MäklarOfferter

Fastighetsbeteckning – sök och hitta fastighetsbeteckningar

Fastighetsbeteckning – sök och hitta fastighetsbeteckningar
Vad är fastighetsbeteckning?

En fastighetsbeteckning är den unika beteckning som en fastighet fått av Lantmäteriet. Fastighetsbeteckningen består av kommunnamn, traktnamn, blocknummer och enhetsnummer.

Varje fastighet har en unik beteckning tilldelad av Lantmäteriet. Detta kallas för fastighetens fastighetsbeteckning. Fastighetsbeteckningar finns för att man ska kunna hålla reda på alla fastigheter i landet. Med en fastighet i det här sammanhanget menas ett avgränsat markområde. Det kan vara en tomt men också en åker eller en sjö. En fastighetsbeteckning består av ett kommunnamn, ett traktnamn, ett blocknummer och ett enhetsnummer. Fastighetsbeteckningen registreras i fastighetsregistret och kompletteras med lagfarter om det är aktuellt och andra uppgifter från Skatteverket och kommunen. Fastighetsbeteckningen innehåller således information om fastigheten som kan underlätta vid en fastighetsförsäljning och innehåller till exempel uppgifter om det finns en detaljplan för det aktuella området, aktuella servitut, om fastigheten ingår i en samfällighet, tidigare försäljningspris, antal inteckningar, om fastigheten är utmätt eller om det finns förbehåll för en försäljning. Vill du via Skatteverkets webbsida hitta en fastighets taxeringsvärde måste du veta vilken fastighetsbeteckning fastigheten har.

Vad är min fastighetsbeteckning – sök och hitta fastighetsbeteckning

Hur och var hittar man en fastighetsbeteckning? Det finns flera olika sätt. Du kan till exempel kontakta Lantmäteriet för att få reda på din fastighetsbeteckning. Via Lantmäteriet kan du även köpa kartor som visar fastighetsbeteckningar i olika områden. Ett annat sätt att få fram en fastighetsbeteckning är att söka på aktuell adress i en karttjänst, till exempel på Lantmäteriets webbsida, hitta.se eller eniro.se. Fastighetsbeteckningen ska även finnas med i köpekontraktet och i lånehandlingarna och för en hyresrätt brukar den stå med i hyreskontraktet.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Börja härPil

Fastighetsbeteckning för ägarlägenheter och bostadsrätter

En bostadsrättsförening har en fastighetsbeteckning men själva bostadsrätt har ingen egen fastighetsbeteckning. Bostadsrätten benämns helt enkelt med bostadsrättsföreningens namn och med lägenhetsnummer istället. Bostadsrättsföreningens fastighetsbeteckning finns att hämta bland annat i föreningens årsredovisning. Sedan 2009 finns i Sverige även en boendeform som kallas för ägarlägenheter. Det är en boendeform som innebär att man äger en lägenhet i flerbostadshus. Detta räknas som en fastighet och har därför en fastighetsbeteckning.

Vanliga frågor om

Fastighetsbeteckning

Vad är min fastighetsbeteckning?Pil

En fastighetsbeteckning är en unik beteckning som fastigheten blivit tilldelad av Lantmäteriet.

Hur hittar man fastighetsbeteckning?Pil

Kontakta Lantmäteriet, titta på köpekontrakt eller lånehandlingarna eller använd en karttjänst online.

Hur kan man ta reda på vem som äger en fastighet?Pil

Fastighetsregistret är ett register med uppgifter om vem som står som ägare för en fastighet. Via Lantmäteriets tjänst Vem äger fastigheten? kan man ta reda på vem som äger en fastighet. Fastighetsbeteckningen måste uppges.

Artiklar om juridik (76)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.