MäklarOfferter

Hemverket & Privatmäklaren – så fungerar lågprismäklare

Hemverket & Privatmäklaren – så fungerar lågprismäklare

MäklarOfferter får ibland frågan vad som är skillnaden mellan en lågprismäklare och traditionella fastighetsmäklare – Vi reder ut det!

Hemverket och Privatmäklaren är så kallade lågprismäklare som i regel tar ut ett lägre mäklararvode i utbyte mot att du som bostadssäljare får sköta vissa delar av försäljningsprocessen själv, vanligtvis får du t.ex. hålla i visningen själv utan någon mäklare på plats.

Skillnaden mellan lågprismäklare och traditionella mäklare

Lågprismäklare har som namnet avslöjar ett billigare mäklararvode än vad sedvanliga mäklarbyråer har. Det lägre arvodet möjliggörs genom att du får sköta vissa delar av försäljningen själv eller att sådant som normalt ingår i hos andra mäklare istället kan köpas till som extratjänst hos lågprismäklaren. Exempel på sådana tilläggstjänster kan vara redigering av fotografierna som kommer att användas i din bostadsannons.

Förutom att du får sköta visningen själv, så sker praktiskt taget all kontakt med mäklaren och alla försäljningsmoment på distans. Förmedlingsuppdrag och annan dokumentation skickas per post eller e-post. Enda undantaget är fotograferingen, som sker efter att du har bokat in en fotograf.

Du betalar oavsett om bostaden blir såld eller ej

En annan skillnad mellan lågprismäklare och vanliga mäklare är att du får betala för mäklartjänsten oavsett om bostaden blir såld eller ej. Det är dock inte hela arvodet som måste betalas, utan det rör sig ungefär om en fjärdedel av arvodet plus kostnaden för annonseringen på Hemnet som ligger på 390 - 7 450 kr, som du som bostadssäljare själv måste betala. Priset för Hemnet-annonsen beror främst på bostadens utgångspris och vilken annonstyp man köper på Hemnet. Så om man antar att botaden har ett utgångspris på ca 2 100 000 kr och att man köper en basannons, då kostar annonsen 2 650 kr.

Det innebär att om din bostad mot förmodan inte skulle bli såld, så behöver du ändå betala följande:

  • Hemverket: 5 000 kr + 2 650 kr = 7 650 kr
  • Privatmäklaren: 3 500 kr + 2 650 kr = 6 150 kr

(Kostnaden för Hemnet-annonsen står du för även om du väljer en traditionell mäklare. Läs mer om Hemnets annonspriser här.)

Vad tar Privatmäklaren och Hemverket i arvode?

  Privatmäklaren Hemverket
Uppstartsavgift 3 500 kr 5 000 kr
Slutarvode 14 000 kr 15 000 kr
Totalt arvode (inom 12 månader) 17 500 kr 20 000 kr
Förlängningsavgift efter 12 månader 3 500 kr 2 500 kr


Till detta tillkommer som sagt även kostnaden för Hemnet-annonseringen samt eventuella andra extratjänster som köps till.

Tips

Vill du få ett högt försäljningspris när du säljer din bostad? Sälj inte privat, utan jämför och anlita en mäklare.

Hitta bästa mäklarenPil

Skillnaden mellan Hemverket och Privatmäklaren

Privatmäklaren sammanställde den 31 januari 2020 skillnaderna mellan deras mäklartjänst och Hemverkets mäklartjänst:

  Privatmäklaren Hemverket
Uppstartsavgift 3 500 kr 5 000 kr
Slutarvode 14 000 kr 15 000 kr
Totalt arvode (inom 12 månader) 17 500 kr 20 000 kr
Förlängningsavgift efter 12 månader 3 500 kr 2 500 kr
Möjlighet att påverka annonsen Stor Medel
Proffsfotografering ingår Ja Ja
Samma mäklare genom hela processen Ja Nej
Registrerade mäklare med rätt utbildning Ja Ja
Annonseringsmöjlighet på Hemnet Ja Ja
Gratis annons på Booli Ja Ja
Gratis annons på HittaHem Ja Nej
Gratis annons på Boneo Ja Nej
Professionellt visningsmaterial från tryckeri Ja Nej
Visningen sköts av ägaren Ja Ja
Budgivning sköts av mäklare Ja Ja
Överlåtelseavtal och köpekontrakt sköts av mäklare Ja Ja
Tillträdeshandlingar ingår och sköts av mäklare och banken Ja Ja

Att sälja utan mäklare ger sämre slutpris

Flertalet tidigare undersökningar visar att bostadssäljare som säljer med en mäklare får ut högre försäljningspris än de bostadssäljare som säljer utan mäklare. Den senaste undersökningen från Värderingsdata (2018) visar att mäklare i genomsnitt får ut 26 procent högre försäljningspris jämfört med bostadssäljare som säljer privat.

Att sälja med Hemverket eller Privatmäklaren är däremot inte samma sak som att sälja bostaden utan mäklare, men det kan eventuellt ses som ett mellanting mellan att sälja privat och att sälja med en traditionell mäklare. Det finns i skrivande stund ingen undersökning som visar hur bostäders försäljningspris påverkas om man väljer en lågprismäklare.

Tips

MäklarOfferters unika jämförelsetjänst hjälper dig att kostnadsfritt jämföra mäklare och mäklararvoden. Tjänsten är gratis och ej bindande.

Jämför mäklarePil

Jämför och välj en mäklare som ger högt slutpris

Oavsett om du planerar att sälja privat, med en lågprismäklare eller om du tänker välja en vanlig mäklare, så är det alltid bra att först jämföra flera olika mäklare så att du får ett gott beslutsunderlag gällande vilket tillvägagångssätt som är rätt för dig. MäklarOfferter hjälper dig att kostnadsfritt jämföra flera olika kvalitetssäkrade mäklare. Tjänsten är helt gratis och ej bindande.

Artiklar om mäklare (53)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare