Mäklararvode
Dagligen uppdaterad information & statistik baserad på tiotusentals telefonintervjuer med riktiga bostadssäljare!
(senaste uppdatering 2023-03-20)
Vad tar mäklare i arvode?
Baserat på tusentals riktiga bostadsförsäljningar som gjorts under det senaste året så är det genomsnittliga mäklararvodet i Sverige 61 457 kr.
Skillnaderna är dock stora mellan olika städer och områden, till exempel så är mäklararvoden i Stockholm högst i landet tätt följt av mäklararvoden i Göteborg & Malmö. Lägst är arvodena i Ludvika.
Vad en mäklare tar i arvode beror dessutom på vilken bostadstyp som ska säljas, mäklararvodet för en bostadsrätt är generellt sett lägre än mäklararvodet för en villa.
Mäklararvodet kan även skilja sig en hel del mellan olika mäklarbyråer.
Faktorer som påverkar mäklararvodet mest:
- Val av mäklare
- Bostadens värde
- Området
- Bostadstyp
Att enbart titta på vad mäklararvodet är i snitt säger alltså inte så mycket.

- Hur många procent tar en mäklare?
- Vad är det högsta & billigaste mäklararvodet?
- Jämför mäklararvoden
- Vad är ett rimligt/normalt arvode?
- Vad är mäklararvode?
- Vad ingår i mäklararvodet?
- När betalar man mäklararvodet?
- Måste man betala mäklararvodet om bostaden inte säljs?
- Vilka andra kostnader tillkommer vid en bostadsförsäljning?
- Vanliga misstag som bostadssäljare gör
- Mäklararvodesstatistik
- Förhandla eller pruta på mäklararvodet?
Hur många procent tar en mäklare?
Då mäklararvodet till stor del är beroende av bostadens värde, så är det mer rättvisande att jämföra vilken procent mäklararvodet motsvarar. Det genomsnittliga mäklararvodet i procent är 3,2 %.
Vad är det högsta & billigaste mäklararvodet?
För att få bättre koll på vad som är ett normalt mäklararvode så kan man även titta på vad det lägsta och högsta arvodet är.
Normalt brukar det billigaste mäklararvodet ligga på runt 25 000 kr för de flesta platserna i landet, medan det högsta noterade arvodet är 583 000 kr.

Baserat på tiotusentals telefonintervjuer med bostadssäljare så är nöjdhetsgraden lägre bland de bostadssäljare som väljer mäklare med låga arvoden. Det betyder inte att alla mäklare som tar låga arvoden är dåliga, men det är väldigt viktigt att jämföra mäklare samt vad som ingår i arvodet innan man anlitar en mäklare!
Jämför mäklararvoden
I mäklararvodet brukar det vanligtvis ingå värdering av fastigheten, fotografering, annonsering och visning av fastigheten, juridiska råd kring försäljningen och kontraktsskrivning samt deklarationshjälp. Vad som faktiskt ingår i arvodet kan dock variera mycket från mäklare till mäklare.
Ska du sälja din bostad? Jämför mäklararvoden gratis på MäklarOfferter
Du bör alltså inte stirra sig blind på mäklararvodet, utan man bör jämföra mäklararvoden från flera olika mäklare och vad man faktiskt får för pengarna. För visst är det värt att betala ett par tusenlappar mer för en lyckad försäljning där du får ett högt slutpris för din bostad?
Vad är ett rimligt/normalt arvode?
Hur ska man då veta vad som är ett rimligt och normalt arvode? Det absolut bästa sättet är att ta in offerter från flera olika mäklare. Då får du en jämförelse av mäklararvoden, men ännu viktigare, du får en bra bild av hur olika mäklare är och vad de har att erbjuda.
Vad är mäklararvode?
Mäklararvode är den avgift du betalar till mäklaren för att hen har sålt din bostad. (Mäklararvode kallas även mäklarprovision eller enbart provision.)
Vilket arvode som mäklaren får avtalas vanligtvis i förmedlingsuppdraget som tecknas i samband med att du anlitar mäklaren. Har ingen arvodestyp eller provisionssats avtalats så blir arvodet enligt lag provisionsbaserat och mäklaren rätt att begära provision med ett ”skäligt belopp”.
Har ensamrätt avtalats mellan dig och mäklaren så har mäklaren rätt till provision under den tid som ensamrätten gäller, även om du skulle hitta en köpare på egen hand.
De flesta mäklare erbjuder en eller flera av de tre vanligaste arvodesmodellerna:
Procentsats (rörligt mäklararvode)
Genomsnittligt mäklararvode med procentsats: 66 498 kr
Procentsats, även kallat procentarvode, är en arvodestyp där arvodet är en i förväg bestämd fast procent av bostadens slutpris.
Exempel: Mäklaren tar 3 % av bostadens försäljningspris.
Om bostaden säljs för 2 000 000 kr så får mäklaren 60 000 kr i arvode.
Mäklaren får alltså mer i arvode ju mer bostaden säljs för. Procentsatsen brukar ligga på mellan 1,5-7% beroende på bostadens värde samt vad som ingår i arvodet. Ett lågt uppskattat slutpris brukar innebära en högre procentsats och ett högt uppskattat slutpris brukar medföra en lägre procentsats.
Fördelen med den här modellen är att den uppmuntrar mäklaren till att sälja din bostad till ett så högt pris som möjligt för att därmed själv få en högre provision.
Ska du sälja din bostad? Jämför mäklararvoden gratis
Arvodestrappa
Genomsnittligt mäklararvode med arvodestrappa: 64 141 kr
En arvodestrappa innebär att mäklaren får ett fast belopp eller en lägre procentsats upp till en viss gräns på försäljningsbeloppet och en annan högre procentsats på allt över den gränsen.
Exempel: Mäklaren tar 30 000 kr i arvode i grundarvode plus 10 % på den del av slutpriset som överstiger 3 000 000 kr.
Om bostaden säljs för 3 500 000 kr så får mäklaren 30 000 kr + 50 000 kr = 80 000 kr i arvode.
Fördelen är att mäklaren motiveras ännu mer att försöka få ut ett så högt försäljningspris som möjligt. Den här typen av arvodesmodell är vanligare i storstäder och ofta är det bostadssäljarna själva som efterfrågar den här typen av arvode.
Fast mäklararvode
Genomsnittligt fast mäklararvode: 56 892 kr
Fast mäklararvode är ett i förväg bestämt fast belopp som inte är beroende av bostadens slutpris. Med andra ord så är arvodet detsamma oavsett vilket pris din bostad säljs för.
Exempel: Mäklaren tar ett fast arvode om 40 000 kr. Oavsett vad din bostad säljs för.
Fördelen med ett fast arvode är att du redan på förhand vet vad du ska betala och nackdelen är kanske att mäklaren inte blir lika motiverad att försöka sälja din bostad till ett så högt pris som möjligt, eftersom det inte finns något som lockar och driver mäklaren som till exempel ett högre arvode. Fast arvode är en modell som är vanlig för bostäder där bostadens värde är mindre än en miljon.
Vad ingår i mäklararvodet?
Vad som ingår i mäklararvodet kan variera en hel del mellan olika mäklare. Även en och samma mäklare kan anse att olika objekt kan ha nytta av olika tjänster och därmed kan en och samma mäklare ta ut olika arvoden beroende på vad det är för objekt som ska säljas.
Ska du sälja din bostad? Jämför mäklare gratis på: MäklarOfferter
Några vanliga moment som ofta, men inte alltid, ingår i mäklararvodet är:
- Värdering – en marknadsvärdering görs utifrån nyligen sålda likvärdiga objekt
- Faktainsamling om bostaden – mäklaren samlar in nödvändigt information om bostaden
- Fotografering – professionell fotograf anlitas
- Annonsering & marknadsföring – viss annonsering, t.ex. på mäklarens egna hemsida samt i kontorets skyltfönster ingår (dock ej Hemnet-annonsering)
- Visningar – spekulanterna tas emot i bostaden och mäklaren svarar på deras frågor
- Budgivning - uppföljning av spekulanter och registrering av bud
- Kontroll av köparens ekonomi – mäklaren kontrollerar exempelvis köparens lånelöfte
- Upprättande av köpehandlingar – ett köpeavtal tas fram utifrån köparens och säljarens överenskommelse
- Kontraktsskrivning – mäklaren anordnar en mötesplats där köparen och säljaren skriver på köpeavtalet
- Mottagande av handpenning – köparen sätter in pengar på mäklarens klientmedelskonto, som förvaras där fram till tillträdet
- Tillträde – mäklaren anordnar ett möte mellan köparen och säljaren och ser till att slutbetalning görs samt att nycklarna till bostaden överlämnas
- Förvar & arkivering av dokument – kontraktet och originalhandlingar förvaras hos mäklaren i 10 år
- Deklarationshjälp – försäljningen deklareras året efter då bostaden sålts
Detta ingår vanligtvis inte:
- Hemnet-annonsering
- Besiktning
- Homestyling
- Flyttstädning
- Flytthjälp
Vissa mäklare kan inkludera till exempel Hemnet-annonsering och flyttstädning i mäklararvodet, det gäller dock långt från alla.
I mäklararvodet ingår alltså mycket mer än att bara föra samman bostadsköpare med säljaren och vad som ingår i mäklararvodet kan som ovan nämnt skilja en hel del mellan olika mäklare. Den bästa mäklaren för dig är alltså mäklaren som kan få din bostad såld både snabbare och till ett högre försäljningspris när försäljningsprocessen väl är igång.
Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) som är en statlig tillsynsmyndighet för fastighetsmäklarbranschen rekommenderar att man jämför flera olika mäklare och deras erbjudanden innan man anlitar en mäklare.
När betalar man mäklararvodet?
Arvodet betalas i efterskott efter försäljningen och du betalar oftast inget mäklararvode om du inte får bostaden såld.
Du behöver heller inte ligga ute med några pengar, utan mäklararvodet dras från handpenningen som bostadsköparen betalar in på mäklarens klientmedelskonto.
Visste du att mäklararvodet är avdragsgillt?
Mäklararvodet är en avdragsgill kostnad, det innebär att du drar av mäklararvodet från den vinst du gör på din bostadsförsäljning och kan därmed minska den skatt du måste betala.
Måste man betala mäklararvodet om bostaden inte säljs?
Nej, praktiskt taget alla mäklare får sin provision först om och när bostaden säljs. Mäklararvodet dras då från det belopp som bostadssäljaren betalar, du behöver alltså inte ligga ute med några pengar.
Det som står ovan gäller oftast inte lågprismäklare. Om du väljer en lågprismäklare får du oftast betala hela eller en del av mäklararvodet – även om bostaden inte säljs. Kontrollera därför noga vad som står mäklarnas förmedlingsuppdrag innan du skriver på avtalet.
Tänk på att det kan finnas andra kostnader förknippade med en bostadsförsäljning som inte räknas in i mäklararvodet, till exempel annonseringskostnad på Hemnet och andra typer av tilläggsmarkandsföring. Jämför därför flera olika mäklare innan du skriver på förmedlingsuppdraget och fråga vad som ingår i just deras arvode samt om du måste betala något bostaden inte säljs.
Vilka andra kostnader tillkommer vid en bostadsförsäljning?
Utöver mäklararvodet så tillkommer ytterligare kostnader vid en bostadsförsäljning. Vilka kostnader som tillkommer beror på om det är en lägenhet eller ett hus som ska säljas.
Ska du sälja din bostad? Jämför mäklararvoden gratis på MäklarOfferter
Utöver mäklararvodet kan kostnaderna nedan tillkomma:
- Annonsering på Hemnet (1500 kr - 7000 kr) – Hemnet fakturerar dig ca en vecka efter att annonsen lagts ut på Hemnet.
- Homestyling (från 2000 kr och uppåt) – Betalas efter att homestylingen har utförts.
- Föreningens överlåtelseavgift (1000 kr - 2000 kr) – Betalas vid överlåtelsen.
- Flyttstädning (1500 kr - 3500 kr efter RUT-avdrag, beroende på bostadens storlek) – Betalas efter att flyttstädningen har utförts.
- Flytthjälp (från 2500 kr efter RUT-avdrag, beroende på flyttavstånd och bohagets storlek) – Betalas efter utförd flytt.
- Vinstskatt/reavinstskatt (22% av vinsten) – Betalas året efter då försäljningen skedde.
Vid försäljning av hus kan även följande kostnader tillkomma:
- Förhandsbesiktning (från 8000 kr) – Betalas efter att besiktningen har utförts.
- Dolda felförsäkring (från 7000 kr) – Betalas vid tecknandet av försäkringen.
Vanliga misstag som bostadssäljare gör
Vanliga misstag som bostadssäljare gör är:
- Tror att alla mäklare är likadana
- Väljer första bästa mäklare
- Säljer med samma som man har köpt av
- Tror att mäklaren som säljer mest är bäst
- Bara fokuserar på ett lågt arvode, utan att fråga vad som ingår i mäklararvodet
- Inte jämför mäklare, deras arvoden och vad som ingår i deras tjänster
Bostadssäljare som gör något eller flera av misstagen ovan är ofta de som hör av sig till oss efter en misslyckad försäljning för att jämföra och hitta en ny mäklare.
Mäklararvodesstatistik från tiotusentals riktiga bostadsförsäljningar
Statistiken på MäklarOfferter uppdateras löpande och är den enda i sitt slag i Sverige.
Mäklararvodesstatistiken är oberoende och baseras på telefonintervjuer med tusentals bostadssäljare som sålt sina bostäder det senaste året och innefattar mäklararvoden från samtliga mäklarkedjor och många mindre mäklarbyråer över hela landet.
Mäklararvoden & procentsatser uppdelat på bostadstyp
Mäklararvodet skiljer sig beroende på vilken bostadstyp du vill sälja. Generellt sett är mäklararvoden för villor högre än för bostadsrätter.
Det genomsnittliga mäklararvodet för villor är 67 709 kr och mäklararvodet för bostadsrätter är 48 482 kr.
Mäklararvode snitt | Mäklararvode procent | Billigaste mäklararvodet | Högsta arvodet | Vanligaste arvodestypen | |
---|---|---|---|---|---|
Mäklararvode bostadsrätt | 48 482 kr | 3,3 % | 20 000 kr | 375 000 kr | Fast arvode |
Mäklararvode villa | 67 709 kr | 3,4 % | 20 000 kr | 425 000 kr | Fast arvode |
Mäklararvode radhus | 70 170 kr | 2,3 % | 20 000 kr | 276 000 kr | Arvodestrappa |
Mäklararvode bostadsrätt | |
---|---|
Mäklararvode snitt | 48 482 kr |
Mäklararvode procent | 3,3 % |
Billigaste mäklararvodet | 20 000 kr |
Högsta arvodet | 375 000 kr |
Vanligaste arvodestypen | Fast arvode |
Mäklararvode villa | |
---|---|
Mäklararvode snitt | 67 709 kr |
Mäklararvode procent | 3,4 % |
Billigaste mäklararvodet | 20 000 kr |
Högsta arvodet | 425 000 kr |
Vanligaste arvodestypen | Fast arvode |
Mäklararvode radhus | |
---|---|
Mäklararvode snitt | 70 170 kr |
Mäklararvode procent | 2,3 % |
Billigaste mäklararvodet | 20 000 kr |
Högsta arvodet | 276 000 kr |
Vanligaste arvodestypen | Arvodestrappa |
Mäklararvoden för bostadsrätter
Genomsnittligt mäklararvode för bostadsrätter i Sverige är 48 482 kr och den vanligaste arvodestypen är fast arvode. Detta kan översättas till ett procentarvode på 3,3%.

Figur: Fördelningsdiagram över mäklararvoden för bostadsrätter i Sverige.
Mäklararvoden för villor
Genomsnittligt mäklararvode för villor i Sverige är 67 709 kr och den vanligaste arvodestypen är fast arvode. Detta kan översättas till ett procentarvode på 3,4%.

Figur: Fördelningsdiagram över mäklararvoden för villor i Sverige.
Mäklararvoden för radhus
Genomsnittligt mäklararvode för radhus i Sverige är 70 170 kr och den vanligaste arvodestypen är arvodestrappa. Detta kan översättas till ett procentarvode på 2,3%.

Figur: Fördelningsdiagram över mäklararvoden för radhus i Sverige.
Mäklararvoden & procentsatser uppdelat på arvodestyp
Praktiskt taget alla mäklare i Sverige använder sig av en eller flera av arvodestyperna: fast arvode, procent eller arvodestrappa.
I tabellen nedan kan du se vad mäklararvodet är i snitt för de olika arvodestyperna samt vad det blir om man räknar om arvodet till procent.
Mäklararvode snitt | Mäklararvode procent | Billigaste mäklararvodet | Högsta arvodet | Andel | |
---|---|---|---|---|---|
Fast arvode | 56 892 kr | 3,1 % | 20 000 kr | 228 000 kr | 55 % |
Fast procentsats | 66 498 kr | 2,5 % | 20 000 kr | 425 000 kr | 21 % |
Arvodestrappa | 64 141 kr | 3,5 % | 20 000 kr | 583 000 kr | 24 % |
Fast arvode | |
---|---|
Mäklararvode snitt | 56 892 kr |
Mäklararvode procent | 3,1 % |
Billigaste mäklararvodet | 20 000 kr |
Högsta arvodet | 228 000 kr |
Andel | 55 % |
Fast procentsats | |
---|---|
Mäklararvode snitt | 66 498 kr |
Mäklararvode procent | 2,5 % |
Billigaste mäklararvodet | 20 000 kr |
Högsta arvodet | 425 000 kr |
Andel | 21 % |
Arvodestrappa | |
---|---|
Mäklararvode snitt | 64 141 kr |
Mäklararvode procent | 3,5 % |
Billigaste mäklararvodet | 20 000 kr |
Högsta arvodet | 583 000 kr |
Andel | 24 % |
Den vanligaste arvodestypen är fast arvode och den minst använda är fast procentsats.

Högst arvoden i snitt blir det med fast procentsats följt av arvodestrappa och fast arvode.

Räknar man om genomsnittsarvodena från kronor till genomsnittsprocent så ser man att arvodestypen fast procentsats blir högst.

Ofta brukar fast arvode vara den arvodestyp som ger högst arvode omräknat till procent, för fasta arvoden brukar oftast tillämpas vid bostadsförsäljningar där bostadens värde är lågt. Detta gör att arvodet procentuellt sett blir högt.
Ska du sälja din bostad? Jämför mäklararvoden gratis
Att bara titta på genomsnittsarvoden eller procentsatser ger dig därför inte en fullständig bild över vad som är ett rimligt arvode. För att du ska få ett bra beslutsunderlag för din specifika bostadsförsäljning så bör du följa Fastighetsmäklarinspektionens råd och jämföra flera olika mäklare och deras erbjudanden.
Vad som är ett rimligt arvode beror alltså på vilken bostadstyp du vill sälja, var bostaden ligger och inte minst bostadens värde: jämför mäklararvoden gratis
Mäklararvoden & procentsatser uppdelat per mäklarbyrå
MäklarOfferter har sammanställt statistik om vad olika mäklarbyråer tar i arvode samt vilken arvodesmodell som är vanligast hos respektive byrå.
På de flesta mäklarkontoren bestämmer mäklarna själva vad de tar i arvode. Det innebär att mäklararvoden inte bara skiljer mellan olika mäklarbyråer utan även mellan olika mäklare på samma kontor. Fastighetsmäklarinspektionen rekommenderar att du jämför olika mäklare så att du får ett gott underlag på vad som är ett rimligt arvode och vad olika mäklare inkluderar i arvodet.
Tittar man bara på snittarvoden i kronor, så tar Erik Olsson Fastighetsförmedling ut högst arvoden, men som tidigare nämnt så säger inte ett snittarvode så mycket. Höga arvoden kan nämligen vara förknippat med att man säljer bostäder till ett högre slutpris.

Ska du sälja din bostad? Jämför mäklare gratis på: MäklarOfferter
Räknar man däremot om snittarvodena till procent för respektive kedja så är Erik Olsson Fastighetsförmedling den näst billigaste mäklarkedjan. Därför är det viktigt att ta in offerter från flera olika mäklare specifikt inför din bostadsförsäljning. MäklarOfferter hjälper dig att kostnadsfritt jämföra mäklararvoden.

I tabellen nedan hittar du mäklararvoden för Fastighetsbyrån, Länsförsäkringar, Svensk Fastighetsförmedling samt de övriga större kedjorna i landet.
Mäklararvode snitt | Mäklararvode procent | Billigaste mäklararvodet | Högsta arvodet | Vanligaste arvodestyp | |
---|---|---|---|---|---|
Mäklararvode Fastighetsbyrån | 61 042 kr | 2,6 % | 25 000 kr | 156 000 kr | Arvodestrappa |
Mäklararvode Svensk Fastighetsförmedling | 58 083 kr | 3,4 % | 25 000 kr | 135 000 kr | Fast procentsats |
Mäklararvode Länsförsäkringar Fastighetsförmedling | 61 613 kr | 2,7 % | 25 000 kr | 132 500 kr | Arvodestrappa |
Mäklararvode Bjurfors | 58 262 kr | 2,2 % | 25 000 kr | 135 000 kr | Arvodestrappa |
Mäklararvode Mäklarhuset | 56 870 kr | 2,9 % | 25 000 kr | 135 000 kr | Fast arvode |
Mäklararvode SkandiaMäklarna | 56 497 kr | 3,2 % | 25 000 kr | 120 000 kr | Arvodestrappa |
Mäklararvode HusmanHagberg | 64 027 kr | 2,5 % | 25 000 kr | 210 000 kr | Arvodestrappa |
Mäklararvode Erik Olsson Fastighetsförmedling | 84 244 kr | 2,1 % | 35 000 kr | 276 000 kr | Arvodestrappa |
Mäklararvode Notar | 62 664 kr | 2 % | 30 000 kr | 101 250 kr | Arvodestrappa |
Mäklararvode snitt | |
---|---|
Mäklararvode Fastighetsbyrån | 61 042 kr |
Mäklararvode Svensk Fastighetsförmedling | 58 083 kr |
Mäklararvode Länsförsäkringar Fastighetsförmedling | 61 613 kr |
Mäklararvode Bjurfors | 58 262 kr |
Mäklararvode Mäklarhuset | 56 870 kr |
Mäklararvode SkandiaMäklarna | 56 497 kr |
Mäklararvode HusmanHagberg | 64 027 kr |
Mäklararvode Erik Olsson Fastighetsförmedling | 84 244 kr |
Mäklararvode Notar | 62 664 kr |
Mäklararvode procent | |
---|---|
Mäklararvode Fastighetsbyrån | 2,6 % |
Mäklararvode Svensk Fastighetsförmedling | 3,4 % |
Mäklararvode Länsförsäkringar Fastighetsförmedling | 2,7 % |
Mäklararvode Bjurfors | 2,2 % |
Mäklararvode Mäklarhuset | 2,9 % |
Mäklararvode SkandiaMäklarna | 3,2 % |
Mäklararvode HusmanHagberg | 2,5 % |
Mäklararvode Erik Olsson Fastighetsförmedling | 2,1 % |
Mäklararvode Notar | 2 % |
Billigaste mäklararvodet | |
---|---|
Mäklararvode Fastighetsbyrån | 25 000 kr |
Mäklararvode Svensk Fastighetsförmedling | 25 000 kr |
Mäklararvode Länsförsäkringar Fastighetsförmedling | 25 000 kr |
Mäklararvode Bjurfors | 25 000 kr |
Mäklararvode Mäklarhuset | 25 000 kr |
Mäklararvode SkandiaMäklarna | 25 000 kr |
Mäklararvode HusmanHagberg | 25 000 kr |
Mäklararvode Erik Olsson Fastighetsförmedling | 35 000 kr |
Mäklararvode Notar | 30 000 kr |
Högsta arvodet | |
---|---|
Mäklararvode Fastighetsbyrån | 156 000 kr |
Mäklararvode Svensk Fastighetsförmedling | 135 000 kr |
Mäklararvode Länsförsäkringar Fastighetsförmedling | 132 500 kr |
Mäklararvode Bjurfors | 135 000 kr |
Mäklararvode Mäklarhuset | 135 000 kr |
Mäklararvode SkandiaMäklarna | 120 000 kr |
Mäklararvode HusmanHagberg | 210 000 kr |
Mäklararvode Erik Olsson Fastighetsförmedling | 276 000 kr |
Mäklararvode Notar | 101 250 kr |
Vanligaste arvodestyp | |
---|---|
Mäklararvode Fastighetsbyrån | Arvodestrappa |
Mäklararvode Svensk Fastighetsförmedling | Fast procentsats |
Mäklararvode Länsförsäkringar Fastighetsförmedling | Arvodestrappa |
Mäklararvode Bjurfors | Arvodestrappa |
Mäklararvode Mäklarhuset | Fast arvode |
Mäklararvode SkandiaMäklarna | Arvodestrappa |
Mäklararvode HusmanHagberg | Arvodestrappa |
Mäklararvode Erik Olsson Fastighetsförmedling | Arvodestrappa |
Mäklararvode Notar | Arvodestrappa |
Förhandla eller pruta på mäklararvodet?
Självklart vill ingen betala onödigt mycket för en tjänst, men baserat på tiotusentals intervjuer med bostadssäljare så säger endast 5% av bostadssäljarna att de är ute efter en mäklare med billigt mäklararvode.
Det innebär inte att man ska välja första bästa mäklare man hittar, tvärt om så är det av allra största vikt att jämföra flera olika mäklare för att hitta en bra mäklare som sköter försäljningen ordningsamt, tryggt, snabbt och dessutom får bostaden såld till ett högt slutpris.
Ska du sälja din bostad? Jämför mäklararvoden gratis på MäklarOfferter
Det är inte ovanligt att bostadssäljare som har valt fel mäklare och misslyckats med sin försäljning sedan vänder sig till MäklarOfferter för att jämföra flera olika mäklare efter att de har insett att alla mäklare inte är likadana och att det faktiskt är viktigt att jämföra flera mäklare.
När du ska jämföra och förhandla med mäklare bör det alltså inte vara priset du fokuserar mest på. Titta istället på mäklarens kompetens och engagemang:
- Har mäklaren god kännedom om bostadsområdet
- Är mäklaren lyhörd för dina önskemål
- Är mäklaren tillgänglig – svarar de snabbt på mejl och telefonsamtal
- En erfaren men oengagerad mäklare är inte bättre än en nyexaminerad men kunnig och engagerad mäklare
- Gå inte blint efter säljknep som att de har ”sålt mest i området” eller har ”bäst omdöme i av alla mäklare”
- Sist men inte minst – välj mäklaren som känns bäst
MäklarOfferter är en helt oberoende jämförelsetjänst för bostadssäljare som vill jämföra mäklare och mäklararvoden, vi tjänar inga pengar på att rekommendera någon specifik mäklare, utan vi vill bara ge dig det bästa möjliga beslutsunderlaget så att du kan välja den mäklare som passar dig och din försäljning bäst.
Mäklararvode vid kontraktsskrivning
Om du till exempel har hittat en köpare själv och endast behöver en mäklare som hjälper dig med kontraktsskrivningen, så kan mäklaren hoppa över många av stegen som normalt ingår i en vanlig försäljning och arvodet blir då lägre. Genomsnittligt mäklararvode för en kontraktsskrivning är 11 272 kr.
Är det endast en kontraktsskrivning du vill ha, så kan vi givetvis hjälpa dig att hitta & jämföra mäklare som kan hjälpa dig med det.
Mäklararvoden för olika städer




















