MäklarOfferter

Vad är min bostad värd?

Vad är min bostad värd?

När du ska sälja din bostad vill du förmodligen veta vad den är värd. Bostadsvärdet stiger och sjunker hela tiden och beror bland annat på hur privat- och marknadsekonomin ser ut i dagsläget. Där efterfrågan är hög på bostäder, exempelvis i Stockholm, är bostadsvärdet i regel högt. För att du ska kunna ta reda på vad just ditt hus eller din lägenhet är värd just nu är det lättast att få hjälp av en värderingsman eller mäklare.

I korthet kan man säga att en värderingsman jobbar med just värderingar och har inget annat intresse i försäljningen. Mäklaren brukar dock vara billigare att anlita för en värdering, samtidigt som du kan få hjälp med hela försäljningen – från början till slut. Varför värdera bostad då? Det är naturligtvis viktigt för dig att veta vad bostaden är värd så att du kan sätta ett lämpligt försäljningspris. Det kan ju även hända att du köpte ett hus för 15 år sedan men sedan dess byggt ut det. Kanske har du gjort andra renoveringar som att lägga nytt golv, byggt en ny altan, pool eller något annat som kan höja värdet? Om du endast är intresserad av bostadens värde, exempelvis för att lägga om lånen eller liknande, kan en värderingsman hjälpa dig. Ska du däremot även sälja din bostad är det ofta smart och praktiskt att anlita en mäklare från början. Anledningen till varför det är bra att anlita en mäklare är att han eller hon kan värdera din bostad till rätt pris. Det är varken bra med en för låg eller för hög värdering, eftersom du då lockar till dig fel målgrupp. Genom att sätta priset rätt har du större chans att få ett bättre försäljningspris.

Hur värderar mäklare en lägenhet?

När en mäklare värderar en lägenhet går hon eller han först på hur det rådande marknadsvärdet ser ut där just din bostad finns. Sedan går ni tillsammans igenom lägenheten, det tar oftast mellan en halvtimme till en timme. Under värderingen när ni går igenom bostaden kan du även berätta om eventuella renoveringar som gjorts, exempelvis kök och badrum samt om något skulle vara trasigt. Mäklaren tar även med annat i beräkningen, som andra försäljningspriser i området som liknar ditt objekt. Sedan kan du få ett ungefärligt bostadsvärde. Tänk dock på att man aldrig på förhand kan veta vad en bostad kommer säljas för, det är först när köparen lagt sitt bud som du vet.

Hur värderar mäklare hus?

Ser processen likadan ut när en mäklare värderar hus? Ja, i stort sett gör den det. Mäklaren lägger märke till eventuella extra finesser som bostaden kan tänkas ha, som exempelvis balkong och altan, läge och utsikt och renoveringar. Bor du med havsutsikt höjs oftast bostadsvärdet rejält bara av den anledningen. Om du bor i en stad kollar mäklaren i så fall på vilket område och hur centralt beläget huset är.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Vilka mäklare värderar högst?

Det är inte så lätt att veta vem av alla mäklare som värderar högst och det bör egentligen inte vara något jätteviktigt eftersom du vill ha en rättvis värdering. En mäklare som värderar för högt, värderar felaktigt. Något som i slutändan kommer leda till en rad besvikelser när du märker att bostaden inte gick för det värdet du trott eller att du inte får bostaden såld alls. Värderas bostaden rätt kommer du locka rätt spekulanter och du får då troligtvis bostaden såld snabbare och till ett högre pris.

Om du endast vill veta bostadsvärdet för bankskäl kan det dock spela mindre roll om du får en mäklare som värderar i överkant. Läs också vår artikel ”Varför ska jag använda en mäklare?” för att få fler tips och information om hur en mäklare kan hjälpa dig.

Om du behöver hjälp med att välja och anlita en mäklare som kan värdera din bostad när du ska sälja ditt hus eller din lägenhet, tveka inte att höra av dig till oss på MäklarOfferter. Skapa en förfrågan här, så hjälper vi dig att jämföra och anlita den bästa mäklaren för just din bostadsförsäljning.

Artiklar om mäklare (53)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare