MäklarOfferter

Varför ska man anlita en mäklare?

Varför ska man anlita en mäklare?

Funderar du över om du ska anlita en mäklare eller inte till bostadsförsäljningen? Det korta svaret är att det oftast är smartast och mer lönsamt att använda sig av en mäklare vid bostadsförsäljning.

Varför mäklare är så viktiga beror dels på den juridiska biten. De har alltid minst en tvåårig utbildning på högskola och är väl förankrade med de juridiska aspekterna som ingår vid försäljning av en bostad. Därtill har mäklare i regel stora kontaktnätverk med många potentiella köpare som kan bidra till att du kan få sålt din bostad till ett pris som du blir nöjd med.

Många som funderar över om de ska anlita mäklare väger in för- och nackdelar med en mäklartjänst. Vissa kan uppleva mäklararvodena som höga men när bostaden är såld är det många som omvärderar sin åsikt och tycker att de verkligen har fått valuta för pengarna. Dessutom är mäklararvode avdragsgillt. Om man ska vara sin egen mäklare är det oerhört många aspekter som man måste vara bekant med och påläst om, och det är inte ett helt lätt jobb om man saknar erfarenhet. Så om man ställer sig frågan ”Varför använda mäklare?” blir svaret ganska lätt. Man får professionell hjälp under hela försäljningsprocessen och behöver inte själv leta upp potentiella köpare och arrangera visningar. Sist men inte minst så är bra mäklare experter på att marknadsföra bostäder och locka till sig spekulanter så att du får bostaden såld både snabbt och till ett bra pris.

Varför behövs mäklare?

Under en bostadsförsäljning är det alltid mycket att stå i, både många månader innan och under själva säljprocessen. Bland annat är det saker som flytt, adressändring och uppsägning av abonnemang som ska göras och även bokning av fotograf. När du väljer att anlita en mäklare får du bra stöd, råd och hjälp genom hela processen eftersom du lejer bort alla delar. Mäklaren ser till att upprätta avtal, boka in fotograf, skriva bostadsbeskrivning samt annonsera ut bostaden. Därefter fixar mäklaren med visningarna och har all kontakt mellan köpare och säljare samt ser till att handpenning erläggs för att säkra affären.

Tips

Gör som tiotusentals andra bostadssäljare har gjort – jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Sälja via mäklare eller privat?

Det är möjligt att sälja sin bostad privat utan extern hjälp. Du kanske redan har en eller flera personer som visat intresse av att köpa. Detta kan ibland vara fallet och då slipper man kanske även annonsera ut bostaden, man säljer den direkt till den intresserade köparen.

Men att välja mellan mäklare eller sälja själv behöver du inte heller göra. Du kan nämligen använda enbart vissa av mäklarens tjänster, som exempelvis kontraktsskrivningen. Då slipper du ta itu med den juridiska delen av försäljningen.

Tänk dock på att du har mycket att vinna på att anlita mäklare. De är experter på bostadsförsäljning och har möjlighet att värdera bostaden. Det är väldigt viktigt att värderingen blir korrekt. Sätter du priset för lågt, ja då får du inte ut så mycket pengar som du skulle kunnat få ut. Sätter du priset för högt kommer du få färre eller inga besökare alls på visningen. Det finns faktiskt en förklaring till att så gott som nästan alla bostadssäljare använder sig av mäklare och det är för att det faktiskt gynnar dem.

Att sälja med mäklare ger högre slutpris

Enligt den senaste rapporten från Värderingsdata (2018) så får bostadssäljare som säljer med hjälp av en mäklare i genomsnitt 26 procent högre försäljningspris jämfört med bostadssäljare som säljer utan mäklare.

När ska man kontakta mäklare?

När ska man använda mäklare och när behövs det inte? Detta är vanliga frågor för den som ska sälja en fastighet. Ett tips är att kontakta och jämföra ett par olika mäklare för att träffa dem personligen. Här får du möjlighet att ställa alla frågor samt be mäklaren förklara mer ingående hur han eller hon kan hjälpa just dig. Du kan även läsa vår artikel ”hur vet man att mäklaren är bra?” för att få fler tips om hur man väljer en toppmäklare.

Varför du bör anlita mäklare beror helt enkelt på att de flesta som säljer en bostad kanske gör det för första gången. Det är väldigt mycket att sätta sig in i och en utbildad person inom ämnet har bra koll på det nuvarande marknadsvärdet.

Tips

Letar du efter bra mäklare? Med MäklarOfferters unika matchningstjänst hittar du enkelt den bästa mäklaren.

Till matchningstjänstenPil

Artiklar om mäklare (53)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare