Tjänsten är gratis

Inga förpliktelser

Spara tid & pengar

Få högre försäljningspris

Jämför mäklararvode nu!

Jämför mäklararvode gratis!

MäklarOfferter hjälper bostadssäljare att gratis jämföra mäklararvoden. Vill du jämföra mäklarnas arvoden inför din bostadsförsäljning, behöver du bara fylla i formuläret nedan.

Du kommer att få förslag på mäklararvoden från seriösa mäklare som kan just ditt område. Det kostar ingenting att jämföra mäklararvoden och du binder dig inte till att anlita någon av mäklarna.

Jämför mäklararvode

MäklarOfferter är Sveriges största jämförelsetjänst av mäklare.
Tjänsten är gratis och du förbinder dig inte att anlita någon av mäklarna.

1. Beskriv din bostad

2. Få erbjudanden från mäklare

3. Jämför mäklare

Beskriv bostaden du vill sälja

  • Bostadsrätt
  • Villa
  • Radhus/parhus
  • Fritidshus
  • Tomt

Genom att fortsätta accepterar du våra användarvillkor.

Vad är MäklarOfferter?

MäklarOfferter är en tjänst där du helt gratis kan jämföra mäklararvoden när du ska sälja din bostad. Du behöver endast fylla i formuläret ovan, så får du upp till fem offerter från olika mäklarbyråer i ditt område.

Mäklarbyråerna som är anslutna till tjänsten är både aktörer från stora kedjor samt även mindre och mer personliga byråer, du väljer själv vilken sorts byrå som passar dig bäst.

MäklarOfferter på Facebook

Kvalitetssäkrade mäklare

MäklarOfferter samlar löpande in omdömen om mäklare för att du som bostadssäljare ska kunna känna dig trygg. MäklarOfferter kräver att mäklare som vill ansluta sig är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

MäklarOfferters kreditvärdighet

MäklarOfferter Sverige AB är kreditvärdigt enligt Bisnodes kreditvärderingssystem. Kreditvärdigheten grundas på flertalet nyckeltal och övriga skötsamhetsfaktorer.

Mäklararvodeskalkylatorn - Beräkna mäklararvode

Det förekommer olika typer av mäklararvoden, de tre vanligaste är: fast, rörligt samt arvodestrappa.

Fast arvode

Fast mäklararvode är som det låter, dvs att arvodet är ett i förväg bestämt fast belopp som inte är beroende av försäljningsbeloppet. Med andra ord så är arvodet detsamma oavsett vilket pris din bostad säljs för.

Rörligt mäklararvode (fast procentsats)

Rörligt mäklararvode, även kallat procentsats eller procentarvode, är ett mäklararvode där arvodet är en viss procentsats av bostadens försäljningspris. Mäklaren får alltså mer i arvode ju mer bostaden säljs för. Jämfört med fast arvode så kan ett rörligt mäklararvode hamna på ett större belopp, men detta kan även vara en motiverande faktorn för mäklaren att sälja din bostad till ett så högt försäljningspris som möjligt.

Beräkna rörligt mäklararvode (fast procentsats)

Försäljningspris
kr
Mäklararvode
Mäklararvode

Trappsats (arvodestrappa)

En arvodestrappa, eller trappsats som det även kallas, är ett mäklararvode där man har en lägre procentsats upp till en viss gräns på försäljningsbeloppet och en annan högre procentsats på allt över den gränsen. Detta innebär att man betalar ett förhållandevis lägre arvode om lägenheten skulle säljas till ett pris som ligger under gränsen, men arvodet blir högre om lägenheten säljs till ett pris som ligger över den överrenskomna gränsen.

Beräkna mäklararvode för arvodestrappa

1. Procent från 0 kr till
kr
2. Procent över 1 500 000 kr
3. Försäljningspris
kr
Mäklararvode

Mäklararvoden

När du ska anlita en mäklarbyrå är det en bra idé att ta reda på lite mer om de olika typerna av mäklararvoden och vad det är du får för pengarna egentligen. Kontakta flera olika mäklarbyråer och jämför deras arvoden noggrant innan du fattar ett beslut, ibland kan det skilja flera tusentals kronor mellan mäklarna i deras första bud. Om du vill få en uppfattning om vad du kan förvänta dig av de olika fastighetsmäklarna kan du gå på några visningar som de ordnar och då kan du dels göra en snabb bedömning av hur de arbetar och få en liten fingervisning om vad det egentligen är du betalar för.

Vad en mäklarbyrå tar i arvode varierar stort i landet och det finns inga fastställda taxor som fastighetsmäklarna måste följa. Så kom ihåg att när du skriver ditt avtal med mäklaren finns det alltid utrymme för att förhandla om mäklararvodet. Du behöver absolut inte acceptera mäklarens första bud, du kan ofta vara ganska tuff i förhandlingen. Det gäller särskilt i storstäderna där konkurrensen är hård mellan de olika mäklarbyråerna. Där konkurrensen inte är så stor, som i lite mindre orter där färre mäklarbyråer är verksamma, ges det inte lika mycket förhandlingsutrymme men det är väl värt ett försök ändå. Många av de större mäklarbyråerna begär ett minimiarvode som ligger på 40 000 – 50 000 kronor för ett försäljningsuppdrag men du kan hitta klart billigare lösningar om du bara tittar runt lite. Mäklararvodet betalas först när du fått sålt din bostad. I din deklaration kan du sedan dra av mäklararvodet när du tar upp försäljningen av din bostad.

Man brukar använda sig av fyra olika typer av arvodesmodeller i samband med en bostadsförsäljning. Den vanligaste arvodesmodellen är en procentsats som brukar ligga på mellan 2-5 % på hela köpeskillingen. Den här modellen kallas även för ett rörligt mäklararvode. Ett lågt försäljningspris brukar innebära en hög procentsats och om slutpriset förväntas bli högt kan man förhandla ner procentsatsen. Fördelen med den här modellen är att den uppmuntrar mäklaren till att sälja din bostad till ett så högt pris som möjligt för att därmed själv få en högre provision. Det gör förstås att mäklararvodet kanske blir högre än vad du tänkt dig från början men samtidigt har du ändå tjänat ännu mer på affären eftersom din bostad sålts för högsta möjliga pris.

En annan ganska vanlig ersättningsform är utformad så att arvodet är uppdelat i en fast och en rörlig del. Den fasta delen täcker de fasta kostnaderna kring en försäljning som värdering och annonskostnader, det är alltså en redan förutbestämd summa. Den rörliga delen är en procentsats som beräknats utifrån det uppskattade värdet av fastigheten. Lyckas mäklaren sälja fastigheten för mer än det uppskattade värdet så får vederbörande provision på den summan som överstiger det uppskattade värdet.

Fast arvode är en modell som är vanlig för bostäder där köpeskillingen är lägre än 300 000 kronor eller ligger i områden som inte är så eftertraktade. Då betalar du det priset som du och mäklaren har kommit överens om innan försäljningen, oberoende av vad försäljningspriset slutar på. Fördelen med ett fast arvode är att du redan på förhand vet vad du ska betala och nackdelen är att mäklaren inte blir lika motiverad att försöka sälja din fastighet till ett så högt pris som möjligt eftersom det inte finns något som lockar och driver mäklaren som till exempel ett högre arvode.

En lite mer ovanlig arvodesmodell är trappmodellen där arvodets procentsats ökar ju högre försäljningspriset blir. Fördelen är förstås att mäklaren motiveras ännu mer att försöka få ut ett så högt försäljningspris som möjligt. Den här typen av arvodesmodell är vanligare i storstäder och ofta är det bostadssäljarna själva som efterfrågar den här typen av arvode.

Många mäklare erbjuder en målprisgaranti, vilket innebär att du inte behöver betala något ifall din fastighet inte blir såld. Hör med din mäklarbyrå om de erbjuder detta!

I mäklararvodet ingår mer än att bara föra samman säljare och köpare. Det är viktigt att du inte stirrar dig blind på mäklarens ersättning utan tar ett steg tillbaka och tittar på vad det egentligen är du får för pengarna. I mäklararvodet brukar det alltid ingå värdering av fastigheten, fotografering, annonsering och visning av fastigheten, juridiska råd kring försäljningen och kontraktsskrivning. Många mäklarbyråer kan även ordna home styling mot en extra avgift. Fotograferingen är en mycket viktig del utav försäljningsprocessen eftersom det ofta är den första introduktionen till din bostad, det finns faktiskt fotografer som specialiserat sig på just den här typen av fotografering. Fotona ska visa din fastighet både utvändigt och invändigt och vara välplanerade så att intresserade köpare kan få en bra uppfattning av bostaden innan de kommer på visningen.

När du har bestämt dig för vilken mäklare du vill anlita och ni kommit överens om arvodet så skriver ni ett uppdragsavtal. Se till att det står klart och tydligt i uppdragsavtalet vilka överenskommelser som träffats angående provision och andra ersättningar så att det inte uppstår några missförstånd. Alla prisuppgifter som mäklaren ger till dig ska alltid vara inklusive moms. Du kan även träffa muntliga överenskommelser om provisionen med mäklaren som gäller även om ni har gjort ett skriftligt avtal men det kan vara svårt att bevisa. Därför är det alltid rekommenderat att alla överenskommelser med mäklaren är dokumenterade i skriftligt format. Ett uppdragsavtal gäller vanligtvis tills vidare. Om du träffar ett avtal med mäklaren om ensamrätt så får avtalet bara gälla för tre månader åt gången. En förlängning av avtalet kan enligt lag inte träffas tidigare än en månad innan överenskommelsen om ensamrätt upphör.