MäklarOfferter

Byggnadstillbehör – vad räknas som byggnadstillbehör?

Byggnadstillbehör – vad räknas som byggnadstillbehör?
Vad är byggnadstillbehör?

Byggnadstillbehör avser fast inredning och andra föremål som en byggnad på en fastighet försetts med, och som är menat för stadigvarande bruk. Byggnadstillbehör tillhör fastigheten och ska lämnas kvar när du säljer en bostadsrätt.

Begrepp som fast och lös egendom är viktiga att ha koll på, framförallt när det är dags att sälja en bostadsrätt eller fastighet. Utan den här kunskapen är det lätt att konflikter uppstår kring vilka saker som ska lämnas kvar och vilka saker som får tas med efter försäljningen. Byggnadstillbehör är fast egendom, vilket betyder att de tillhör fastigheten och ska lämnas kvar efter försäljning. Men vad räknas egentligen som byggnadstillbehör? Fortsätt läsa för att få koll på vad som gäller!

Fastigheter och byggnadstillbehör

En fastighet är, i motsats till vad många tror, inte en byggnad. Enligt jordabalken utgörs fast egendom av jord som är indelad i olika fastigheter. Begreppet jord innefattar alla delar av jordytan som exempelvis lera, vatten, grus, sten, matjord, träd och växter. En avgränsad del mark är med andra ord den rätta definitionen av en fastighet. Till fastigheter hör i sin tur oftast en mängd olika så kallade fastighetstillbehör som delas in i olika kategorier – allmänna fastighetstillbehör, byggnadstillbehör och industritillbehör.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklare gratisPil

Vad innebär byggnadstillbehör?

Vilka typer av saker räknas som byggnadstillbehör på en fastighet? Kort beskrivet avser byggnadstillbehör fast inredning och andra saker som en byggnad på en fastighet försetts med, och som helt enkelt är menat för stadigvarande bruk. Dessa saker tillhör fastigheten och följer med vid en överlåtelse eller upplåtelse, och ska lämnas kvar när du säljer en bostadsrätt.

Byggnadstillbehör i bostadsrätt

Om du bor i en bostadsrätt är det viktigt att ha koll på vad som räknas som byggnadstillbehör och alltså tillhör själva fastigheten. Begreppet “stadigvarande bruk” är bra att ha i bakhuvudet för att få koll på vad som räknas som byggnadstillbehör och inte. Det betyder att det ska finnas en funktions- eller ändamålsgemenskap mellan byggnaden och föremålet, och att föremålet ska komma till nytta oavsett vem som utnyttjar eller äger fastigheten.

Våtrum

I våtrum finns det många saker som faller inom kategorin byggnadstillbehör. Duschkabin, badkar, toalettstol, handfat, tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, badrumsskåp och handdukstork är exempel på saker som är till för stadigvarande bruk. Hit räknas även badrumsinredning in, som till exempel duschdraperistång.

Kök

Köket är ett annat rum där det förekommer många byggnadstillbehör. Saker som spis, spisfläkt, kyl, brandvarnare, frys samt inmonterad mikrovågsugn och vanlig ugn räknas som byggnadstillbehör och tillhör själva fastigheten.

Sovrum, vardagsrum och hall

Hatthyllor, garderober, garderobsinredning, gardinstänger, dörrklocka, porttelefon, braskamin, gnistgaller, inbrottslarm, element, radiatorer, parabolantenner, fönsterbräden, fönsterluckor, ledstänger, markiser och persienner är vanligt förekommande i många bostäder. Alla dessa föremål räknas som byggnadstillbehör. Det finns även mindre vanliga saker som faller inom kategorin, exempelvis centraldammsugare, infravärme och mangel.

Gränsfall och undantag

Vid försäljning av en bostadsrätt kan det ibland uppstå osäkerheter kring vad som räknas som lös egendom och byggnadstillbehör. Det kan till exempel handla om fristående mikrovågsugnar, dekoder till parabolantenner och lamellgardiner. Det bör i så fall anges tydligt i köpekontraktet om föremålet ingår i köpet eller inte.

Vanliga frågor om

Bolåneräntor

Är byggnadstillbehör lös egendom?Pil

Nej, byggnadstillbehör räknas som fast egendom. Byggnadstillbehör avser nämligen föremål och annat som är menat för stadigvarande bruk i och runt en byggnad på en fastighet.

Artiklar om juridik (83)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare