Vad som anses vara en bra planlösning är naturligtvis individuellt, men det finns flera egenskaper som många anser är viktigt. En bra planlösning eliminerar outnyttjade ytor i så stor mån det går, har optimala förvaringslösningar och är framförallt anpassad för att få vardagen att flyta på så bra som möjligt.
En bra planlösning är i de flesta fall nyckeln till en trivsam och välfungerande bostad. Det finns naturligtvis individuella skillnader när det kommer till vad som uppfattas vara en bra planlösning, men i grund och botten finns det flera egenskaper som är gemensamma för alla. Här reder vi ut de egenskaper i ett hem som brukar känneteckna en bra planlösning, och vad du bör tänka på när du ska arbeta fram en planritning för ditt nya hem!
Olika typer av planlösningar
Att ordna fram en planlösning som passar just dig och din familj kan upplevas som svårt, men det är också ett viktigt moment i skapandet av ett välfungerande hem. Först och främst behöver du fundera på vilken typ av planlösning du söker, och i regel finns det två typer att välja mellan.
Öppen planlösning
Det är vanligt att husspekulanter efterfrågar en öppen planlösning. Den här typen av planlösning kännetecknas av att bostaden har fler öppna ytor och färre antal mellanväggar. I många fall är det vardagsrummet och köket som fungerar som en gemensam enhet. En stor fördel med att ha en öppen planlösning är att det skapas en känsla av rymd i hemmet och att de sociala ytorna ökar. Att kunna stå och laga mat men samtidigt prata med familjen eller gästerna är något som uppskattas av många. Det finns såklart utmaningar med öppna planlösningar också – när det finns få väggar begränsas till exempel ytorna för bokhyllor och garderober. För öppen planlösning är det därför en god idé att planera för integrerade och måttanpassade förvaringslösningar istället.
Sluten planlösning
En sluten planlösning innebär i sin tur att boendet är avgränsat med fler mellanväggar. Här är fördelarna också många – en sluten planlösning genererar fler rum vilket passar bra för den stora familjen, och alla familjemedlemmar kan få mer avskildhet. Vid middagsbjudningar går det att starta diskmaskinen utan att gästerna behöver bli störda av ljudet, och vid matlagning sprids inget matos i resten av huset. Det kan vara till fördel att inte ha alltför många små rum. Detta reducerar nämligen inredningsmöjligheterna och kan begränsa boendet i ett längre perspektiv.
En bra planlösning har sin utgångspunkt i vardagslivet
Mycket av trivseln i en bostad har sin grund i att vardagen kan rulla på utan bekymmer. Det är lätt att bli inspirerad av fina material, vackra bilder och snyggt designade rum, men det viktigaste är faktiskt att utgå från de behov som finns under en helt vanlig dag i hemmet. Det kan handla om lösningar som gör att ni slipper gå fram och tillbaka i onödan, eller att barnen kan komma hem från sina fritidsaktiviteter och enkelt lägga undan sina grejer.
Vikten av bra förvaringsutrymmen
En bra planlösning tar hänsyn till förvaringsplats! Som tidigare nämnt är det smart att planera för platsbyggda förvaringslösningar i bostäder med öppen planlösning, men det är en precis lika bra idé för bostäder med sluten planlösning. Med platsbyggda garderober kan såväl väggyta som takhöjd utnyttjas maximalt, och trots att det generellt är dyrare med platsbyggda konstruktioner så är det en lösning du säkerligen kommer uppskatta i det långa loppet.
Flexibilitet för framtiden
Det är viktigt att ha framtiden i åtanke, men du måste också hitta en lösning som fungerar bra här och nu. Om du till exempel planerar att utöka familjen är det ett bra tips att ordna ett bra boende för den nuvarande livssituationen, men skapa en planritning som möjliggör utbyggnad i ett senare skede. Om situationen är omvänd, alltså att hemmaboende familjemedlemmar kommer minska inom en snar framtid, kan du istället planera för att dela av huset och ordna en uthyrningsdel.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Tomtens förutsättningar går hand i hand med hemmets planlösning
Något annat som kännetecknar en god planlösning är hur rummen i huset är anpassade till husets placering på själva tomten. Sovrum bör till exempel gärna vara placerade åt norr, eller åtminstone inte i direkt söderläge, för att slippa alltför hög värmeinstrålning på sommarhalvåret. I sällskapsutrymmen brukar det i sin tur vara uppskattat med mycket ljus under både dag och kväll. En bra planlösning tar även hänsyn till eventuell utsikt och insyn.