MäklarOfferter

Öka värdet på huset & lägenheten – renovera inför försäljning

Öka värdet på huset & lägenheten – renovera inför försäljning
Vad är värt att renovera inför försäljning?

Att öka antalet rum i mindre bostäder är ett säkert kort för att trissa upp priset, eftersom det är antalet rum som lockar flest intressenter. Det är även värt att fräscha upp ytskikt, måla om väggar och byta ut trasiga detaljer som knoppar, handtag och kranar. Renovering av kök eller badrum ger i sin tur en stor värdeökning oavsett bostadstyp.

Är du nyfiken på vilka åtgärder som kan höja värdet på bostaden inför försäljning? Det kan givetvis vara lockande att lägga allt fokus på nya boendet istället för att rusta upp det gamla, men det går faktiskt att renovera för maxvinst med några få enkla åtgärder. Genom att renovera inför försäljning kan du öka värdet på din bostad, och på så vis få mer pengar att investera i det nya. Här går vi igenom vilka detaljer som är mest värda att lägga lite extra krut på.

Permanenta renoveringar som ökar värdet

Alla bostäder behöver förberedas inför en visning. I områden med låg omsättning kan det till och med vara avgörande för att få igenom en försäljning. I storstadsregionerna kan i sin tur en lyckad homestyling eller renovering leda till många fler spekulanter som kan driva upp bostadspriset. Här får du ta del av våra fem bästa tips på permanenta renoveringar som kan öka värdet på bostaden. Många av tipsen passar även utmärkt om du ska köpa lägenhet eller hus för att renovera och sälja med vinst.

Tips 1: Öka antalet rum

Ett knep som är bra att tänka på vid en bostadsförsäljning är att det är antalet rum som avgör. Prisskillnaden för en enrummare på 44 kvadratmeter och en tvårummare på 44 kvadratmeter kan vara stor, så om möjligheten finns är det en god idé att försöka få till ett extra rum. Lägenheterna som säljs till högst pris per kvadratmeter är små enrummare och tvårummare. Om du till exempel har ett stort kök är det med andra ord smart att dela av utrymmet och skapa en mini-tvåa istället för en större etta. Det kan faktiskt öka bostadsvärdet med upp till 10 000 kronor per kvadratmeter!

Tips 2: Satsa på hemmets entré

Hallen är det första rummet som en besökare möts av. Bostadens entré är därför alltid värd att fixa till för att skapa ett bättre intryck. En rymlig och ljus hall ger ett betydligt bättre intryck än en liten och mörk hall – satsa därför på ljusa väggfärger och god belysning. Det kan även vara en god idé att sätta upp speglar för att skapa känslan av rymd, samt lacka golvet för att få till en bättre reflektion av ljuset.

Tips 3: Fräscha upp ytskikten

Visste du att bostadsvärdet kan öka med 2–3 % när slitna golv fräschas upp med en slipning? Stora ytor som bänkar, golv och skåpsluckor spelar en viktig roll för bostadens helhetsintryck och bör alltså prioriteras när det är dags för försäljning. Du behöver givetvis inte renovera hela köket om det ser slitet ut, det kan räcka med att måla om skåpsluckorna och byta ut knoppar och handtag.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Tips 4: Färgsätt med nya kulörer

Ett annat enkelt tips för att öka värdet på ditt hus eller din lägenhet är att måla de slitna väggarna med ny färg. Det är dock viktigt att komma ihåg att starka färger och mycket mönster kan skapa ett rörigt intryck, så satsa istället på att hålla det ljust och enkelt. Det är viktigt att potentiella köpare kan se sig själva i huset eller lägenheten, vilket underlättar när väggarna är neutrala. Väggar som fräschats upp med ny färg kan öka värdet på bostaden med upp till 5 %, och kostnaden för det lätta arbetet får du oftast igen med råge.

Tips 5: Glöm inte bort detaljerna

Det finns en rad enkla inredningsdetaljer som inte kostar särskilt mycket att byta ut, men som däremot gör mycket för bostadens helhetsintryck. Se därför till att alltid laga trasiga föremål innan visningen, exempelvis toalettsits och kranar som blivit slitna. Även belysningen gör mycket för helhetsintrycket! Förstärk gärna med fler lampor och välj helst starkare glödlampor än vanligt.

Öka värdet med homestyling

Homestyling används flitigt av bostadssäljare runt om i landet. Att styla bostaden innebär att du med hjälp av möblemang och inredningsdetaljer förbättrar helhetsintrycket. Detta leder till bättre fotografier, fler intressenter till visningarna och ett högre slutpris.

Skala ned inredningen men behåll den hemtrevliga känslan

När det kommer till homestyling är det viktigast att rensa ut personliga saker men även andra föremål som kan skapa ett plottrigt intryck. Därefter adderas även saker som ökar trivseln, exempelvis färska kryddor och snittblommor i köket och fräscha handdukar och doftljus i badrummet. Målet är att intressenterna ska kunna föreställa sig hur det är att leva i just den här bostaden.

Homestyling via mäklare

Mäklare brukar oftast erbjuda ett kostnadsfritt besök av en stylist som bidrar med tips på vad som behöver göras i trädgården och bostaden vid en eventuell homestyling. Att anlita stylisten för att göra jobbet åt dig brukar däremot kosta extra. Den exakta summan beror på hur mycket möbler och inredningsprylar som stylisten behöver ta med sig samt hur omfattande arbetet är. Homestyling av en riktigt stor villa kan till exempel kosta upp till 10 000 kronor.

Vanliga frågor om

Öka värdet på huset & lägenheten

Hur mycket höjer köks- och badrumsrenovering värdet?Pil

Allt som oftast brukar bostadens värde öka med 20–40 % av den investering du lagt. Om du renoverar kök eller badrum för 200 000 är det alltså inte ovanligt att bostadsvärdet ökar med upp till 280 000 kronor.

Vad kan man göra för att höja värdet på huset?Pil

När det kommer till villor och hus är det en god idé att snygga till fasaden, taket och trädgården inför en försäljning. Det är oftast även värt att göra investeringar som sänker driftskostnaderna, exempelvis att byta ut värmesystemet eller installera en luftvärmepump.

Hur mycket höjs värdet på huset med nya fönster?Pil

Det är svårt att säga på rak arm hur mycket bostadsvärdet kan öka med nya fönster. Det beror på var bostaden är belägen och en rad andra faktorer. Det råder dock ingen tvekan om att det är en god investering inför en försäljning. Fönsterbyte ger ett bättre estetiskt intryck och minskar dessutom bostadens energiförbrukning.

Artiklar om ekonomi (77)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare