MäklarOfferter

Homestyling och homestaging – styla bostaden inför visning och försäljning

Homestyling och homestaging – styla bostaden inför visning och försäljning

Att inreda och styla sin bostad på rätt sätt inför en försäljning är mer aktuellt nu än någonsin tidigare. I vissa fall kan det löna sig att lägga ner lite extra energi och pengar på den senaste inredningen, i andra får man fundera på om man verkligen tror att man får tillbaka pengarna man eventuellt investerat i homestaging.

Vad man vill uppnå

Homestyling handlar om att inreda sin bostad på ett sätt som är gynnsamt ur spekulanternas perspektiv. Det handlar dock mer om bara inredning, det har med allt som har med hur bostaden uppfattas att göra. Det viktigaste är att bostaden ska ge ett harmoniskt intryck där spekulanterna känner sig avslappnade och trygga. Vissa menar att rätt styling ökar chansen för spekulanterna att visualisera sig själva och sina liv i bostaden vilket i sin tur kan ha effekt på köpbenägenheten. För detta finns flera tips man kan ta i beaktning:

 • Ta bort alla personliga tillhörigheter som fotografier och kylskåpsmagneter. Hemmet ska kännas som ett ombonat hem utan att vara för personligt. Spekulanterna vill inte veta vem som verkligen bor där.
 • Plocka bort ungefär hälften av alla prylar och möbler i bostaden. Den gör sig troligtvis bättre om den framstår som ljus och luftig.
 • Skapa en exklusiv spa-känsla i badrummet. Det kan göras med enkla medel som doftljus och ett par snygga handdukar.
 • Om väggar och tak har blivit smutsiga och det var längesen det målades om, kan det vara värt att måla om inför visningen.
 • Om du säljer ett hus kan det löna sig att lägga ner lite extra pengar på fasadförbättringar. Speciellt om huset ligger i ett område där en välskött exteriör värderas högt.
 • Om man inte kan göra allt så är experterna eniga om att en sak bör prioriteras, nämligen att rensa och röja. Släng, lägg undan eller skänk bort saker och gör din bostad ren och prydlig.

Ta homestylingen till nästa nivå

För den som har lite mer tid till sitt förfogande finns möjlighet att ta homestylingen till en ytterligare nivå. Man kan då ta inspiration av följande tips:

 • Se till att skapa en enhetlig bostad där färgernas nyans och ljusstyrka hänger ihop. Undvik helvitt och gult.
 • Gröna växter i lagom mängd skapar ett lugn i bostaden. Naturliga material överlag har denna effekt och kan med fördel användas i olika rum.
 • Mönster är snyggt men mixa inte för många. Risken finns då att bostaden uppfattas som rörig och i obalans.
 • Skapa visuellt tilltalande områden i bostaden som, beroende på målgrupp, ger rätt associationer.
 • Dela upp rummen eller delar av ett rum, där varje del har separata funktioner.

Professionell homestyling

Om man känner att man inte behärskar alla delar för en lyckad homestyling finns det möjlighet att anlita en homestylingfirma. Det kan absolut löna sig menar experterna, speciellt om man säljer en tom bostad. En homestylingfirma ser lägenheten med nya ögon och kan hjälpa till med att ta in ny inredning, placera om den befintliga eller komma med förslag på inredning som ska plockas bort. Ofta kan små förändringar göra stor skillnad. Homestylingföretagen har inte för avsikt att göra ditt hem opersonligt och sterilt – snarare tvärtom. En lagom personligt, hemtrevligt stylad bostad ökar chansen för spekulanterna att kunna se sig själva där.

Så går homestyling till

Ofta går inredningsstylisten igenom bostaden med dig, fotograferar och ringar in målgruppen för att kunna komma med en första idéskiss på vad som bör göras. När ni är överens bokas tid för fotografering som de sedan är med på. Vanligtvis tar det ett par dagar att styla en bostad, beroende på storlek och vad som ska göras. Anlitar du ett homestylingföretag att hjälpa dig inför din försäljning gör de oftast även i ordning bostaden inför visningen.

Tips

Planerar du att sälja din bostad? Hitta och jämför mäklare gratis med MäklarOfferters unika matchningstjänst.

Till matchningstjänstenPil

Artiklar om sälja bostad (116)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare