MäklarOfferter

Likvidavräkning för bostadsrätt och fastighet

Likvidavräkning för bostadsrätt och fastighet
Vad är en likvidavräkning?

En likvidavräkning är den slutliga ekonomiska avräkningen mellan en säljare och en köpare. Den upprättas vanligtvis av fastighetsmäklaren på tillträdesdagen och innehåller en uppställning av lån och alla övriga kostnader som rör bostadsrätten eller fastigheten.

När du ska köpa en bostadsrätt eller en fastighet är det många begrepp att hålla reda på som till exempel pantbrev, taxeringsvärde, servitut och likvidavräkning. Här förklarar vi vad en likvidavräkning är och skillnaden mellan en likvidavräkning för en bostadsrätt och en fastighet. En likvidavräkning är en avstämning av slutbetalningen till säljaren. I de flesta fall sker detta i samband med att säljaren och köparen träffas för att skriva under köpebrevet. I en likvidavräkning finns alla uppgifter som rör betalningen. Det kan vara lån som ska lösas in och det kan handla om en ränta på ett lån som säljaren ska betala fram till tillträdesdagen. I de flesta fall har köparen också betalat en handpenning som ska räknas av. Med andra ord betyder en likvidavräkning en slutgiltig summering vilket belopp köparen ska överföra till säljaren på tillträdesdagen.

Upprätta en likvidavräkning

En likvidavräkning brukar vanligtvis bestå av tre delar: en del som rör köparen, en del som rör säljaren och en del som är gemensam. Vanligtvis har köparen betalat en handpenning till säljaren och därför är detta en punkt som finns med i likvidavräkningen. Andra punkter som vanligtvis finns är lån som ska lösas in och om det finns räntekostnader som köparen ska ta över.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Börja härPil

Skillnader i likvidavräkning för bostadsrätt och fastighet

Det finns också några punkter som skiljer sig för en likvidavräkning vid en fastighetsförsäljning eller en likvidavräkning vid en bostadsrättsaffär. I samband med en likvidavräkning för en bostadsrätt kan till exempel hyresavgiften regleras i de fall köparen tar över lägenheten en månad eller en del av en månad som säljaren redan betalat avgiften för. I en likvidavräkning för en fastighet är det ofta fastighetsavgiften som måste regleras då den betalas in årsvis.

Mall för en likvidavräkning

I de flesta fall hjälper mäklaren till med likvidavräkningen men du kan också hitta exempel på likvidavräkningar online. Några punkter som brukar finnas med i en likvidavräkning är:

  • Köparens och säljarens namn, adress, personuppgifter och även andel av köpet om det finns fler än en köpare eller säljare
  • Information om bostadsrätten eller fastigheten
  • Den totala köpeskillingen
  • De belopp som ska räknas av
  • Datum och ort
  • Parternas namnunderskrifter

Skillnaden mellan en likvidavräkning och ett köpebrev

Ett köpebrev upprättas vanligtvis i samband med att köpeskillingen betalas vid en fastighetsaffär. Det fungerar som ett kvitto på betalningen och likvidavräkningen ser till att betalningen blir korrekt. Den hjälper banken att föra över rätt belopp från köparen till säljaren. Ett köpebrev ska undertecknas av både köpare och säljare för att vara giltigt. Vid en bostadsrättsförsäljning upprättas, på samma sätt som vid en fastighetsförsäljning, en likvidavräkning men däremot upprättas inget köpebrev. Vid överlåtelsen skickar banken ett kvitto på transaktionen som ett bevis på att betalningen är genomförd.

Vanliga frågor om

Likvidavräkning

Vad är likvidavräkning?Pil

Vid en försäljning av en fastighet eller en bostadsrätt upprättas en likvidavräkning som en avstämning för slutbetalningen.

Relaterade artiklar

Artiklar om juridik (80)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare