MäklarOfferter

Bostadsfotografering inför bostadsförsäljning

Bostadsfotografering inför bostadsförsäljning

Själva fotograferingen av din bostad är viktigare än vad man kan tro. Med bra bilder kan mäklarannonsen få extra bra spridning, vilket ökar chansen för dig att få sälja din bostad både snabbare och till ett högre försäljningspris. Ofta brukar fotografering ingå om du säljer din bostad med hjälp av en mäklare, om du säljer bostaden själv är kostnad för fotografering inte något du i första hand bör spara in på. Har du inte kunskap om fotografering själv är det viktigt att du anlitar en professionell fotograf.

Inför fotograferingen

Det du vill med fotograferingen är att lyfta fram alla positiva och fina sidor med bostaden, och inte just ditt hem. Därför ska bostaden rensas på personliga tillhörigheter som prydnadssaker, fotografier och dylikt. Man ska få en känsla av att någon bor där, utan att kunna avgöra vem det är. Det är även viktigt att plocka undan saker som inte gör sig bra på bild för att bostaden ska se så stor och hemtrevlig ut som möjligt. Tänk dock på att inte plocka undan för mycket saker, bostaden ska fortfarande se ut som ett hem.

När rensningen är gjord är det dags att storstäda hela bostaden. Alla rum och alla ytor ska vara välstädade och se rena ut. Plocka bort eventuella husdjurstillbehör som matskålar och hundkojor. För ett trevligt intryck kan du tända ljus och tända en brasa i eldstaden om någon sådan finns. Vackra blommor eller en skål med frukt ger färg och liv till bostaden.

Det är även viktigt att fundera ett extra varv på ljuset och ljussättningen i bostaden. Försök att boka in en fotograf under den ljusaste tiden på dygnet. Dra upp persienner och dra isär gardiner! Du vill ha in så mycket ljus som möjligt i bostaden, det är viktigt för att bilderna ska bli bra. Dubbelkolla så att alla glödlampor fungerar, fotografen behöver så mycket ljus som möjligt.

Tips

Att sälja med mäklare ger ett högre slutpris än att sälja privat. Hitta rätt mäklare till din försäljning med vår unika matchningstjänst.

Till matchningstjänstenPil

Checklista rum för rum

Kök:
Inga lösa föremål så som disk, kastruller, disktrasor, burkar, handdukar etc. ska stå framme utan placeras i skåp och lådor. Plocka även undan köksmaskiner om det går. Större maskiner kan stå kvar men tänk bara på att gömma undan sladdar så de inte syns. Plocka även undan alla magneter och dylikt på kylskåpsdörren.

Vardagsrum:
Även i detta rum ska lösa föremål som fjärrkontroller, kuddar och filtar plockas undan. Lämna endast kvar 2-4 kuddar i soffan och räta upp dynorna.

Sovrum:
Lägg undan lösa föremål i garderober och lådor. Inga kläder eller tofflor ska ligga framme och inga småsaker på nattduksbordet ska vara synliga. Bädda sängen med ett enkelt sängöverkast och lägg på en dekorativ kudde. Barnens rum ska rensas, städas och bäddas på liknande sätt.

Badrum:
Plocka undan alla synliga hygienartiklar i dusch och öppna skåp. Häng undan använda handdukar och morgonrockar och häng istället fram rena handdukar i matchande färg. Ställ undan tvättkorg, toaborste och annat som inte ser trevligt ut på bild. Dra undan duschdraperi och fäll ner toalettlocket.

Hall:
Alla ytterkläder, skor, vantar, mössor och halsdukar bör plockas undan så att utrymmet ser så stort och välstädat ut som möjligt.

Utomhus:
Skotta snö eller klipp gräset, beroende på årstid. Ställ fram trädsgårdmöbler om vädret tillåter. Ställ undan cyklar, stegar, sopor eller annat som kan störa intrycket av bostadsingången. Plantera en fin blomma eller två om du har möjlighet.

Fotograferingen:
Det är nu som man vill skapa sig en överblick över bostaden genom att fotografera den på ett så smickrande sätt som möjligt. Med hjälp av bilderna vill du göra så många som möjligt intresserade av bostaden, då gäller det att sticka ut ur mängden!

Fotograferar du själv finns det viktiga saker att tänka på. Fotografering sker ofta med stativ med kameran i höjd med höften. Kameran bör ha vidvinkellins och en ordentlig blixt. För att få med så mycket som möjligt av rummet är det bra om man ställer sig i ett hörn, för en bra överblick är det bra om man får med två hörn av rummet vid varje foto. Vid fotografering av kök ska dock kameran placeras lite högre eftersom köket generellt består av högre inredning.

Ta kort på alla utrymmen i bostaden, även terass, källarvåning, fasad och vackra omgivningar utomhus. Se till att fotografen dokumenterar fina och unika detaljer som lister, spröjs, vackra trägolv och stuckaturer ordentligt.

Bildernas ordning

Om en fotograf tar bilder av bostaden, be att få gå igenom dem innan publicering. För att man som spekulant ska kunna hänga med i var i bostaden man befinner sig är det en fördel om man funderar noga på bildernas ordning. Vid fotograferingen kan man underlätta genom att få med lite av föregående bild in i nästa. Då kan den som ser bilderna lättare förstå hur rummen hänger ihop med varandra.

Det kan även vara en bra idé att börja med de mest attraktiva bilderna först, ofta kök, vardagsrum eller balkong. Du vill fånga spekulantens intresse så tidigt som möjligt.

Tänk på!

En vackert klädd julgran kan se hemtrevligt ut på bild, men det är inte alltid optimalt att ha med jul- eller påskpynt i bilderna av bostaden. Sker inte försäljningen under den tidsperiod du tänkt blir bilderna svåra att återanvända. Det kan därför vara bra att ta bilder som fungerar året runt.

Efterredigering av fotografierna är viktigt, men tänk på att det måste stämma överens med verkligheten. Det kan även vara klokt att vara försiktig med bildbehandlingen – du vill inte göra spekulanterna besvikna när de besöker bostaden.

Artiklar om sälja bostad (116)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare