Det finns tre vanliga provisionsmodeller för att beräkna mäklararvodet: fast pris, procent av försäljningspriset och en så kallad provisionstrappa. Det är viktigt att du och mäklaren kommer överens om vilken modell ni använder och skriver ner det i ett uppdragsavtal innan bostadsförsäljningen påbörjans. Om du och mäklaren inte avtalar om någon specifik provisionsmodell, kommer mäklararvodet automatiskt att beräknas som en procentandel av försäljningspriset enligt Fastighetsmäklarlagen.
Olika provisionsmodeller
De flesta mäklare erbjuder en eller flera av de tre vanligaste arvodesmodellerna:
Fast mäklararvode
Fast mäklararvode är ett i förväg bestämt fast belopp som inte är beroende av bostadens slutpris. Med andra ord så är arvodet detsamma oavsett vilket pris din bostad säljs för.
Exempel – Fast mäklararvode
Mäklaren tar ett fast arvode om 40 000 kr. Oavsett vad din bostad säljs för.
Fördelen med ett fast mäklararvode är att säljaren redan på förhand vet vad mäklararvodet blir, men nackdelen är att det kan medföra att mäklaren inte är lika motiverad till att försöka få ut ett så högt försäljningspris som möjligt. Fast arvode är en modell som är vanligare i mindre städer och för bostäder där bostadens värde är mindre än en miljon.
Procent av försäljningspriset
En annan vanlig provisionsmodell är att mäklararvodet är en procentuell andel av försäljningspriset. Mäklaren får alltså mer i arvode ju mer bostaden säljs för. Procentsatsen brukar ligga på mellan 1,5 och 7 procent beroende på bostadens värde samt vad som ingår i arvodet. Ett lågt uppskattat slutpris brukar innebära en högre procentsats och ett högt uppskattat slutpris brukar medföra en lägre procentsats.
Exempel – Procent av försäljningspriset
Mäklaren tar 2,5 % av bostadens försäljningspris. Om bostaden säljs för 3 000 000 kr, blir mäklararvodet 75 000 kr.
Fördelen med den här modellen är att den uppmuntrar mäklaren till att sälja din bostad till ett så högt pris som möjligt, eftersom mäklaren själv då får en högre provision.
Provisionstrappa
En provisionstrappa innebär att mäklaren får en lägre procentsats upp till en viss nivå av försäljningspriset och en annan högre procentsats på allt över den nivån.
Exempel – Provisionstrappa (olika procentsatser)
Mäklaren tar 1,5 % av försäljningspriset upp till 3 000 000 kr plus 10 % på den del av slutpriset som överstiger 3 000 000 kr. Om bostaden säljs för 3 500 000 kr så får mäklaren 45 000 kr + 50 000 kr = 95 000 kr i arvode.
En provisionstrappa kan också bestå av både ett fast belopp och en procentandel av försäljningspriset. Det fungerar så att mäklaren får ett fast belopp upp till en förutbestämd nivå av försäljningspriset. Mäklaren får då, förutom den fasta delen, även en procentandel av det belopp som överstiger denna nivå.
Exempel – Provisionstrappa (fast arvode + procent)
Mäklaren tar 30 000 kr i arvode i grundarvode plus 10 % på den del av slutpriset som överstiger 3 000 000 kr. Om bostaden säljs för 3 500 000 kr så får mäklaren 30 000 kr + 50 000 kr = 80 000 kr i arvode.
Fördelen med en provisionstrappa är att mäklaren motiveras ännu mer att försöka få ut ett så högt försäljningspris som möjligt. Den här typen av arvodesmodell är vanligare i storstäder.
Genomsnittliga arvoden för olika provisionsmodeller
Arvodestyp | Mäklararvode snitt | Mäklararvode procent |
---|---|---|
Procentsats av slutpriset | 69 267 kr | 2,6 % |
Fast arvode | 52 081 kr | 3,4 % |
Provisionstrappa | 61 218 kr | 2,6 % |
Jämför och förhandla om mäklararvodet
Innan du väljer en mäklare är det klokt att jämföra flera olika mäklare och deras arvoden. Glöm inte att du kan förhandla om mäklararvodet och komma överens med mäklaren om ett arvode som passar dig. Det är också viktigt att se över vad som ingår i mäklararvodet, så att du vet exakt vad du betalar för.
När du ska sälja bostad är det också viktigt att ha koll på när man betalar mäklararvodet, när och hur länge mäklaren har rätt till provision samt vad mäklaren kostar om man inte säljer.
Sist men inte minst, tänk på att mäklararvodet är avdragsgillt, vilket innebär att du kan dra av mäklararvodet och minska din vinstskatt efter försäljningen.