MäklarOfferter

Utgångspris – vad betyder utgångspris för bostäder?

Utgångspris – vad betyder utgångspris för bostäder?
Vad betyder utgångspris?

Utgångspriset på en bostad är det pris som budgivningen förväntas starta på och ofta det lägsta pris som säljaren vill sälja bostaden för.

Utgångspriset för en bostad är det pris mäklaren och säljaren tror kommer att leda till det högsta slutpriset och det pris som budgivningen förväntas starta på. Säljaren måste därför inte sälja bostaden till utgångspriset utan har fri prövningsrätt. Det betyder att säljaren har rätt att välja vem bostaden ska säljas till och till vilket pris. Att sätta rätt utgångspris är viktigt och kan vara avgörande för hela bostadsaffären.

Faktorer som styr utgångspriset

För att komma fram till ett utgångspris tittar mäklaren på en mängd olika faktorer. Mäklaren kontrollerar till exempel vad liknande bostäder sålts för i samma område. Köpeskillingen för fastigheter finns registrerade i fastighetsregistret hos Lantmäteriet. Slutpriset för bostadsrätter finns inte att hämta på samma sätt men det finns flera användbara tjänster online med statistik över bostadsrättsförsäljningar. Mäklaren tittar också på bostadens läge, storlek och standard samt vilka andra bostäder som ligger ute till försäljning just nu för att jämföra skick, läge och pris. Är det en bostadsrätt i ett flerbostadshus påverkar även våningsplanet värderingen liksom utsikten, om det finns balkong eller uteplats och om föreningen har en stabil ekonomi. Till sist diskuteras prissättningen med säljaren och tillsammans sätts ett utgångspris. Ofta är utgångspriset det lägsta pris som säljaren kan tänka sig att sälja bostaden för. Sätter mäklaren ett för lågt utgångspris för att locka spekulanter att komma till visningarna kallas det för lockpris och enligt marknadsföringslagen och fastighetsmäklarlagen får man inte vilseleda konsumenter och ge vilseledande prisupplysningar. Bedömer Fastighetsmäklarinspektionen att mäklaren har satt lockpriser får mäklaren en varning och sker ingen förbättring kan mäklaren förlora sin mäklarlicens.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Kom igångPil

Rätt utgångspris

Att sätta ett utgångspris är alltså en avvägning mellan flera olika faktorer. Ett något lägre utgångspris än förväntat slutpris kan vara en bra strategi och locka många spekulanter till visningarna men då måste man få igång en budgivning för att nå köparens förväntade slutpris. Ett för högt utgångspris kan ha motsatt effekt och man riskerar istället att missa spekulanter.

Vanliga frågor om

Utgångspris

Vad betyder utgångspris?Pil

Utgångspris är det pris som säljaren och mäklaren vill att budgivningen ska starta på.

Vad ska man göra om mäklaren sätter för lågt utgångspris?Pil

Ett för lågt utgångspris kan vara ett så kallat lockpris, ett pris som avviker stort från marknadsvärdet eller ett pris som ligger väldigt mycket under det pris som säljaren kan acceptera, och detta strider mot god fastighetsmäklarsed.

Relaterade artiklar

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare