MäklarOfferter

Hur många lägenheter får man köpa och sälja per år?

Hur många lägenheter får man köpa och sälja per år?
Hur många lägenheter får man köpa och sälja per år?

Man kan köpa och sälja ett obegränsat antal lägenheter per år men bedömer Skatteverket att det är en näringsverksamhet, att den som driver verksamheten gör det yrkesmässigt, självständigt och med ett vinstsyfte, beskattas man som en näringsidkare.

Det finns inga lagar och regler som säger att det är förbjudet att köpa och sälja många lägenheter varje år. Däremot är det så att Skatteverket kan bedöma att det är en näringsverksamhet om man köper och säljer flera lägenheter under en kort period och då ska det beskattas som en näringsverksamhet, alltså som ett företag. Här ska vi kort gå igenom vad som gäller när man köper och säljer flera lägenheter per år.

Hur ofta kan man köpa och sälja lägenhet?

Är en bostad avsedd att användas som en privatbostad är det ingen näringsverksamhet. En näringsverksamhet ska bedrivas yrkesmässigt, självständigt och med ett vinstsyfte. Den lagstiftning som styr frågan hur många lägenheter man kan köpa och sälja per år är inkomstskattelagen men för att avgöra om det är en näringsverksamhet eller inte när någon köper och säljer flera lägenheter per år följer man en rättspraxis. Man lutar sig alltså mot tidigare domar från domstolar och myndigheter. Vi kan ta ett exempel. För några år sedan bedömde Skatteverket och senare även Förvaltningsrätten och Kammarrätten att en kvinna som köpt och sålt tre bostadsrätter under ett år skulle beskattas för näringsverksamhet då det inte kunde styrkas att avsikten var att bo i bostäderna. Kvinnan hade även tidigare köpt och sålt bostadsrätter med vinst och även haft ett handelsbolag inom byggbranschen. Det går alltså bra att köpa och sälja ett obegränsat antal bostadsrätter under ett år men skattemässigt får det konsekvenser. Bedriver man en näringsverksamhet – varaktighet, självständighet och vinstsyfte – beskattas man som en näringsidkare.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil
Vanliga frågor om

Hur många lägenheter får man köpa och sälja per år

Hur många lägenheter får man köpa och sälja per år?Pil

Om man köper och säljer många lägenheter under ett år kan det bedömas vara en yrkesmässig verksamhet och då kommer den att beskattas som en näringsverksamhet.

Hur ofta kan man köpa och sälja lägenhet?Pil

Det finns inga lagar och regler som säger att det är förbjudet att köpa och sälja flera lägenheter varje år men bedömer Skatteverket att det är en näringsverksamhet kommer man att beskattas som en näringsverksamhet, alltså som ett företag.

Artiklar om juridik (80)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare