MäklarOfferter

Mäklare med fast arvode – hitta mäklare som tar fast mäklararvode

Mäklare med fast arvode – hitta mäklare som tar fast mäklararvode
Vad är fast mäklararvode?

Ett fast arvode är en arvodestyp där mäklararvodet har bestämts i förväg och som inte påverkas av slutpriset på bostaden. Med andra ord betalar bostadssäljaren ett bestämt (fast) belopp till mäklaren, oavsett vad bostaden säljs för.

De flesta som ska sälja sin bostadsrätt eller villa anlitar en fastighetsmäklare för att få ett så högt slutpris som möjligt. Faktorer som påverkar mäklarprovisionen är bland annat bostadstyp, mäklarens kunskap och erfarenhet samt förväntat slutpris. En mäklare kan ta betalt på olika sätt. Ersättningen kan vara en procentsats på köpeskillingen, en arvodestrappa eller ett fast arvode. Här ska vi förklara vad som menas med ett fast mäklararvode och vilka för- och nackdelarna som finns.

Mäklare med fast pris

En mäklare som arbetar med fast arvode tar en förutbestämd summa. Mäklaren och säljaren kommer överens om ett pris och detta gäller oavsett vad bostadens försäljningspris blir. Säljaren vet med andra ord exakt vad mäklarkostnaden kommer att bli men nackdelen är att mäklaren inte har några ekonomiska incitament för att försöka locka fler spekulanter till budgivningen och försöka höja slutpriset på bostaden. Är du osäker på vad bostadens försäljningspris kommer att bli kan dock ett fast arvode vara en fördel.

Mäklararvodet kan också vara en procentsats av försäljningspriset. Säljs bostaden för tre miljoner och mäklarprovisionen är fem procent blir arvodet då 150 000 kr. Denna typ av mäklararvode ger mäklaren ett starkt incitament att sälja bostaden till ett så högt pris som möjligt. En trappmodell har ett fast arvode eller procentsats upp till ett visst belopp och sedan ett annat arvode eller procentsats om bostaden säljs för ett högre pris. Säg till exempel att mäklarprovisionen är fem procent om bostaden säljs för tre miljoner, precis som exemplet ovan, och allt över tre miljoner ger mäklaren tio procent extra. Skulle bostaden då säljas för 3,5 miljoner blir arvodet 200 000 kr (150 000 kr plus 50 000 kr).

Ersättningen mellan säljaren och mäklaren är alltid en överenskommelse. När partnerna har förhandlat klart om priset skrivs ett uppdragsavtal där arvodet är specificerat samt vilka villkor som ska gälla och när och hur arvodet ska betalas. Efter det kan ett förmedlingsuppdrag upprättas. Tänk också på att mäklarprovisionen är avdragsgill i deklarationen.

Vad ingår i mäklararvodet?

Innan du väljer mäklare är det alltså viktigt att bestämma vilket upplägg för mäklarprovision som passar försäljningen bäst samt jämföra mäklare och vad som ingår i uppdraget. De flesta mäklare inkluderar:

Andra saker som till exempel annonser, besiktning, homestyling och flyttstädning kan säljaren och mäklaren diskutera om det ska ingå och inte.

Tips

Mäklare med fasta arvoden hittar du snabbt och enkelt med MäklarOfferters unika matchningstjänst.

Till matchningstjänstenPil

Faktorer att ta hänsyn till vid en bostadsförsäljning

Självklart är mäklarens pris viktigt när du ska välja vilken mäklare som ska få förmedla din bostad. Mäklararvodet är dock inte allt. Det är också viktigt att du känner förtroende för mäklaren och att mäklaren har kunskap och erfarenhet av liknande försäljningar. Hur marknadsför mäklarfirman sina förmedlingsuppdrag, hur stort spekulantregister har mäklare och hur bra känner mäklaren till bostadsområdet är andra frågor som kan vara bra att ställa. Jämför därför alltid flera mäklare innan du bestämmer vem som ska få uppdraget att förmedla din bostad. Mäklarofferter kan hjälpa dig att jämföra och hitta en mäklare med fast arvode.

Relaterade artiklar

Vanliga frågor om

Fast mäklararvode

Vad är fast mäklararvode?Pil

Ett fast arvode är det fasta belopp som bostadssäljaren betalar till mäklaren vid en fastighetsförmedling och som inte ändras, oavsett bostadens slutpris.