MäklarOfferter

Mäta boyta – detta gäller vid mätning av bostadens yta

Mäta boyta – detta gäller vid mätning av bostadens yta

Vid en försäljning ska mäklaren lämna en objektbeskrivning av bostaden där det ska finnas uppgift om bostadens storlek, det vill säga boarea. Det är säljarens ansvar att ange rätt area på bostaden och det är lättast att utgå ifrån de regler som finns i den svenska standarden när man ska mäta sin bostad. Mäklaren kontrollerar normalt inte de uppgifter som du som säljare lämnar, det är först om mäklaren misstänker att något inte stämmer som mäklaren har en skyldighet att kontrollera dem. Skulle det visa sig att uppgifterna är felaktiga kan köparen ha rätt till prisavdrag, dessutom kan mäklaren bli skyldig att betala skadestånd om det uppdagas att informationen om bostadens storlek inte stämmer och att detta har varit känt för mäklaren.

Skillnad mellan yta och area

Golvets fysiska yta kan avvika från en bostadens angivna area eftersom det finns specifika bestämmelser för hur en bostad ska mätas upp. Nedan går vi igenom hur du mäter upp arean i din fastighet på lättast sätt.

Boarea och biarea

I en bostad kan inte alltid alla utrymmen användas lika väl, därför har man delat upp benämningen på arean i en bostad som boarea och biarea. Regler för hur denna uppdelning går till är olika för våningsplan ovan mark, källarvåning samt sluttningsplan. Om hela golvet ligger ovanför marknivå räknas all area som boarea. Undantag gäller garage, soprum, pannrum, oinredd vind samt utrymme som endast används under vissa delar om året som exempelvis inglasad balkong, dessa utrymmen räknas som biarea. En källarvåning räknas alltid som biarea.

Mätregler

En huvudregel att komma ihåg är att man i lägenheter enbart mäter de utrymmen som ligger inom lägenheten. När det kommer till småhus mäter man alla utrymmen som hör till, det vill säga även garage, förråd, sophus och liknande. Viktigt är då att dela upp vad som är utrymmen inom och utanför bostaden.

När du ska mäta upp boarean mäter du alla våningsplan mellan ytterväggarnas insidor, strax ovanför golvsockeln. Inneväggar som är 30 cm eller tunnare mäts i sin helhet, är de tjockare än så mäter du 15 cm in i väggen från varje angränsande rum. Ytterväggar och väggar mot trapphus och grannar mäts inte alls.

Tips

Letar du efter bästa mäklaren? Jämför och hitta bästa mäklaren med MäklarOfferters unika matchningstjänst.

Till matchningstjänstenPil

Räknas in i arean

Det finns delar av bostadens permanenta/fastmonterade inredning som tar upp plats i ett rum och som är svårt att flytta på eller som inte går att flytta alls. Dessa påverkar inte mätningen utan räknas alltså in i arean:

  • Fönsterbänkar
  • Värmeelement
  • Öppen spis och kakelugn
  • Köksinredning
  • Garderober
  • Badkar
  • Tvättmaskin

Utrymmen som har en takhöjd lägre än 1,9 meter och utrymmen som inte kan nås genom en dörröppning, trappa eller stege ska inte räknas in i den totala arean.

Snedtak

För att ett våningsplan med snedtak ska mätas måste höjden alltså vara minst 1,9 meter och bredden måste vara minst 60 cm. Du mäter hela golvytan där höjden är minst 1,9 meter och om golvet går längre ut mäter du 60 cm ut under snedtaket eller fram till närmsta yttervägg.

Förråd

Förråd med ingång i bostaden räknas som boarea. Förråd med ingång utanför bostaden räknas som biarea, detta gäller både lägenheter och småhus.

Trappa

Om du har en trappa med ett trapphål ska du mäta hålet som golvyta, du räknar alltså inte bort trapputrymmet i något plan.

Om du vil köpa standarden

Behöver du mer hjälp med hur man mäter arean i bostäder så går den svenska standarden ”Area och volym för husbyggnader – Terminologi och mätregler” att köpa hos SIS Förlag på sis.se.

Mätning av boytan kan öka bostadens värde

Visste du att en ny mätning av bostadens yta kan öka värdet på din bostad? Visar det sig att din bostad är tre kvadratmeter större än du trott och kvadratmeterpriset för bostaden är 60 000 kr, så har du väldigt enkelt ökat bostadens värde med 180 000 kr.

Artiklar om sälja bostad (115)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.