MäklarOfferter

Så höjer du värdet på huset och lägenheten inför försäljning

Så höjer du värdet på huset och lägenheten inför försäljning
Hur ökar man värdet inför en bostadsförsäljning?

Alla bostadsförsäljningar har olika förutsättningar, men ofta lönar det sig renovera bostadens ytskikt. Att rensa och städa är också mycket viktigt för att öka spekulanternas intresse. Homestyling, både inne och ute, ökar i princip alltid bostadens värde. Även en felaktigt uppmätt boyta kan efter ny mätning av bostadens yta öka bostadens värde med hundratusentals kronor.

När det är dags att sälja sin villa eller bostadsrätt är det många som undrar hur man kan öka värdet på huset eller lägenheten. Ska man satsa på att renovera köket eller badrummet? Är det bättre att fixa i ordning fasaden och trädgården eller ska man helt enkelt inte göra något alls? Det enkla svaret är att det beror på bostadens skick och läge. Alla bostadsförsäljningar har olika förutsättningar. Det finns dock några allmängiltiga råd och smarta tips som kan öka bostadens värde inför en försäljning. Råden gäller även dig som köpt en bostadsrätt eller ett hus för att renovera och sälja med vinst.

Bra skick och enhetlig stil

Det är alltid bra att hålla en bostad i ett gott skick. Det lönar sig den dag det är dags att sälja huset eller bostadsrätten. Renovera därför kontinuerligt och åtgärda fel som uppstår. Det kan var allt från droppande kranar och söndriga fogar till trasiga snickerier och smutsiga tapeter. Om en köpare upptäcker många små fel är det lätt att misstänka att det finns ännu fler. Det lönar sig alltså att hålla en jämn standard i bostaden och det är också bra att ha en enhetlig stil.

Många köpare uppskattar att kunna flytta in bostaden utan att först behöva fixa, måla och renovera. Att fräscha upp det man brukar kalla för ytskikt är därför nästan alltid lönsamt. Tänk också på att du kan använda rot-avdrag om du låter ett företag göra arbetet. Äger du ett hus eller en bostadsrätt som har stora renoveringsbehov är det dock oftast bäst att inte göra något alls. Sälj bostaden som ett renoveringsobjekt istället. Tycker du att det är svårt att avgöra om något behöver eller ska åtgärdas i bostaden före försäljningen kan du be en mäklare om råd. 

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Detta brukar bostadsspekulanter tilltalas av

Många bostadsköpare tittar på husets eller bostadsrättens planlösning. Många söker efter öppna planlösningar som skapar rymd och ljus. Kan du skapa ett extra sovrum är detta ofta en stor fördel. Badrummets och kökets standard är också viktig. Du behöver dock inte göra en totalrenovering. Det är inte alltid det lönar sig, eftersom många ändå vill sätta sin egen prägel på rummen. Väljer du att renovera är det bra att satsa på enhetliga material och en stil och färger som passar till många olika inredningsstilar. Ibland kan det faktiskt räcka med att byta köksluckorna och beslagen eller byta ut en sliten köksbänk för att köket ska kännas fint och fräscht. I badrummet kan det räcka med att byta toalettsits, plocka undan hygienartiklar och hänga upp rena och fräscha handdukar. En trevlig uteplats, altan eller balkong, uppskattas också av många bostadsspekulanter.

Fix och trix inför fotografering och visning

Ta bort personliga föremål och fotografier, och när du tror att du har tagit bort tillräckligt fortsätter du att ta bort prydnadsföremål på fönsterbrädorna, allt som står på köksbänken, tidningar i tidningskorgen och papper och sladdar som ligger på skrivbordet. Ja, rensa, städa undan och skapa helt enkelt ordning och reda! Tänk att du ska rensa undan ungefär 25 % av dina saker. Ibland kan du också ta bort en del möbler för att skapa rymd i ett rum. En välstädad bostad utan en massa saker överallt ger ett mycket bättre intryck än en rörig och smutsig bostad. Glöm inte bort att tvätta alla fönster.

Börja gärna med hallen – det är det första bostadsköparna ser. Försök att göra den så ljus och rymlig som möjligt genom att använda bra belysning och smart förvaring. En stor spegel kan också öka känslan av rymd. Andra viktiga rum att städa och fixa i ordning är förstås köket och badrummet. När hemmet är rensat och städat kan du till exempel ställa fram färska blommor på matbordet, kryddväxter i köket och lägga några fina kuddar och en pläd i soffan. Glöm inte bort att också styla trädgården. Klipp gräset, rensa i rabatterna, ansa buskar och träd och plantera blommor i en kruka och ställ vid entrén. Är det en bostadsrätt med balkong eller uterum är det lika viktigt att göra balkongen till en inspirerande och inbjudande plats. Många mäklarbyråer erbjuder detta som en särskild tjänst som kallas homestyling.

Även tiden på året kan påverka försäljningen. Villor brukar vara lättast att sälja på våren och hösten medan bostadsrätter inte är säsongsberoende på samma sätt. Äger du ett hus är det oftast en bra idé att göra en förhandsbesiktning. Sist men inte minst ska du välja rätt mäklare för uppdraget!

Gör en ny mätning av boytan!

En felaktigt uppmätt boyta kan göra att du får hundratusentals kronor mindre för din bostad. Om det efter en ny mätning av boytan visar sig att din bostad är två kvadratmeter större än vad som står i ditt kontrakt och om kvadratmeterpriset för din bostad ligger på 70 000 kr/kvm så innebär det en värdeökning på 140 000 kr!

Vanliga frågor om

Så höjer du värdet på huset & lägenheten inför försäljning

Vad höjer värdet på ett hus?Pil

Det kan löna sig att renovera husets ytskikt. Det kan till exempel vara att måla om mörka rum och slitna tak, slipa golven och helt enkelt laga sådant som måste åtgärdas, till exempel droppande kranar och hängande köksluckor. Många spekulanter är intresserade av en flexibel planlösning och ett extra sovrum. Homestyling, både ute och inne, kan också öka värdet på bostaden.

Vad höjer värdet på en bostadsrätt?Pil

Fräscha upp ytskikten och rensa och städa alla rum. Inför fotograferingen och visningen är det bra att göra en homestyling. Glöm inte bort att också städa upp trappuppgång och balkong om det är aktuellt.

Artiklar om ekonomi (79)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare