MäklarOfferter

Sälja bostaden innan visning – troligtvis inte en bra idé

Sälja bostaden innan visning – troligtvis inte en bra idé

Att sälja sin bostad innan visning kan innebära både fördelar och nackdelar för dig som säljare. Du måste därför fundera på vad som är viktigt för dig nu när du ska sälja din bostad. I denna artikel kan du läsa hur vanligt det är att bostadssäljare säljer innan visning samt vilka för och nackdelarna är. 

Över 20% av alla bostäder säljs innan visning

Enligt en undersökning som Mäklarsamfundet gjorde redan 2014 sÃ¥ sÃ¥ldes 22% av alla bostäder som förmedlades via Hemnet innan visning.

Andelen som säljs innan visning verkar dessutom ha fortsatt öka, för enligt den senaste undersökningen¹ som Fastighetsbyrån har gjort bland sina mäklare runt om i landet så framkommer det att:

  • 3% av mäklarna förmedlar inga försäljningar utanför Hemnet
  • 36% förmedlar 1% till 10% utanför Hemnet
  • 30% förmedlar 11% till 20% utanför Hemnet
  • 21% förmedlar 20% till 30% utanför Hemnet
  • 10% förmedlar över 30% utanför HemnetDet är alltså relativt vanligt att en säljare går med på en överlåtelse innan så många spekulanter som möjligt får en chans att se bostaden.

Tips

Går du i säljtankar? Hitta och jämför mäklare gratis med vår unika matchningstjänst.

Till matchningstjänstenPil

Fördelar med att sälja innan visning

Mäklare kan använda sig av sitt spekulantregister för att tidigt i försäljningsprocessen hitta köpare. Detta kan vara bra om du snabbt vill hitta en köpare eller om du av någon anledning inte vill lägga ut din bostad offentligt till försäljning. Fördelen med en snabb bostadsförsäljning är att du som säljare slipper vara osäker på om du hinner sälja din bostad inom förväntad tidsperiod eller inte.

Viktigt!

Det finns inga välgjorda undersökningar som pekar på att man skulle få bättre betalt för bostaden om man säljer huset eller lägenheten innan visning. Det är å andra sidan helt vedertaget inom ekonomisk teori att en ökad efterfrågan leder till ett högre pris, så att utesluta potentiella köpare från att lägga bud är inte att rekommendera om man vill få maximalt betalt för sin bostad!

Nackdelar med att sälja innan visning

Däremot kan det vara så att du kan få ett högre försäljningspris för din bostad om du ger fler spekulanter möjlighet att delta i en budgivning. Är försäljningspriset det viktigaste för dig är en försäljning innan visning kanske inte det bästa alternativet. Att sälja på detta sätt kan även sätta dig som säljare i en stressande situation eftersom betänketiden du får att besluta om att godta ett bud eller ej ofta är kort. Det är svårt att veta vad man ska göra och risken finns att du tar ett beslut som du senare kommer ångra. När det visar sig att man borde agerat annorlunda är risken stor att man blir missnöjd med sin bostadsförsäljning. Kom dock ihåg att fastighetsmäklarna aldrig kan förutspå marknaden, beslut att godkänna ett bud eller ej är ett beslut helt upp till dig som säljare och därför är det viktigt att du är bekväm med det beslut du tar.

Mäklare, säljare och köpare gynnas alla av en öppen bostadsmarknad som ger alla parter möjlighet till att göra ett bra arbete och ta välgrundade beslut. Därför väljer nästan 80% av bostadssäljare att lägga ut sina bostäder på marknaden och inte sälja innan visning.

¹Frågan som ställdes var ”Hur stor del av de bostäder ni förmedlar säljs utan publicering på Hemnet?”

Artiklar om sälja bostad (122)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare