MäklarOfferter

Fast mäklararvode – Vad tar mäklare som erbjuder fast pris?

Fast mäklararvode – Vad tar mäklare som erbjuder fast pris?
Vad är fast mäklararvode?

Ett fast mäklararvode är ett förutbestämt belopp som en bostadssäljare betalar till sin mäklare för att sälja bostaden. Detta arvode är inte beroende av bostadens slutpris, vilket innebär att mäklarens ersättning är densamma oavsett vad bostaden säljs för. Genomsnittligt fast mäklararvode i Sverige är 64 153 kronor.

De flesta som ska sälja bostadsrätt eller hus anlitar en fastighetsmäklare för att få ett så högt slutpris som möjligt. Mäklarens betalning, eller arvode, kan beräknas enligt någon av följande provisionsmodeller: procent av slutpriset, provisionstrappa eller ett fast pris.

Vad är fast mäklararvode?

Ett fast mäklararvode är en förutbestämd summa som du betalar för mäklarens tjänster, oberoende av bostadens slutliga försäljningspris. Detta ger en tydlig kostnadsbild redan från start och kan vara ett fördelaktigt alternativ för bostadssäljare som vill slippa osäkerheten som ett provisionsbaserat mäklararvode innebär.

Tips

Mäklare med fasta arvoden hittar du snabbt och enkelt med MäklarOfferters unika matchningstjänst.

Till matchningstjänstenPil

Fördelar och nackdelar

Fördelen med fast mäklararvode är förutsägbarhet, du vet med säkerhet vad mäklarkostnaden kommer att bli.

Nackdelen är att ett fast mäklararvode kan uppmuntra till en förhastad försäljning, eftersom mäklaren inte har några ekonomiska incitament för att försöka locka fler spekulanter till budgivningen och försöka höja slutpriset på bostaden.

När du ska anlita en mäklare med fast arvode är det därför viktigt att välja en mäklare som är engagerad, har goda referenser och som drivs av yrkesstolthet snarare än pengar.

Priser för fast mäklararvode

I tabellen nedan visas genomsnittliga priser för fast mäklararvode för hus och bostadsrätter.*

Bostadens slutprisSnitt fast mäklararvode husSnitt fast mäklararvode bostadsrätt
Upp till 1 miljoner kr51 000 kr35 000 kr
1 - 2 miljoner kr57 000 kr42 000 kr
2 - 4 miljoner kr62 000 kr48 000 kr
4 - 6 miljoner kr70 000 kr49 000 kr
6 - 8 miljoner kr98 000 kr62 000 kr
8 miljoner kr och över101 000 kr78 000 kr

Priset för ett fast mäklararvode varierar en hel del mellan olika mäklare och påverkas av: valet av mäklare, bostadstyp och förväntat slutpris. Jämför därför olika mäklare för att hitta den som bäst passar dina behov och förväntningar.

När du jämför mäklare och deras arvoden är det viktigt att komma ihåg att det lägsta priset inte alltid betyder det bästa valet. Kom ihåg att det viktigaste är att hitta en mäklare som du litar på och som har förutsättningarna att genomföra en framgångsrik försäljning av din bostad. Kontrollera även vad som ingår i arvodet för att undvika tråkiga överraskningar.

Glöm inte att mäklararvodet är avdragsgillt i deklarationen, vilket innebär att kostnaden för mäklararvodet kan dras av från vinsten och genom detta användas för att minska vinstskatten som uppstår vid försäljning av bostad.

 

* Data samlas löpande in av MäklarOfferter genom telefonintervjuer med bostadssäljare. Informationen uppdaterades senast 2024-07-12.

Vanliga frågor om

Fast mäklararvode

Vad är fast mäklararvode?Pil

Ett fast arvode är en arvodestyp där mäklararvodet har bestämts i förväg och som inte påverkas av slutpriset på bostaden. Med andra ord betalar bostadssäljaren ett bestämt (fast) belopp till mäklaren, oavsett vad bostaden säljs för.

Nyfiken på arvoden?Få offerter från mäklareTjänsten är gratisInga förpliktelser
Jämför mäklararvoden