MäklarOfferter

Hur ser man om en mäklare är varnad?

Hur ser man om en mäklare är varnad?

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) är den myndighet som ansvarar för tillsyn över fastighetsmäklare. Det är FMIs disciplinnämnd som hanterar ärenden som kan leda till disciplinära påföljder, såsom återkallande av registreringar, varningar, erinran eller sanktionsavgifter för mäklare och mäklarföretag.

FMI för register över alla registrerade fastighetsmäklare samt information om eventuella varningar eller disciplinära påföljder som utfärdats mot dem.

Så kontrollerar du om mäklaren varnats

Fastighetsmäklarinspektionen publicerar inte uppgifter om vilka mäklare som varnats på deras webbplats. FMI motiverar detta med att man behöver ytterligare kontext för att förstå situationen kring en mäklares disciplinära påföljd. Att en mäklare har fått en påföljd betyder inte per automatik att de är opålitliga eller dåliga på sitt jobb.

Det finns alltså inte några listor med varnade mäklare publicerade. För att få information om en mäklare har blivit varnad, måste man kontakta FMI.

Vad innebär en varning för mäklaren?

Syftet med en varning är att uppmuntra mäklaren att inte göra om samma misstag i framtiden. Förhoppningsvis lär sig mäklaren av händelsen som ledde till varningen och blir en bättre mäklare.

Upprepade varningar kan leda till avregistrering

Om en mäklare däremot upprepade gånger blir varnad för samma fel, kan det leda till återkallelse av registrering. Det innebär att mäklaren inte längre får verka som fastighetsmäklare, eftersom registrering enligt lag är ett krav för att få förmedla bostäder.

Även om antalet återkallade registreringar har ökat de senaste åren, handlar det om färre än 50 stycken avregistreringar per år. Här kan du se alla beslut om återkallelse av registrering som FMIs disciplinnämnd har fattat.

Bra att veta när du ska anlita mäklare

En varnad mäklare behöver alltså inte vara en dålig mäklare, däremot är det extremt viktigt att kontrollera att man anlitar en registrerad mäklare. Utöver detta rekommenderar Fastighetsmäklarinspektionen att man jämför flera olika mäklare och deras erbjudanden innan man väljer att anlita en mäklare.

MäklarOfferter är Sveriges största jämförelsetjänst för bostadssäljare som vill jämföra och anlita fastighetsmäklare. Alla mäklare du hittar hos oss är registrerade och vi tar dessutom löpande in omdömen om alla mäklare, för att hjälpa bostadssäljare att hitta mäklare som passar deras krav och önskemål. Behöver du hjälp med att hitta och jämföra mäklare till din bostadsförsäljning kan du pröva vår kostnadsfria jämförelsetjänst.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Börja härPil
Vanliga frågor om

Hur ser man om en mäklare är varnad?

Var hittar man en lista med varnade mäklare?Pil

Fastighetsmäklarinspektionen är den myndighet som för register över alla varningar som utfärdats mot mäklare, men de publicerar inga listor med varnade mäklare. För att kontrollera om en mäklare har blivit varnad, måste man kontakta FMI direkt.

Artiklar om mäklare (53)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare