Sälja innan visning?

Sälja innan visning?

Att sälja sin bostad innan visning kan innebära både fördelar och nackdelar för dig som säljare. Du måste därför fundera på vad som är viktigt för dig nu när du ska sälja din bostad, hur du väljer att göra det kan få följder som är bra att vara medveten om.

Sälja innan visning?

Över 20% av alla bostäder säljs innan visning

Enligt Mäklarsamfundet såldes 22% av alla bostäder som förmedlades via Hemnet under 2014 innan visning, siffran för hela riket under samma år låg på 14%.¹ Det är alltså relativt vanligt att en säljare går med på en överlåtelse innan så många spekulanter som möjligt får en chans att se bostaden.

Tips!

Om du väljer en mäklare som har provision på försäljningspriset som din bostad säljs för så har mäklaren ett intresse av att sälja din bostad till så högt slutpris som möjligt. Jämför mäklare och hitta den mäklare som passar dig och dina förutsättningar bäst. Du jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.se.

Fördelar med att sälja innan visning

Mäklare kan använda sig av sitt spekulantregister för att tidigt i försäljningsprocessen hitta köpare. Detta kan vara bra om du snabbt vill hitta en köpare eller om du av någon anledning inte vill lägga ut din bostad offentligt till försäljning (du kan läsa mer om spekulantregister här). Fördelen med en snabb bostadsförsäljning är att du som säljare slipper vara osäker på om du hinner sälja din bostad inom förväntad tidsperiod eller inte.

Nackdelar med att sälja innan visning

Däremot kan det vara så att du kan få ett högre försäljningspris för din bostad om du ger fler spekulanter möjlighet att delta i en budgivning. Är försäljningspriset det viktigaste för dig är en försäljning innan visning kanske inte det bästa alternativet. Att sälja på detta sätt kan även sätta dig som säljare i en stressande situation eftersom betänketiden du får att besluta om att godta ett bud eller ej ofta är kort. Det är svårt att veta vad man ska göra och risken finns att du tar ett beslut som du senare kommer ångra. När det visar sig att man borde agerat annorlunda är risken stor att man blir missnöjd med sin bostadsförsäljning. Kom dock ihåg att fastighetsmäklarna aldrig kan förutspå marknaden, beslut att godkänna ett bud eller ej är ett beslut helt upp till dig som säljare och därför är det viktigt att du är bekväm med det beslut du tar.

Mäklare, säljare och köpare gynnas alla av en öppen bostadsmarknad som ger alla parter möjlighet till att göra ett bra arbete och ta välgrundade beslut. Därför väljer nästan 80% av bostadssäljare att lägga ut sina bostäder på marknaden och inte sälja innan visning.

 

¹ http://www.maklarsamfundet.se/borttagen-innan-visning

 

Jämför
mäklare gratis