MäklarOfferter

Vilka kostnader tillkommer vid en bostadsförsäljning?

Vilka kostnader tillkommer vid en bostadsförsäljning?

När du ska sälja en bostad tillkommer det en hel del kostnader. Du kommer såklart bli debiterad av mäklaren som hjälper dig med bostadsförsäljningen, men du måste också vara beredd på att betala för andra typer av tjänster utöver själva mäklararvodet. Exakt vilka kostnader som tillkommer beror på om du ska sälja ett hus eller en bostadsrätt.

Kostnader att räkna med oavsett bostadstyp

Det finns vissa kostnader som kan tillkomma oavsett om du ska sälja hus eller sälja lägenhet, samt kostnader som enbart tillkommer vid försäljning av den ena eller andra bostadstypen. Du kan räkna med kostnaderna nedan när du ska sälja din bostad – oavsett bostadstyp.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Kom igångPil

Mäklararvode

Mäklararvodet ligger i snitt mellan 30 000 och 100 000 kronor för bostadsrätter, och mellan 50 000 och 120 000 kronor för hus. Det genomsnittliga arvodet i Sverige ligger på 64 153 kronor. Mäklararvodet dras av från köpeskillingen och betalas efter försäljningen.

Annonsering på Hemnet

I princip alla mäklare annonserar ut sina bostadsförsäljningar på Hemnet, men trots det ingår inte kostnaden för annonseringen i mäklararvodet. Du behöver betala 1 500–7 000 kronor för detta, och Hemnet fakturerar dig ungefär en vecka efter att annonsen publicerats.

Homestyling

Vid en bostadsförsäljning är det viktigt att skapa goda förutsättningar för att slutpriset ska bli så högt som möjligt. Därför kan det vara lämpligt att anlita en så kallad homestylingfirma. Kostnaden för homestyling kan ligga mellan 2 000 och 20 000 kronor, och detta ska betalas efter att homestylingen utförts.

Flyttstädning

Om du vill ha hjälp med flyttstädning behöver du anlita en städfirma. Kostnaden för detta kan hamna någonstans mellan 2 000 och 5 000 kronor efter RUT-avdrag. Du betalar efter att städningen utförts.

Tips

Sälja bostad? Hitta bästa mäklaren till din försäljning.

Kom igångPil

Flytthjälp

Om du anlitar en flyttfirma för hjälp med själva flytten hamnar denna kostnad oftast i spannet mellan 4 000 och 20 000 kronor efter rut-avdrag. Den exakta kostnaden kalkyleras efter flyttavståndet och bohagets storlek. Du betalar efter utförd flytt.

Vinstskatt/reavinstskatt

Året efter genomförd bostadsförsäljning behöver du betala skatt för den vinst som eventuellt uppstår (22 %).

Sälja hus – kostnader

Om du ska sälja ett hus finns det även andra kostnader som kan tillkomma.

Förhandsbesiktning

En bostad kan ha många brister som du inte själv vet om. Innan du säljer din bostad kan det därför i vissa fall vara bra att anlita en besiktningsman som kan undersöka bostaden, och på så vis ge köparna en känsla av trygghet inför sitt köp. Det är inte bara hus som besiktigas innan försäljning, men det är betydligt vanligare vid husförsäljning än försäljning av bostadsrätter. En förhandsbesiktning kostar cirka 8 000 kronor och uppåt för hus, och runt 3 500 kronor för en bostadsrätt. Detta betalar säljaren efter att besiktningen genomförts.

Dolda fel-försäkring

Säljaren är ansvarig för eventuella dolda fel i bostaden i upp till 10 år efter att köparen fått tillträde till huset. Om det dyker upp dolda fel kan alltså köparen hävda att det är säljarens ansvar att betala kostnaderna för åtgärderna. Därför är det en god idé att teckna en dolda fel-försäkring som ger ett visst skydd om en köpare skulle ställa krav. Detta görs inte bara för hus, men det är vanligare vid försäljning av hus än bostadsrätter. Kostnaden för dolda fel-försäkringar beror främst på försäkringsbeloppets storlek – försäkringen blir dyrare ju större försäkringsbeloppet är. Räkna med en kostnad på cirka 10 000 kronor för ett hus och 5 000 kronor för bostadsrätt. Kom också ihåg att det i de flesta fall krävs en förhandsbesiktning för att kunna teckna försäkringen. Kostnaden för dolda fel-försäkringen är avdragsgill.

Sälja bostadsrätt – kostnader

Vid försäljning av en bostadsrätt behöver du även betala en särskild kostnad till bostadsrättsföreningen.

Överlåtelseavgift till föreningen

En så kallad överlåtelseavgift är en avgift som bostadsrättsföreningar tar ut när bostadsrätter byter ägare. Huruvida det är säljaren eller köparen som betalar överlåtelseavgiften kan variera, men oftast är det säljarens ansvar. Det brukar kosta mellan 1 200 och 1 600 kronor, och denna summa ska betalas vid överlåtelsen.

Vanliga frågor om

Vilka kostnader tillkommer vid en bostadsförsäljning?

Vilka kostnader tillkommer vid försäljning av bostadsrätt?Pil

När du ska sälja en bostadsrätt behöver du betala mäklararvode, en kostnad för annonsering på Hemnet och eventuella kostnader för homestyling, flyttstädning och flytthjälp. Du måste också betala skatt på vinsten av försäljningen samt en överlåtelseavgift till din bostadsrättsförening. Andra potentiella kostnader kan vara förhandsbesiktning och dolda fel-försäkring, men det är betydligt vanligare för hus än bostadsrätter.

Vilka kostnader tillkommer vid husförsäljning?Pil

Vid en husförsäljning måste du betala för mäklarens arbete, Hemnet-annonseringen och eventuellt även för homestyling, flytthjälp och flyttstädning. Du måste även betala vinstskatt, och eventuella kostnader för förhandsbesiktning och dolda fel-försäkring.

Artiklar om sälja bostad (122)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare