MäklarOfferter

Juridisk person tillåten – då kan företag köpa lägenhet

Juridisk person tillåten – då kan företag köpa lägenhet
Får ett företag köpa en bostadsrätt?

Frågan regleras i bostadsrättslagen och i bostadsrättsföreningens stadgar. Det finns inget förbud i bostadsrättslagen som säger att en juridisk person inte får äga en bostadsrätt men det kan finnas särskilda villkor i den enskilda bostadsrättsföreningens stadgar som måste vara uppfyllda för att få medlemskap.

En juridisk person är ett företag med samma juridiska rättigheter som en fysisk person. En juridisk person kan till exempel vara ett aktiebolag, en ekonomisk förening eller en organisation. Bostadsrätter är avsedda som bostäder till fysiska personer men det finns inget i bostadsrättslagen som hindrar juridiska personer från att köpa en bostadsrätt. Varje bostadsrättsförening har egna stadgar där föreningen kan reglera hur medlemskapet i föreningen ska se ut. Om villkoren i stadgarna är uppfyllda ska medlemskap i bostadsrättsföreningen beviljas men även om stadgarna tillåter en juridisk person att bli medlem kan föreningen neka. Förbjuder däremot föreningens stadgar juridiska personer att bli medlemmar ska medlemskap inte beviljas. Det är inte ovanligt att bostadsrättsföreningar undviker juridiska personer som medlemmar då föreningen kan klassas som en oäkta förening om en stor del av intäkterna kommer från juridiska personer, till exempel lokalhyresgäster. En oäkta förening har andra skatteregler än en äkta förening.

Varför vill ett företag köpa en bostadsrätt?

Om ett aktiebolag har upparbetade vinster i bolaget men ägaren till aktiebolaget saknar privat förmögenhet kan det finnas möjlighet för aktiebolaget att köpa en bostadsrätt. Plockas vinsten istället ut som en utdelning kommer den att beskattas och därför vill en del företagare undersöka möjligheten för om bolaget som en juridisk person kan köpa en lägenhet. Det är dock inte säkert att det blir skattemässigt fördelaktigt. Det finns flera regler att förhålla sig till. Till exempel måste en marknadsmässig hyra betalas. Stämpelskatten för lagfarten är också högre och om bostaden stiger i värde vid en försäljning blir det både skatt på vinsten för bolaget och skatt på utdelningen för bolagsägaren. Rådgör gärna med en företags- och skatterådgivare och med en banktjänsteman före bostadsköpet om det är aktuellt att en juridisk person ska köpa en bostad.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil
Vanliga frågor om

Juridisk person tillåten

Vad betyder det att en juridisk person är tillåten att köpa en bostadsrätt?Pil

Bostadsrättsföreningens stadgar reglerar om både en fysisk och juridisk person är tillåten att köpa en bostadsrätt och bli medlem i föreningen.

Får en juridisk person köpa bostadsrätt?Pil

Det är bostadsrättsföreningens stadgar som avgör vem som kan bli medlem i föreningen.

Kan ett företag köpa en lägenhet?Pil

En juridisk person kan köpa en bostadsrättslägenhet men bostadsrättsföreningen måste bevilja medlemskap och detta styrs av föreningens stadgar. 

Artiklar om juridik (80)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare