MäklarOfferter

Visning – vad innebär det och hur går en bostadsvisning till?

Visning – vad innebär det och hur går en bostadsvisning till?

En visning kan gå till på lite olika sätt men målet med den här delen av försäljningsprocessen är att hitta en köpare. Under visningen kommer nyfikna spekulanter undersöka din bostads alla vrår, därför är det viktigt att du gör ditt allra bästa för att göra den skinande ren och representativ. Det du vill är att på bästa sätt framhäva alla viktiga fördelar med bostaden.

Inför visningen

Det är en hel del att förbereda inför visningen och mycket av det som ska göras gjordes redan under fotograferingen av bostaden. Du ska på samma sätt som inför fotograferingen plocka, städa och få hela din bostad att se så stor, prydlig och hemtrevlig ut som möjligt. Denna gång kan det vara bra att tänka på att inte gömma saker i garderober eller andra utrymmen som är lätt att hitta. Sortera och vik istället kläder prydligt i garderoben, då gör det inget om någon är där och tittar. Men en bra idé är att rensa ut och slänga eller skänka så mycket som möjligt redan nu, så är det gjort inför flytten.

Det är även viktigt att åtgärda eventuella brister i bostaden. Kranar som droppar, dörrhandtag som hänger snett, lister som inte är ordentligt fastsatta och så vidare. Dölj aldrig skador med en ny tapet eller med hjälp av en möbel. Det är mycket bättre att köparen är medveten om alla brister innan istället för efter köpet. Dessutom kan avsiktligt undanhållande av information medföra att du blir skadeståndsskyldig.

Tänk även på att tvätta fönster och skura golven. Det var inte lika viktigt inför fotograferingen men nu är det viktigt att det görs. Dekorera ditt hem med blommor och frukt och tänd ljus som vid fotograferingen. Vädra även innan visningen börjar så det luktar fräscht och gott, men undvik att tillföra dofter med hjälp av doftljus eller doftspridare.

Eftersom städningen är så pass viktig denna gången så kan det vara skönt att anlita en städfirma om det finns möjlighet till det. Det kan vara svårt att själv städa bostaden till den nivå som krävs och därför kan det vara klokt att anlita någon som är proffs på detta.

Under visningen

När det är dags för visning ska mäklaren vara påläst om din bostad och redo att möta spekulanternas frågor. Helst bör du som säljare inte vara med på visningen utan kan istället spendera lite tid någon annanstans. Är du med på visningen är det viktigt att du håller dig i bakgrunden och låter mäklaren sköta sitt jobb. Har du husdjur bör dessa inte heller vara hemma under visningen.

Tips

Ska du sälja din bostad? Hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Olika typer av visningar

Visningar av bostäder kan ske på flera olika sätt. Dessa tre typer är de vanligaste:

  • Öppen visning
    Den vanligaste formen av visning. Ofta står datum och tid i bostadsannonsen där alla som vill är välkomna att titta på bostaden. Det kan hända att mäklaren vill att spekulanterna anmäler sig innan, av praktiska skäl eller av säkerthetsskäl. De som är intresserade kan anmäla detta till mäklaren som efter visningen följer upp och kontaktar de intresserade spekulanterna.

  • Privat visning
    Denna typ av visning sker efter överenskommelse mellan mäklare och spekulanten. Den som är intresserad av att se bostaden får anmäla detta till mäklaren som i sin tur återkommer med information om när bostaden är möjlig att titta på. Det kan finnas olika anledningar till att en privat visning är det bästa alternativet, det kan handla om önskemål från din sida som säljare eller att bostaden inte lämpar sig för öppen visning.

  • Förhandsvisning
    Använder mäklaren sitt spekulantregister för att hitta möjliga köpare av bostaden kan det bli aktuellt med visning innan bostaden har annonserats ut. Förhandsvisningar är mer vanligt i städer med hög efterfrågan på bostäder.

Visningen ur spekulanternas perspektiv

När spekulanterna går in genom huvudingången är det viktigt att de ges möjlighet till ett gott första intryck. Det är starten på visningen och påverkar sedan spekulanterna under resten av visningen. För dig som bostadssäljare är ingången och hallen kanske inte något särskilt eftersom du har gått in och ut där tustentals gånger, men se till att den blir något särskilt för dem som är där för första gången.

När man går på visning vill man att det ska vara lugnt och tyst. Spekulanterna vill kunna titta på lägenheten i lugn och ro och disktutera med varandra, samt kunna ställa frågor till mäklaren utan att bli störda. Tänk därför på att stänga av högljudda hushållsapparater, tv och radio. Även det visuella spelar stor roll här, minimera färger och olika mönster för att bostaden ska utstråla lugn.

Försök att i förhand bestämma vem du ska sälja bostaden till. Ett äldre par? En barnfamilj? På så sätt kan du anpassa detaljer och inredning efter en specifik målgrupp och öka dina chanser för en lyckad försäljning.

Borttagen före visning – säljaren har ångrat sig eller så har bostaden sålts

När en bostadsannons har markerats med ”Borttagen före visning” så har mäklaren plockat ner annonsen innan de planerade visningstillfällena. En anledning till detta kan vara att bostadsäljaren av något skäl har ångrat sig och inte länge vill sälja bostaden eller att de åtminstone vill skjuta på försäljningen. En annan anledning kan vara att bostaden har sålts innan visningen, t.ex. om mäklaren hittar en köpare som erbjuder ett pris som bostadssäljaren nöjer sig med. Här kan du läsa mer om att sälja innan visning.

Relaterade artiklar

Artiklar om sälja bostad (116)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare