MäklarOfferter

Byta mäklare – när ska man byta mäklare?

Byta mäklare – när ska man byta mäklare?

Om du som säljare märker att inget händer trots att annonsen legat uppe i flera veckor, så är det nog läge att byta mäklare. Förmodligen har mäklaren redan använt alla sina kontakter och går nu bara och väntar på att något ska hända.

Ett annat starkt skäl till att byta mäklare är om det inte ”känns rätt”. Om din mäklare till exempel gör återkommande fel eller inte hör av sig när du upprepade gånger försökt få tag på honom eller henne. Att sälja sin bostad handlar trots allt om en ett stort ekonomiskt engagemang där mäklarens agerande kan ha allvarliga konsekvenser för dig som säljare. Just därför är det alltid av största vikt att du är noggrann med valet av mäklare.

Därför är det viktigt att redan från start göra rätt val så att du slipper eventuella bekymmer och problem. Jämför flera olika mäklare och välj en mäklare som har sålt liknande objekt i närheten nyligen, för då har mäklaren sannolikt intresserade spekulanter som inte vunnit budgivningen på tidigare objekt i sitt spekulantregister. Dessa spekulanter är potentiella köpare av din bostad.

MäklarOfferter hjälper dig med exakt detta, det vill säga att jämföra och välja mäklare som är aktiva i just ditt område och som uttryckligen vill sälja din bostad. Du får helt enkelt kontakt med mäklare som är säkra på att de kan sälja din bostad (annars hade de ju inte kontaktat dig).

Såhär byter du mäklare

1. Säg upp förmedlingsuppdraget

Börja med att kolla vad som står i förmedlingsuppdraget du har skrivit med mäklaren, där står nämligen villkoren och vad som gäller vid uppsägning av avtalet mellan dig och mäklaren. I de flesta fall kan du säga upp avtalet utan kostnad efter att ensamrätten har löpt ut.

Oavsett när uppsägningen sker, vare sig det är under eller efter ensamrättens giltighetstid, ska mäklare snarast skriftligen bekräfta uppsägningen då det är ett krav enligt den 9 § i Fastighetsmäklarlagen.

Beroende på om uppsägningen sker under eller efter ensamrättsperioden så kan olika saker gälla:

  • Säger du upp uppdraget under ensamrättsperioden utan att mäklaren har agerat felaktigt, så kan mäklaren ha rätt till skadestånd. Skadeståndet kan då exempelvis vara mäklarens utlägg och kostnader som hen har haft till följd av uppdraget. Om bostaden efter uppsägningen säljs under ensamrättstiden så kan mäklaren dessutom även ha rätt till fullt mäklararvode, eller ett skadestånd på motsvarande belopp. 
     
  • Säger du upp uppdraget efter ensamrättsperioden så har mäklaren inte rätt till något skadestånd, men beroende på vad som står i uppdragsavtalet så kan du eventuellt behöva betala mäklaren för utgifter som hen har haft. Till exempel kan det i uppdragsavtalet stå:

    Har överlåtelse inte kommit till stånd ska uppdragsgivaren ersätta mäklaren för marknadsföringskostnader med 10 000 kronor”.

    Tänk på att mäklaren måste kunna styrka kostnaderna som han eller hon vill få ersättning för.

Om du säger upp avtalet så kan mäklaren aldrig kräva att få slutföra uppdraget, men kan alltså beroende på omständigheterna ha rätt till viss ersättning.

Viktigt!

Tänk på att du först måste säga upp förmedlingsuppdraget med din befintliga mäklare, innan du kan byta till en ny mäklare.

2. Jämför och välj en ny mäklare som är bättre

Det blir inte alltid rätt från början, men eventuella misstag är erfarenheter som gör en klokare. För att minska risken att välja en mäklare som inte är rätt för dig, så rekommenderar Fastighetsmäklarinspektionen att du jämför flera olika mäklare innan du anlitar någon. 

Behöver du kostnadsfri hjälp att jämföra och välja mäklare så att du får en lyckad försäljning, så kan du jämföra mäklare här.

Tips

Missnöjd med din nuvarande mäklare? MäklarOfferters unika matchningstjänst hjälper dig att hitta den bästa mäklaren till din försäljning.

Till matchningstjänstenPil

Artiklar om mäklare (43)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.