MäklarOfferter

Tillträde vid bostadsförsäljning – detta sker på tillträdesdagen

Tillträde vid bostadsförsäljning – detta sker på tillträdesdagen

När kontraktet är påskrivet och handpenningen betald är det bara en del av bostadsaffären som återstår – själva överlåtelsen. Då slutbetalar köparen bostaden och den byter officiellt ägare. Köparen får då nycklarna, har rätt att flytta in och tar över allt ansvar gällande bostaden.

Tillträdesdagen

På tillträdesdagen träffas säljaren, mäklaren och köparen på en plats som mäklaren ofta har bestämt. Det kan antingen vara på mäklarens kontor, på en bank, hos bostadsrättsföreningen eller annan lokal. Ses ni på en bank brukar det ofta vara på köparens bank, detta eftersom köparens bank vill veta att alla lån som belastar bostaden löses ut i samband med att köparen slutbetalar bostaden. En tillträdesprocess tar ca 30 minuter.

Likvidavräkning

För att reglera de ekonomiska delarna av bostadsaffären skriver man på en likvidavräkning i samband med tillträdet. Den fungerar som ett kvitto på köpet och köparens bank använder denna som underlag när de kontaktar din bank för att överföra pengarna och slutföra affären. Du som säljare får en sammanställning över summan på slutbetalning, om eventuella lån tas över av köparen, räntor och andra avgifter. Det är banken som sköter alla pengatransaktioner.

Överlämning av övriga handlingar

När du har fått resten av köpeskillingen är det inte mycket mer som återstår än att lämna över nycklarna till köparen. I samband med detta lämnar du även över eventuella kartor, ritningar och instruktioner till maskiner och annan utrustning.

Lagfart

Om en fastighet byter ägare är det vanligt att man skriver på ett köpebrev som ligger till grund för en lagfartsansökan. Lagfartsansökan behövs för att fastigheten ska byta ägare i de register som finns tillgängliga, till exempel i Lantmäteriets fastighetsregister. Fastighetsmäklaren skickar vanligtvis in denna ansökan. Om bostadsaffären gäller en lägenhet behövs inget köpebrev, då räcker det med att en eventuell bostadsrättsförening har godkänt den nya köparen som medlem.

Tips

Behöver du en bra mäklare till din bostadsförsäljning? Hitta bästa mäklaren med vår unika matchningstjänst.

Till matchningstjänstenPil

Kom ihåg!

  • Om överlämning av nycklar sker innan tillträdesdagen är det ändå du som säljare som äger och har ansvar för bostaden fram till tillträdet.

  • Bostaden måste vara försäkrad tills dess att köparen tar över på tillträdesdagen. Detta och eventuella övriga kostnader står du som säljare för fram till dess.

  • Många tillträden sker vid månadsskiftet som kan leda till långa väntetider för att ta emot betalningen från köparen. Det beror på att många stora transaktioner sker samtidigt som tar tid för bankerna att genomföra. Om ni bestämmer en annan dag under månaden för tillträde minimeras väntetiden och bostadsaffären blir klar snabbare.

Hur går ett tillträde till?

Se Mäklarsamfundets kundombudsman förklara de olika momenten i ett tillträde.

Relaterade artiklar

Artiklar om sälja bostad (122)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare