MäklarOfferter

Sälja bostad utan mäklare – kan man sälja hus och lägenhet privat?

Sälja bostad utan mäklare – kan man sälja hus och lägenhet privat?
Kan man sälja en bostad utan mäklare?

Ja, det finns inga krav eller regler på att en bostadsförsäljning måste gå via en mäklarfirma.

Det finns inga krav på att man måste anlita en mäklare vid en bostadsförsäljning. Det kan vara lockande att sälja en lägenhet eller ett hus utan mäklare för att hålla nere kostnaderna men det finns många fördelar med att låta en mäklarbyrå sköta bostadsförsäljningen.

Att sälja ett hus eller bostadsrätt privat

Om du väljer att sälja ditt hus eller din lägenhet privat är det många saker att hålla reda på. Först måste du värdera bostaden. Många mäklarfirmor erbjuder kostnadsfria värderingar. Låt gärna två eller tre mäklarfirmor komma och värdera bostaden så får du ett bra riktmärke att utgå ifrån. Många mäklare kan även ge tips på värdehöjande renoveringar eller enklare åtgärder som bör fixas innan bostaden läggs ut till försäljning. Titta också på hur bostadsmarknaden ser ut i ditt område och vad slutpriserna har varit i området den senaste tiden. Många mäklarfirmor presenterar slutpriser på sina webbsidor.

Nästa steg är att göra i ordning bostaden för fotografering och beskriva bostaden i en annons. Om du är osäker på fotografering eller styling finns det företag som hjälper till med detta. Om du väljer att sälja din bostad själv kan du inte annonserahemnet.se, däremot kan du prova blocket.se och dina sociala medier. Vid en försäljning av en fastighet har köparen undersökningsplikt enligt jordabalken. Säljarens upplysningsplikt innebär att säljaren ska upplysa köparen om fel som hen känner till. Både säljare och köparen kan anlita ett företag som genomför en besiktning av huset. Vid en försäljning av en bostadsrätt är det inte lika vanligt med en besiktning. Säljaren har ansvar för dolda fel i fastigheten i tio år efter försäljning. För en bostadsrätt har säljaren ansvar i två år.

När du har fått spekulanter som är intresserade av att köpa bostaden är det dags för visningar. Nu finns tillfälle för spekulanterna att ställa frågor och undersöka bostaden. Om du som säljaren inte vill sköta visningen själv kan du be en person som du litar på att genomföra den. Glöm inte att samla in kontaktuppgifter till potentiella köpare. Om det blir en budgivning är det bra att informera alla budgivare så fort det kommer in ett nytt bud. Det bästa är att ta emot skriftliga bud och att själv anteckna alla bud på en lista med namn och mobilnummer på alla budgivare. Det kan vara bra att ha om det blir diskussioner i efterhand. Säljaren har dock alltid det som brukar kallas för fri prövningsrätt. Det betyder att säljaren bestämmer till vem och till vilket pris hen vill sälja bostaden för. För att kontrollera köparens ekonomi kan du be att få se ett lånelöfte. Du kan även kontakta köparens bank, beställa en kreditupplysning eller be att få titta på köparens deklaration. Det finns färdiga köpekontrakt och överlåtelseavtal men ofta vill säljaren eller köparen lägga till olika villkor och klausuler och då kan det vara bra att ta professionell hjälp. I samband med detta ska även en handpenning betalas, vanligtvis 10 % av köpeskillingen. Vid tillträdesdagen träffas säljaren och köparen hos köparens bank för att justera resterande betalning och lämna över nycklar.

Tips

Bostadssäljare som anlitar mäklare får bättre betalt för sin bostad – hitta bästa mäklaren med vår unika matchningstjänst.

Till matchningstjänstenPil

För- och nackdelar med att sälja bostadsrätt, villa eller fritidshus privat

Fördelarna med att sälja en bostadsrätt eller en fastighet utan mäklare är att säljaren sparar in mäklararvodet och har total kontroll på alla steg i försäljningsprocessen. Nackdelarna kan vara att köpare känner en viss oro att köpa något utan att en mäklare är inblandad. Det finns också en risk att antalet spekulanter blir färre och att slutpriset blir lägre då budgivningen kanske inte riktigt får samma fart som när en mäklare håller i den. Glöm inte heller bort att en bostadsförsäljning tar både tid och energi och att det är många regler och lagar att förhålla sig till. 

Lönar det sig att anlita en mäklare trots mäklararvodet?

Värderingsdata samlar in information om alla fastigheter samt de flesta bostadsrätter som säljs i landet och sammanställer årligen en rapport som visar skillnaden i pris över försäljningar som sker med mäklare och försäljningen som sker privat. Enligt denna rapport lönar det sig att anlita en mäklare. Mäklare brukar med andra ord får till en högre köpeskilling än en privatsäljare.

Vanliga frågor om

Sälja bostad utan mäklare

Hur säljer man bostadsrätt utan mäklare?Pil

Försäljning följer samma steg som när en mäklare anlitas: värdering, eventuell besiktning, styling och fotografering, marknadsföring, visning, budgivning, kontrakt och tillträde. Alla steg görs av säljaren men professionell hjälp kan anlitas för till exempel värdering, besiktning, fotografering och för att upprätta ett köpeavtal.

Kan man sälja lägenhet utan mäklare?Pil

Ja, man kan sälja en bostadsrätt själv utan mäklare.

Kan man sälja sitt hus privat?Pil

Ja, men det kan vara en god idé att ta in professionell hjälp vid avtalsskrivningen.

Får och kan man sälja utan mäklare?Pil

Ja, och det finns både fördelar och nackdelar med att sälja en bostad utan mäklare, men fördelarna överväger eventuella mäklarkostnader. Det finns undersökningar som visar på att säljare som anlitar mäklare i genomsnitt får bättre beltalt för sin bostad.

Relaterade artiklar

Artiklar om mäklare (53)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare