MäklarOfferter

Sälja nyproduktion innan inflytt och på ritning

Sälja nyproduktion innan inflytt och på ritning

När du signerat ett upplåtelseavtal har du rätt att sälja vidare en nyproducerad bostadsrätt direkt, trots att du inte ens fått nycklarna ännu. Det här kallas för att sälja nyproduktion på ritning, eller att spekulera i nyproduktion, och har blivit allt mer populärt på senare år då bostadspriserna stigit kraftigt. När man köper en bostad på ritning finns det alltså ingen möjlighet att se bostaden innan köpet, istället får man nöja sig med materialspecifikationer och ritningar som upprättats av byggföretaget. Men vad innebär det egentligen att sälja nyproducerad bostadsrätt innan tillträde? Hur hittar du en mäklare som kan hjälpa dig att sälja nyproducerad bostadsrätt på ritning? Fortsätt läsa och ta reda på mer!

Risker och möjligheter med att köpa och sälja nyproduktion

Med tanke på hur bostadsmarknaden sett ut på senare år har det varit extremt lukrativt att köpa nyproducerade bostadsrätter och sälja direkt, framförallt i och runt storstäderna. Här har människor som valt att köpa och sälja en nybyggd bostadsrätt kunnat tjäna allt från 100 000 kronor och upp till miljonbelopp. Det betyder däremot inte att det per automatik kommer fortsätta vara lika lukrativt.

Om bostadspriserna sjunker

När bostadspriserna väl sjunker är risken stor att de som spekulerat allt för mycket i nyproduktion, och väntar på tillträde till ett flertal lägenheter, kommer sitta i en rävsax. Efter du signerat ett upplåtelseavtal eller förhandsavtal är du nämligen bunden till affären och måste antingen köpa bostaden eller betala kostnader som medföljer ett avhopp. Att dra sig ur en bostadsaffär i det här skedet kan bli en väldigt dyr historia.

Hur bör du tänka när du vill köpa nyproduktion för att sälja?

Om du är intresserad av att sälja nyproduktion på ritning bör du inte köpa mer än en bostad åt gången. De flesta byggbolag tillåter faktiskt endast att du köper en bostad åt gången hos ett och samma bolag. Det är dock möjligt att köpa på dig flera enheter i olika projekt genom att vända sig till olika byggbolag.

Kom ihåg att du måste ha råd att flytta in i bostaden om oturen skulle vara framme. Om det blir kris behöver du helt enkelt kunna bo i bostaden och rida ut en eventuell prisnedgång, och det kan ta tid. Ett annat alternativ är annars att hyra ut bostaden i andra hand, men då finns det också par saker som kan vara bra att veta.

Att köpa nyproduktion och hyra ut i andra hand

Regelverket kring andrahandsuthyrning må ha blivit generösare på senare år, men det betyder tyvärr inte att det är fritt fram att göra precis som du vill. En bostadsrättsförening har till exempel rätt att neka dig medlemskap om de får kännedom att du planerar att använda medlemskapet i spekulationssyfte. I många bostadsrättsföreningar framgår det tydligt i stadgarna att ett medlemskap inte ska godkännas när köparen inte planerar att bo varaktigt i bostadsrättslägenheten. Om du däremot finner en förening som tillåter andrahandsuthyrning brukar detta endast beviljas inom en begränsad tidsperiod, oftast ett år.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Så fungerar tillträdet

Många byggföretag kräver att den första köparen av en nyproduktion tillträder bostaden själv. Det innebär att du måste betala för bostaden och hämta ut nycklarna innan tillträdet för den nya köparen kan genomföras. Vanligtvis krävs det även ett par dagars väntan mellan dessa två tillträden för bankens skull, vilket betyder att den nya ägaren inte kan få tillträde samma dag. Det finns dock vissa undantag. Det är en god idé att kontakta byggföretaget och fråga om deras regler, samt kontakta banken och se hur de ställer sig till detta.

Hitta mäklare för att sälja nyproducerad bostadsrätt

Det är inte alla mäklare som vill sälja nyproducerade bostäder på ritning. Att leta runt och ringa upp flera mäklarfirmor för att hitta en person som vill hjälpa dig med affären kan med andra ord bli en tidskrävande process. Därför erbjuder MäklarOfferter en smidig jämförelsetjänst som kan underlätta ditt letande. Här kan du jämföra mäklarofferter från flera firmor och hitta en mäklare som kan hjälpa dig med att sälja nyproduktion på ritning.

Vanliga frågor om

Sälja nyproduktion

Vad innebär försäljning av nyproduktion på ritning?Pil

Det betyder att man säljer en bostad innan den har börjat byggas eller under tiden den byggs. Bostaden har alltså inte färdgställts och man kan inte se den, utan man får utgå från ritningen.

När kan man sälja nyproduktion?Pil

När ett upplåtelseavtal är signerat har du rätt att sälja en nyproducerad lägenhet, trots att du inte fått nycklarna än.

Vad är spekulationsköp av nyproducerade bostadsrätter?Pil

Spekulationsköp av nyproducerade bostäder är samma sak som att köpa och sälja nyproducerade bostäder på ritning.

Är nyproduktion en bra investering?Pil

Det är svårt att säga på rak arm hur mycket en nyproducerad bostad går upp i värde eftersom många faktorer spelar in. De senaste åren har det dock varit väldigt lukrativt att köpa och sälja nyproducerade bostäder på ritning.

Artiklar om sälja bostad (122)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare