Att välja rätt mäklare är en avgörande faktor för en framgångsrik bostadsförsäljning. Det är inte bara en fråga om att hitta någon som kan sälja din bostad till det högsta möjliga priset, utan även någon man kan lita på och ha en god samarbetsrelation med. Här presenterar vi de bästa tipsen och viktiga saker att tänka på när du väljer mäklare.
Så väljer du rätt mäklare
Genom att följa de tips och råd som presenteras, kan du öka chanserna för en lyckad försäljning och säkerställa att du har en positiv upplevelse genom hela försäljningsprocessen. För att välja rätt mäklare handlar det inte om att välja någon baserat på arvode eller högsta värdering, utan att hitta en mäklare som förstår dina behov och som du kan lita på och samarbeta väl med.
Med MäklarOfferters checklista kan du säkerställa att du gör ett välgrundat beslut baserat på både fakta och mjuka värden.
- Identifiera dina önskemål och krav
Innan du börjar leta efter en mäklare är det viktigt att identifiera dina specifika önskemål och krav för försäljningen. Detta kan inkludera specifika krav på marknadsföring, personlig service, och villkor för försäljningen, inklusive eventuella friskrivningsklausuler. Var tydlig med dina önskemål och förväntningar, det underlättar i sökandet efter den mest lämpliga mäklaren.
- Hitta och jämför flera olika mäklare
Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) rekommenderar bostadssäljare att jämföra flera olika mäklare innan man väljer att anlita en mäklare. MäklarOfferter erbjuder en unik jämförelsetjänst som underlättar för säljare att jämföra och hitta den mest lämpliga mäklaren för deras specifika behov.
- Boka möten och träffa mäklarna personligen
När man har hittat några potentiella mäklare är det dags att boka möten med dem. Intrycket man får av en mäklare via mejl eller över telefon kan skilja sig mycket från intrycket man får vid ett personligt möte. Därför bör man träffa mäklare personligen för att på så sätt få en uppfattning om deras arbetssätt och personlighet. Dessa möten fungerar som jobbintervjuer där mäklaren bör kunna motivera varför just de är rätt val för dig. Det personliga mötet är ett utmärkt tillfälle att ställa viktiga frågor till mäklaren om exempelvis värderingen av bostaden, mäklararvodet, mäklarens lokalkännedom, specialistkompetens, marknadsföringsstrategier samt hur visningar och budgivningar kommer att genomföras. Kom också ihåg att man inte är tvungen att anlita en mäklare bara för att de har besökt bostaden.
- Angående värdering av bostaden
Valet av mäklare bör inte handla om att hitta en mäklare som ger den högsta värderingen. Om bostaden värderas för högt kan det avskräcka köparna, vilket gör att bostaden säljs till ett lägre försäljningspris än om mäklaren hade satt ett marknadsmässigt utropspris. Om mäklaren sätter ett lockpris på bostaden, så är det ett brott mot god fastighetsmäklarsed samt brott mot marknadsföringslagen och fastighetsmäklarlagen.
- Att tänka på om mäklararvodet
Precis som bostadsvärderingen, varierar även mäklararvodet mycket mellan olika mäklare och mäklarfirmor. Gällande mäklararvodet är det viktigt att inte enbart fokusera på arvodets storlek, utan också överväga vad du får för pengarna. Mäklaren bör kunna erbjuda expertis, erfarenhet och ett brett spekulantregister, samt vara tillgänglig för rådgivning genom hela processen. Innan du väljer mäklare bör du ha en klar bild av vad tjänsten kommer att kosta och vad som ingår i arvodet.
- Så vilken mäklare ska man välja?
De praktiska sakerna så som mäklarens kompetens, erfarenhet, lokalkännedom, mäklararvodet och marknadsföringsstrategier, är väldigt viktiga i valet av mäklare. Något som är minst lika viktigt är att man känner fullt förtroende för mäklaren och är bekväm med att ha nära kontakt med mäklaren under hela försäljningsprocessen. Gå inte på säljknep som ”vilken mäklare som säljer mest” och fokusera inte blint på mäklaromdömen. Följ din magkänsla och välj mäklaren som känns bäst bland mäklarna som uppfyller dina önskemål och krav.
- Kontrollera mäklarens registrering
MäklarOfferter kontrollerar mäklarnas registrering dagligen, så alla mäklare som vi förmedlar är vid förmedlingstillfället registrerade hos FMI, något som är ett lagkrav på att få förmedla bostäder. Däremot kan processen och valet av mäklare dra ut på tiden, så det är därför väldigt viktigt att kontrollera mäklarens registrering, samt om de har fått disciplinära påföljder, innan man skriver på förmedlingsuppdraget med mäklaren. Kontroll av mäklarens registrering görs hos FMI.
- Teckna förmedlingsuppdrag med vald mäklare
När en mäklare har valts, så måste man teckna ett förmedlingsuppdrag med mäklaren innan försäljningen påbörjas. Förmedlingsuppdraget är ett avtal mellan bostadssäljaren och mäklaren som anger villkoren för mäklarens uppdrag att sälja bostaden. Förmedlingsuppdraget ska innehålla allt säljaren och mäklaren har kommit överens om, såsom mäklarens rätt till provision och eventuell annan ersättning samt mäklarens ensamrätt och villkoren för uppsägning av avtalet. Det är mycket viktigt att du noggrant granskar och förstår allt som står i förmedlingsuppdraget innan du skriver på avtalet.
- Tacka nej till övriga mäklare – det uppskattas
När du har valt en mäklare att gå vidare med, så är det både fint och uppskattat att meddela de andra mäklarna. De slipper då gå och hoppas på något i onödan. Ärlighet uppskattas mest, så du behöver inte hitta på anledningar eller förklaringar till varför du har valt annan mäklare. Du kan skicka ett mejl eller ett sms där du ”tackar så mycket för mäklarens tid och engagemang, men att du har valt att gå vidare med en annan mäklare”.
Bra att veta när man väljer mäklare
Ska du sälja bostad? Med MäklarOfferter jämför och hittar du enkelt den bästa mäklaren till din försäljning!
Att sälja med mäklare ger högre slutpris
Det är inte obligatoriskt att sälja en bostad med hjälp av mäklare, men det är oftast mer lönsamt för bostadssäljaren. Enligt den senaste rapporten från Värderingsdata (2018) får bostadssäljare som säljer med hjälp av en mäklare i genomsnitt 26 % högre försäljningspris jämfört med bostadssäljare som säljer utan mäklare.
Lågprismäklare och “gör det själv”-mäklare
Om man anlitar en lågprismäklare får man göra mycket av arbetet själv, exempelvis hålla i visningar och föra dialog med spekulanter. Mäklare är experter på detta, så om man tvingas göra det på egen hand är risken stor att försäljningsresultatet påverkas negativt. Många lågprismäklare vill dessutom ha sitt mäklararvode oavsett om bostaden går till försäljning eller inte. Traditionella mäklare tar oftast bara betalt om de lyckas sälja bostaden.
Mäklarens roll och ansvar
Slutligen är det viktigt att förstå mäklarens roll och ansvar i försäljningsprocessen. En mäklare fungerar som en neutral mellanhand mellan potentiella köpare och dig som säljer. Mäklaren har även självständigt ansvar för att bostadsaffären sker lagligt och enligt god fastighetsmäklarsed. Läs mer om detta i mäklarens ansvar och skyldigheter.