagnerat. En bra mäklare har i regel full förståelse för detta. Er prioritering är ju fortfarande att få lägenheten såld och denne har ju redan fått sin chans. Oavsett anledning så kan en annan mäklare komma med fräscha infallsvinklar och ge affären en nystart. Via sin egen spekulantlista kan denne också bidra med en helt ny uppsättning potentiella budgivare.

Vid ett mäklarbyte behöver den nya mäklaren inte heller vänta i 21 dagar innan hen kan publicera en egen Hemnet-annons med nya foton och försäljningstext. En helt ny annons innebär dock en ny annonskostnad, Hemnet-avgiften är avdragsgill i deklarationen.

Att tänka på vid mäklarbyte

Innan ni kan byta mäklare behöver ni kontakta er nuvarande mäklare och säga upp det befintliga förmedlingsuppdraget. Se till att få en skriftlig bekräftelse på uppsägningen, samt en kopia på mäklarens spekulantförteckning. Denna ska vidarebefordras till er nya mäklare för att förhindra dubbla mäklararvoden. Om den slutgiltiga köparen finns med på spekulantförteckningen så har den tidigare mäklaren nämligen rätt till provision.

Innan uppsägning är det också viktigt att ni kollar upp exakt vad som står i uppdragsavtalet, så att ni inte riskerar att drabbas av onödiga extrakostnader. Normalt tillkommer inga kostnader, såvida det inte finns några särskilda överenskommelser i avtalet. Ett förmedlingsuppdrag tecknas vanligtvis med tre månaders ensamrätt och löper sedan på tills vidare med tio dagars uppsägningstid. Om avtalet sägs upp medan ensamrätten fortfarande gäller kan mäklaren ha rätt till ersättning för eventuella utgifter hen har haft fram till dess. Sker uppsägningen efter att ensamrättstiden har gått ut kan mäklaren bara begära ersättning för kostnader som specifikt anges i avtalet. Rätten till provision för anvisad köpare gäller oavsett.

Jämför och välj en ny mäklare

Hur ska man då välja en ny mäklare? Jämför gärna ett antal olika mäklare och låt dem titta på lägenheten. Förklara ert dilemma och hör efter vilka idéer varje mäklare har för att få bostadsrätten såld. Genom att jämföra erbjudanden från flera olika mäklare blir det enklare att avgöra vem som är bäst lämpad för uppdraget. Att jämföra mäklare går också hand i hand med vad den statliga tillsynsmyndigheten Fastighetsmäklarinspektionen rekommenderar.

Tips

Funderar du på att byta mäklare? Vi hjälper dig att hitta en ny mäklare – helt gratis!

Jämför mäklarePil
Vanliga frågor om

Ingen vill köpa vår lägenhet

Vad ska jag göra om ingen vill köpa min lägenhet?Pil

Har din bostadsrätt legat ute till försäljning under en längre tid utan att någon har visat intresse så är det förmodligen dags att byta mäklare.

Artiklar om mäklare (54)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare