MäklarOfferter

Köpa eller sälja bostad först? Flera faktorer spelar roll

Köpa eller sälja bostad först? Flera faktorer spelar roll
Bör man sälja eller köpa bostad först?

Det finns för- och nackdelar med båda scenarion. Om du bör sälja eller köpa bostad först beror på din ekonomiska situation samt hur bostadsmarknaden ser ut i området.

En av de vanligaste funderingarna vid bostadsbyte är i vilken ordning bostadsförsäljningen och bostadsköpet ska ske. Bör du köpa eller sälja hus först? Den generella rekommendationen är att sälja din befintliga bostad först, men det finns såklart både positiva och negativa aspekter med båda scenarion. Här går vi igenom för- och nackdelar med båda tillvägagångssätten för att förhoppningsvis hjälpa dig att ta rätt beslut.

Då bör du sälja först

Vill du få bostaden såld till ett särskilt pris? Eller är du orolig för att det kan ta lång tid att få bostaden såld, och att det kan bli klurigt att få ihop ekonomin med två bostäder? Då är det en god idé att försöka sälja först. Flytten kan bli stressig, men stressen av en överbelastad ekonomi är oftast värre. Genom att sälja först blir det även lättare att räkna ut hur budgeten kommer se ut när det väl är dags att köpa. Efter att du sålt din bostad kommer du veta precis hur mycket du har tillgängligt för insatsen till nästa boende, och kan ansöka om lånelöfte baserat på det.

Viktigt att tänka på om du säljer först

Om du väljer att sälja bostaden innan du köper nästa boende finns det alltid en risk att du måste hitta en tillfällig bostad. Du måste nämligen förhålla dig till tillträdesdatumet du angett för din nuvarande bostad, vilket kan leda till viss tidspress att hitta ett nytt boende. För personer som bor ensamma behöver det inte vara särskilt krångligt, men för till exempel en stor barnfamilj kan det bli omständligt. Ett bra tips om du planerar att sälja först är att sätta ett ganska sent tillträdesdatum, för att sedan möjligtvis tidigarelägga det tillsammans med köparen om du får möjlighet att flytta tidigare.

Då bör du köpa först

Om du inte har samma behov av att sälja till ett särskilt pris kan det passa bättre att köpa först. Genom att köpa först får du även gott om tid på dig att hitta en bostad du verkligen vill ha. Du hinner helt enkelt gå på alla visningar du vill och slipper ta ett förhastat beslut. En annan fördel är att du troligtvis hinner flytta in i det nya boendet innan du måste lämna det gamla.

Viktigt att tänka på om du köper först

Om du väljer att köpa först är det viktigt att ha viss marginal i din ekonomi, och veta att du har råd att klara av ökade kostnader under en viss tidsperiod. När du köper bostad först kommer du nämligen stå med två bostäder under en period vilket innebär ökade omkostnader. Ett bra tips är att be säljaren om ett senare tillträdesdatum och på så vis få mer tid på dig att sälja din nuvarande bostad. Då minskar även tiden som du eventuellt behöver ha dubbla boendekostnader. Kom även ihåg att vissa banker kan kräva att du säljer innan du köper. Det finns även möjlighet att ansöka om ett så kallat överbryggningslån medan du väntar på att få in pengar från din egen bostadsförsäljning. Det här är ett tillfälligt lån som du får när du tillträder din nya bostad innan du sålt den gamla.

Ta hjälp av mäklare

Att väga fördelar och nackdelar mot varandra är givetvis en bra idé, men det finns även andra faktorer du bör ta hänsyn till. Det är till exempel väldigt viktigt att du tar reda på hur bostadsmarknaden ser ut i området. Om du funderar kring om du ska sälja eller köpa hus först bör du ta reda på hur många liknande objekt som ligger ute till försäljning, samt om det är stor efterfrågan på den typ av bostad du själv vill sälja. Det kan dock vara svårt att avgöra marknadens skick om du inte är insatt, och då är det en god idé att ta hjälp av mäklare som kan bidra med sin uppfattning om pris samt tid för försäljningen.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil
Vanliga frågor om

Köpa eller sälja bostad först

Kan man köpa bostad innan man sålt?Pil

Det går i många fall att köpa bostad innan du sålt din nuvarande. Vissa banker har dock som krav att du säljer din nuvarande bostad först för att kunna ansöka om lånelöfte. Det finns också en risk att du behöver ansöka om ett tillfälligt lån om pengarna till kontantinsatsen är låsta i din nuvarande bostad.

Vad händer om man har köpt en lägenhet och inte får den gamla såld?Pil

Det beror på din ekonomiska situation. Om du inte får bostaden såld kan du, om pengarna inte finns, bli tvungen att dra dig ur bostadsköpet och därmed bli skadeståndsskyldig.

Artiklar om sälja bostad (115)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.