MäklarOfferter

Vad händer om mäklaren inte lyckas sälja bostaden?

Vad händer om mäklaren inte lyckas sälja bostaden?

Om veckorna går utan att någonting händer och det endast trillar in något enstaka skambud då och då så har mäklaren förmodligen förbrukat alla sina tillgängliga resurser och då finns det inte så mycket mer hen kan göra för att få fart på affären. I detta läge har du i princip bara två alternativ. Du kan välja att avvakta och ge mäklaren en andra chans, eventuellt med en ny annons, eller så bör du fundera på att byta mäklare. Får du inte bostaden såld behöver du inte heller betala något mäklararvode, med andra ord så kostar mäklaren ingenting om bostaden inte säljs, förutsatt att annat inte specificeras i avtalet med mäklaren.

När är det dags att byta mäklare?

Att sälja en bostad kan ta lite tid och det gäller att ha rimliga förväntningar. Man bör ha i åtanke att även en bra mäklare kan misslyckas med en bostadsförsäljning om omständigheterna är fel. Efterfrågan påverkas mycket av det aktuella marknadsläget och det kan finnas många anledningar till att spekulanterna inte dyker upp på visningarna. Kanske är bostaden för högt prissatt i jämförelse med liknande objekt, kanske är utbudet mättat för tillfället, kanske finns det mer attraktiva fastigheter i området. Men om bostaden är i normalt skick och annonsen har legat uppe i över åtta veckor utan att generera något intresse så är det definitivt dags att plocka ner den och ta nya tag. I samband med detta kan det också vara läge att byta mäklare. För att din befintliga mäklare ska kunna lägga upp en ny annons på Hemnet måste bostaden nämligen ha varit avnoterad från sajten i minst 21 dygn. Denna regel gäller däremot inte om du anlitar en ny mäklare.

Viktigt att tänka på vid byte av mäklare

Tala om för fastighetsmäklaren att du önskar byta mäklare och vill säga upp förmedlingsuppdraget. Detta kan göras muntligen, men se till att få en skriftlig bekräftelse på uppsägningen. Var också noga med att kontrollera vad som står i uppdragsavtalet innan du säger upp det, så att du inte drar på dig onödiga extrakostnader. I de flesta fall tillkommer inga kostnader, såvida det inte finns några skriftliga överenskommelser om detta. Ett förmedlingsuppdrag tecknas i regel med tre månaders ensamrätt och löper därefter på tills vidare. Normal uppsägningstid är tio dagar.

Sägs avtalet upp under ensamrättstiden kan mäklaren ha rätt till ersättning för ditintills utlagda kostnader. Sker uppsägningen efter att ensamrättstiden har gått ut har mäklaren endast rätt till ersättning för sådant som specifikt nämns i avtalet. Observera dock att mäklaren alltid har rätt till provision om köparen har anvisats av denne. När du säger upp uppdragsavtalet behöver du därför även se till att begära ut en kopia av mäklarens spekulantförteckning. Denna ska du lämna över till den nya mäklaren, så att du inte riskerar att drabbas av dubbla mäklararvoden.

Tips

Med MäklarOfferters unika matchningstjänst kan du enkelt jämföra och hitta den bästa mäklaren. Få erbjudanden från upp till fem kvalitetssäkrade mäklare och välj sedan mäklaren som passar dig bäst.

Till matchningstjänstenPil

Hur ska man välja en ny mäklare?

Fastighetsmäklarinspektionen rekommenderar att man träffar flera olika mäklare och jämför offerter innan man beslutar sig för vem man ska anlita. Bjud gärna hem mäklarna en och en så att de får bilda sin egen uppfattning om bostaden. Förklara situationen och hör efter vilka förslag var och en har för att lyckas med försäljningen. Då blir det också lättare att avgöra vem du känner mest förtroende för och vill anlita.

Börja om med en ny mäklare

Ett mäklarbyte kan vara precis vad som krävs för att blåsa liv i bostadsaffären. Genom att anlita en ny mäklare som ser fastigheten ur ett annat perspektiv och skapar en unik annons med ny text och fräscha fotografier kan hela försäljningen få en nystart. Dessförinnan kan det också vara en god idé att styla om bostaden och/eller passa på att renovera eventuella delar som inte är i toppskick. En homestyling eller renovering kan hjälpa till att locka spekulanter till visningarna och även förbättra möjligheterna till ett högre slutpris. Via den nya mäklarens spekulantlista får du också tillgång till fler potentiella budgivare.

Om den gamla Hemnet-annonsen avpubliceras i samband med ett mäklarbyte behöver den nya mäklaren inte heller inte vänta i 21 dagar innan hen lägger upp en egen annons. En ny annons betyder dock alltid en ny Hemnet-avgift. Kostnaden styrs av bostadens utgångspris samt var i landet du bor. Avgiften är avdragsgill när du deklarerar din bostadsförsäljning. I vissa fall kan den nya mäklaren även gå med på att dra av annonskostnaden från provisionen.

Vanliga frågor om

Vad händer om mäklaren inte lyckas sälja bostaden?

Vad kan man göra om mäklaren inte lyckas sälja bostaden?Pil

Om den befintliga mäklaren misslyckas med försäljningen trots upprepade försök så återstår bara ett alternativ – byt mäklare.

Artiklar om mäklare (53)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare