Mäklararvode

Jämför mäklararvoden gratis

Få offerter från olika mäklare & välj den bästa!

MäklarOfferter hjälper bostadssäljare att gratis jämföra mäklararvoden.
Få förslag på mäklararvoden från mäklare i ditt område som du sedan kan välja mellan.

Få offerter från olika mäklare och välj den bästa!

  • Hitta bästa mäklaren för dig
  • Få högre försäljningspris
  • Spara tid & pengar
  • Kvalitetssäkrade mäklare
Jämför mäklare

Fyll i formuläret för att jämföra arvoden

Tjänsten är helt gratis och ej bindande Fyll i formuläret för att jämföra arvoden Beskriv bostaden du vill sälja

Bostadsrätt

Villa

Radhus/parhus

Fritidshus

Tomt

Genom att fortsätta accepterar du våra användarvillkor.

Så fungerar MäklarOfferter

Fyll i formuläret Fyll i formuläret

Beskriv bostaden som du vill sälja i formuläret ovan.

Jämför mäklararvoden Jämför mäklararvoden

Upp till fem mäklare kontaktar dig så du kan jämföra deras erbjudanden och arvoden.

Välj bästa mäklaren Välj bästa mäklaren

Välj mäklaren som passar bäst för din försäljning.

Statistik för mäklararvoden i Sverige 2021 ¹

66 516 kr Genomsnittligt mäklararvode
60 000 kr Median
Arvodestrappa Vanligaste arvodestypen
3 % Genomsnittlig procent
Visa lokala arvoden

Mäklararvoden i Sverige

Mäklararvode

Figur: Fördelningsdiagram över mäklararvoden i Sverige: Det genomsnittliga mäklararvodet i Sverige är 66 516 kr och den vanligaste arvodestypen är arvodestrappa. Detta kan översättas till ett procentarvode på 3%. Statistiken baseras på uppgifter som bostadssäljare rapporterat in.

Jämför
mäklararvoden

Mäklararvoden för bostadsrätter i Sverige ¹

47 085 kr Genomsnittligt mäklararvode
45 000 kr Median
Arvodestrappa Vanligaste arvodestypen
3,1 % Genomsnittlig procent
Mäklararvode bostadsrätter

Figur: Fördelningsdiagram över mäklararvoden för bostadsrätter i Sverige: Det genomsnittliga mäklararvodet för bostadsrätter i Sverige är 47 085 kr och den vanligaste arvodestypen är arvodestrappa. Detta kan översättas till ett procentarvode på 3%. Statistiken baseras på uppgifter som bostadssäljare rapporterat in.

Mäklararvoden för villor i Sverige ¹

77 978 kr Genomsnittligt mäklararvode
70 000 kr Median
Arvodestrappa Vanligaste arvodestypen
3,1 % Genomsnittlig procent
Mäklararvode villor

Figur: Fördelningsdiagram över mäklararvoden för villor i Sverige: Det genomsnittliga mäklararvodet för villor i Sverige är 77 978 kr och den vanligaste arvodestypen är arvodestrappa. Detta kan översättas till ett procentarvode på 3%. Statistiken baseras på uppgifter som bostadssäljare rapporterat in.

Jämför
mäklararvoden

Mäklararvoden för radhus i Sverige ¹

74 269 kr Genomsnittligt mäklararvode
66 000 kr Median
Arvodestrappa Vanligaste arvodestypen
2,3 % Genomsnittlig procent
Mäklararvode radhus

Figur: Fördelningsdiagram över mäklararvoden för radhus i Sverige: Det genomsnittliga mäklararvodet för radhus i Sverige är 74 269 kr och den vanligaste arvodestypen är arvodestrappa. Detta kan översättas till ett procentarvode på 2%. Statistiken baseras på uppgifter som bostadssäljare rapporterat in.

Att tänka på när det kommer till mäklararvoden

Det kan verkligen vara bra att sätta sig in i siffror kring mäklararvoden när det är dags att anlita en mäklare för en fastighetsförsäljning. Det är många som undrar vad som är ett normalt mäklararvode och På MäklarOfferter.se hittar du aktuella siffror och statistik kring just det, men faktum är att det finns en rad olika faktorer som spelar in. Hur stor är bostaden? Vilket skick befinner den sig i och var ligger den rent geografiskt?

För att få en bra överblick kring mäklararvode och hur många procent en mäklare tar kan du använda dig av våra siffror och statistik här på MäklarOfferter. Smidigt och effektivt kan du jämföra mäklararvoden och se hur olika arvoden skiljer sig mellan olika mäklare.

Tips!

För att se vilka arvoden som mäklarna erbjuder, så kan du snabbt & helt gratis jämföra mäklararvoden här på MäklarOfferter.

Förutom ovan nämnda faktorer beror mäklararvodet också på hur omfattande jobbet kommer att vara för mäklaren. En högre mäklaravgift och ett högre arvode inkluderar ofta mer service och arbete från mäklaren. Vid en del lägre mäklararvoden kan mäklaren till och med lägga över själva visningen på dig som säljare.

Det finns massvis att tänka på kring mäklararvoden för bostadsrätter och villor och du som säljare bör vara vaksam på varningssignaler. Till exempel är det viktigt, att oavsett om du anlitar en lågprismäklare eller inte, ska du inte behöva betala arvodet om lägenheten eller huset inte blir sålt.

Så vad är ett rimligt mäklararvode? Svaret på frågan är egentligen någonting som du och mäklaren ska förhandla er fram till och det beror förstås på vad som ingår. Allra vanligast är att det ingår en värdering av fastigheten, fotografering, marknadsföring i form av annonsering på olika bostadsplattformar, visning, rådgivning, kontraktsskrivning och deklarationshjälp vid avslutad affär.

Tips!

Ska du sälja din bostad? Jämför mäklararvoden helt gratis!

Eftersom det finns så många olika faktorer som avgör det slutgiltiga mäklararvodet är det viktigt att inte bara titta på priset, utan allt som ingår eller inte ingår.

Jämför därför flera olika mäklare via MäklarOfferter och gå i lugn och ro igenom vad var och en erbjuder. Ett par tusenlappar mer i mäklaravgift kan vara värt i slutändan om du når ett högre slutpris.

Olika typer av mäklararvoden och provision

När du väl sitter tillsammans med mäklaren och ska förhandla fram mäklararvode, hur många procent en mäklare ska ta samt mäklaravgift finns det flera olika modeller och vägar att gå. Vad ett normalt mäklararvode är beror på flera olika faktorer men nedan hittar du flertalet exempel på genomsnittliga mäklararvoden.

Mäklararvoden arvodestyper
Mäklararvode per typ

Rörligt mäklararvode – med fast procentsats

Genomsnittligt rörligt mäklararvode i Sverige: 65 145 kr

Den här typen av mäklararvode är en av de vanligaste som bygger på att mäklaren får en viss procent av fastighetens totala försäljningspris. Du kan se det som att mäklaren får provision och ju mer bostaden säljs för, desto mer pengar får också mäklaren. Modellen fungerar som en morot för mäklaren som vinner på att bostaden säljs för ett så högt pris som möjligt.

Procentsatsen på dagens bostadsmarknad brukar ligga på mellan 1,5 –7 procent, varpå objektets värde räknas in, samt vad som ingår i mäklararvodet, som exempelvis styling, fotografering med mera. Det finns alltså även här flera faktorer som spelar in på vad ett mäklararvode till slut landar på.

Med den här metoden är det möjligt att landa på ett högre mäklararvode, men samtidigt kommer i så fall även slutpriset att öka, vilket gör att du gjort en större vinst på bostadsaffären.

Fast mäklararvode

Genomsnittligt fast mäklararvode i Sverige: 54 767 kr

Ett fast mäklararvode är precis vad det låter. Ett belopp som du och mäklaren kommer överens om innan försäljningen och som står fast oavsett vad fastighetens slutpris blir.

Det finns både fördelar och nackdelar med att komma överens om ett fast mäklararvode. Du vet hela tiden vad du kommer att betala i mäklararvode, men samtidigt finns det en risk att mäklaren inte känner sig lika motiverad eftersom det inte finns extra pengar att tjäna.

Metoden är vanligast för mäklararvoden på bostadsrätter där värdet är lägre än en miljon.

Trappsats – även känt som arvodestrappa

Genomsnittligt mäklararvode vid arvodestrappa i Sverige: 75 215 kr

Att välja mäklararvode-modellen trappsats innebär att du som säljare ger mäklaren en lägre procentsats upp till en förutbestämd gräns på försäljningsbeloppet. Går budgivningen över det bestämda beloppet får mäklaren också en stigande procent. Ni kan till exempel komma överens om att mäklararvodet för en villa ska ligga på 2% på allt upp till tre miljoner kronor och lyckas mäklaren få upp priset till över tre miljoner, får hen i stället 10 procent.

På så vis försäkrar du dig om att du inte betalar ett för högt mäklararvode om bostaden säljs för en lägre summa och mäklararvodet höjs bara om slutpriset blir en stark vinst.

Via en arvodestrappa där procentsatsen ökar i takt med budgivningen sporras också mäklaren till att nå ett högre slutpris eftersom hen tjänar bättre på det.

Modellen är vanlig i storstäder och efterfrågas ofta av säljare som tror att intresset kommer att vara stort för den aktuella försäljningen.

Kombinerade arvodestyper

En annan ganska vanlig ersättningsform är utformad så att arvodet är uppdelat i en fast och en rörlig del. Den fasta delen täcker de fasta kostnaderna kring en försäljning som värdering och annonskostnader, det är alltså en redan förutbestämd summa. Den rörliga delen är en procentsats som beräknats utifrån det uppskattade värdet av fastigheten. Lyckas mäklaren sälja fastigheten för mer än det uppskattade värdet så får vederbörande provision på den summan som överstiger det uppskattade värdet.

Tips!

Ska du sälja din bostad? Jämför mäklararvoden helt gratis!

Vanliga frågor och svar om mäklararvode

Vad är ett bra mäklararvode?

Vad som är ett bra mäklararvode beror på vilka tjänster som ingår i priset samt att både du och mäklaren känner att ni kan göra en bra vinst på bostadsaffären.

Hur mycket är ett mäklararvode?

Du som säljare kan förhandla om både ett fast arvode, ett arvode som bygger på procent och provision eller en kombination. Mäklararvodets kostnad beror på vad som ingår i mäklarens service, samt hur många procent mäklaren tar.

Kan jag pruta på mäklararvode?

Ja. Ett tips är att träffa och jämföra flera olika mäklare samt att jämföra olika mäklararvodena för att ställa dem mot varandra. Utgå ifrån att mäklaren vill sälja din bostad och att det ofta finns en marginal att nyttja.

Måste jag ha en mäklare?

Nej, men en bra mäklare kan bistå med mycket som de flesta privatpersoner inte kan. Att sälja en fastighet utan mäklare kan vara lockande för att spara pengar, men med rätt mäklararvode blir mäklaravgiften en investering som leder till en högre vinst.

Vad ingår i mäklararvodet?

I mäklararvode ingår vanligtvis värdering av fastigheten, fotografering, visning, rådgivning, kontraktsskrivning, deklarationshjälp vid avslutad affär och direktmarknadsföring som utskick och digital marknadsföring, marknadsföring i form av annonsering på olika bostadssajter (Hemnet fakturerar dock bostadssäljaren direkt, men vissa mäklare erbjuder sig att betala kostnaden för Hemnetannonseringen. Just därför är det bra att jämföra mäklare innan man väljer en mäklare!)

Vad är fast arvode?

Ett fast mäklararvode betyder att du och mäklaren kommer överens om ett fast belopp som du ska betala i arvode till mäklaren för försäljningen av din bostad, oavsett vad slutpriset för din bostad blir.

Vad är rörligt mäklararvode?

Ett rörligt arvode innebär att du betalar en viss procentsats av slutpriset till mäklaren. Genomsnittet i Sverige idag är 3 %. Så om din bostad t.ex. säljs för 3,2 miljoner så blir arvodet till mäklaren 96 000 kr.

Vad är en procenttrappa / arvodestrappa?

En procenttrappa eller arvodestrappa som det också kallas innebär att provisionen (arvodet) som mäklaren får ökar ju högre slutpriset blir. Exempel: Mäklaren tar 2 % i provision på slutpriset upp till 2 000 000 kr och 10 % på allt över 2 000 000 kr. Så om din bostad t.ex. säljs för 2,2 miljoner så blir arvodet till mäklaren 40 000 kr (2% av 2 miljoner) + 20 000 kr (10% av 200 000kr) = 60 000 kr.

Vad är kombinerade mäklararvoden?

Även här är metoden precis som den låter – en kombination mellan en fast- och rörlig arvodesdel, vilket är en ganska vanlig lösning.

Den fasta delen av arvodet täcker ofta de fasta kostnaderna så som fotografering, värdering, rådgivning, kontraktsskrivning och deklarationshjälp. Utöver det lägger man till en rörlig arvodesdel, en procentsats som beräknas på förväntat försäljningspris. Om mäklaren säljer lägenheten eller villan för ett högre pris än det förväntade slutpriset, så får mäklaren provision på summan som överstiger det förväntade försäljningspriset.

Är mäklararvodet avdragsgillt?

Ja, mäklararvodet är avdragsgillt.

Vad kostar en mäklare? / Hur mycket tar en mäklare i arvode?

Det genomsnittliga mäklararvodet i Sverige är 66 516 kr eller 3 %, men hur mycket en mäklare tar i arvode och vad kostnaden landar på för just dig beror på flera olika faktorer, bland annat vilken arvodestyp du och mäklaren har kommit överens om samt vad slutpriset för din bostad blev.

Tips!

Ska du sälja din bostad? Jämför mäklararvoden helt gratis!

¹ Statistiken baseras på uppgifter som bostadssäljare har lämnat om sina försäljningar. MäklarOfferter strävar efter att tillhandahålla så korrekt information som möjligt, men uppgifterna kan trots detta avvika från de faktiska siffrorna, så uppgiftstagarna uppmanas att alltid själva kontrollera uppgifterna. MäklarOfferter är inte ansvarigt för eventuella fel, oriktigheter, skador eller andra påföljder som kan uppstå av användandet av informationen som tillhandahålls genom MäklarOfferter.

Nöjda bostadssäljare

Läs omdömen från några av de tiotusentals nöjda bostadssäljare som har jämfört och anlitat mäklare genom MäklarOfferter.

Visa fler omdömen

När vi hade bestämt oss för att sälja lägenheten så ville vi ju hitta rätt mäklare. Men det var en djungel av olika firmor och det blev väldigt svårt att veta vilka vi skulle kontakta. Därför använde vi oss av Mäklarofferter.se för att låta de mäklare som ville ha jobbet kontakta oss istället. Vi blev genast uppringda av några hungriga mäklare som kom med värderingar och erbjudanden. Genom att sen väga dessa mot varandra kunde vi tillslut komma fram till vem vi ville ha!

Rikard S. - Säljare av bostadsrätt i Hägersten, Stockholm

Jättenöjd med tjänsten. Jag kom i kontakt med flera etablerade mäklare vilket var bra eftersom det var viktigt för mig att hitta en driven mäklaren, så jag kunde få ut så mycket som möjligt vid försäljningen.

Lamprini M. - Säljare av bostadsrätt i Uppsala

Nöjd med tjänsten då jag kunde träffa lite olika mäklare och se vilken som passade mig bäst.

Daniel H. - Säljare av bostadsrätt i Farsta

Väldigt nöjd och positiv till den snabba och effektiva tjänst som mäklarofferter tillhandahåller.

Fredrik S. - Säljare av bostadsrätt i Upplands Väsby

Smidig och enkel tjänst där jag nu har fått vad jag behöver för att bestämma mig för vilken mäklare jag vill ha inför försäljningen till våren.

Niclas G. - Säljare av bostadsrätt på Kungsholmen, Stockholm

Väldigt bra tjänst där mäklare hörde av sig ganska omgående och berättade hur det jobbade, valde den mäklare som kändes rätt och kunde erbjuda en helhetslösning.

Eva A. - Säljare av bostadsrätt på Kungsholmen, Stockholm

MäklarOfferter hjälpte mig med att snabbt komma i kontakt med flera kvalificerade mäklare, valde den mäklare som jag kände mig mest avslappnad med i kontakten.

Kalle T. - Säljare av bostadsrätt i Nacka, Stockholm

Väldigt bra och smidig tjänst, kom i kontakt med bra mäklare och känner mig väldigt nöjd med den mäklaren jag nu valt inför försäljningen.

Andreas H. - Säljare av bostadsrätt i Täby

Tjänsten har fungerat väldigt bra, den har gjort att jag enkelt har kommit i kontakt med mäklare istället för att jag ska behöva leta efter mäklare själv.

Andreas. - Säljare av bostadsrätt i Johanneshov, Stockholm

MäklarOfferter är supersmidigt och riktigt bra. Jag fick snabbt kontakt med olika mäklare som lämnade offert och förklarade hur just de jobbade.

Marina H. - Säljare av bostadsrätt i Stockholm

Jätte svårt att veta vilka mäklare som finns där ute så detta var en väldigt bra opartisk tjänst där mäklare kan kontakta mig inför denna försäljning.

C. Ericson. - Säljare av bostadsrätt i Hägersten, Stockholm

Perfekt tjänst för att snabbt komma i kontakt med flera olika mäklare och få en bra jämförelse.

Johan S. - Säljare av bostadsrätt i Hammarby Sjöstad, Stockholm

Jättenöjd med tjänsten då jag på ett enkelt sätt kunde jämföra lite olika mäklare och sen välja den som passade mig bäst.

Daniel L. - Säljare av bostadsrätt i Upplands Väsby

Väldigt nöjd med tjänsten, flera mäklare som hörde av sig inom loppet av några minuter bara.

Karin W. - Säljare av bostadsrätt i Stockholm

Fick en kickstart på försäljningen super smidigt och enkelt och gjorde att mäklaren som ville sälja min lägenhet var där för VÅR skull, för att sälja just VÅR lägenhet istället för att jag skulle behöva jaga mäklare.

Ninni W. - Säljare av bostadsrätt i Täby, Stockholm

Enkel och smidig tjänst.

Dennis B. - Säljare av bostadsrätt i Västerås

Fick snabbt och smidigt flera olika offerter. Valde mäklare till min försäljning baserat på en mäklare som gav bäst intryck

Magnus R. - Säljare av bostadsrätt i Partille

MäklarOfferter var en väldigt bra tjänst som hjälpte mig när jag ville hitta mäklare inför försäljningen av lägenheten. Gick snabbt, sparade massor av tid och är super nöjd med deras insats.

Åsa B. - Säljare av bostadsrätt på Kungsholmen, Stockholm

Väldigt smidig tjänst för att komma i kontakt med bra mäklare i tidigt skede av försäljningsbehov/tankar.

Omega E. - Säljare av bostadsrätt i Lund

MäklarOfferter hjälpte mig att enkelt komma i kontakt med olika mäklare och därefter välja den som passade mig bäst.

Charlotte T. - Säljare av bostadsrätt i Johanneshov, Stockholm

Jag fick en bättre prisbild av mäklarna, fick bra tips på vad jag ska tänka på vid en försäljning från alla mäklarna jag hade kontakt med. En mycket bra tjänst där jag fick det jag önskade få.

Martin K. - Säljare av bostadsrätt i Stockholm

Gick snabbt och fick kontakt med en toppenmäklare som sålde snabbt och till ett högra pris än vad jag hade förväntat mig!

Mats B. - Säljare av bostadsrätt i Stockholm

Suverän tjänst, fick snabbt svar från mäklare och jag har nu valt den som passade mig bäst.

Clas F. - Säljare av bostadsrätt i Stockholm

Bekväm och bra tjänst där intresserade och duktiga mäklare snabbt hörde av sig.

Fehmi D. - Säljare av bostadsrätt i Malmö

Snabbt och smidigt tjänst där jag hittade bra mäklare och nu valt en.

Andreas B. - Säljare av bostadsrätt i Gröndal, Stockholm

Bra tjänst, snabb respons där jag kunde jämför flera olika mäklare med hög kvalitet.

Margareta B. - Säljare av bostadsrätt i Stockholm

Därför har tiotusentals bostadssäljare valt MäklarOfferter
Hitta bästa mäklaren Hitta bästa mäklaren

Genom att jämföra mäklare hittar du mäklaren som är bäst för dig.

Tjänsten är gratis Tjänsten är gratis

MäklarOfferter är helt gratis för dig som är bostadssäljare.

Få högre försäljningspris Få högre försäljningspris

Hitta mäklarna som får högst försäljningspris i ditt område.

Spara tid & pengar Spara tid & pengar

Du slipper leta mäklare själv & kan enkelt välja bästa erbjudandet.

Kvalitetssäkrade mäklare Kvalitetssäkrade mäklare

Alla mäklare på MäklarOfferter är kvalitetssäkrade genom FMI.

Inga förpliktelser Inga förpliktelser

Du är inte bunden att anlita någon av mäklarna som vi förmedlar.

Kvalitetssäkrade mäklare

MäklarOfferter samlar löpande in omdömen om mäklare för att du som bostadssäljare ska kunna känna dig trygg. MäklarOfferter kräver att mäklare som vill ansluta sig är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen.

Mäklare

Jämför mäklararvoden i ditt område

Jämför
mäklararvoden