MäklarOfferter

Köpa ut sambo ur hus eller bostadsrätt – så går det till

Köpa ut sambo ur hus eller bostadsrätt – så går det till
Hur kan man köpa ut en sambo eller partner ur en bostadsrätt eller ett hus?

Om bostaden ägs gemensamt kan en bodelning göras och då ska den som ska ta över bostaden lösa ut den andra partnern till ett marknadsvärde minus den vinstskatt som skulle uppkommit vid en försäljning.

När ett samboförhållande tar slut och det finns en gemensamt ägd bostad kan man göra ett utköp via bodelning, ett vanligt utköp eller helt enkelt sälja bostaden och dela på eventuell vinst. Hur man ska räkna för att köpa ut en sambo eller någon annan från ett hus eller en lägenhet kan vara krångligt och det kan vara bra att ta hjälp utifrån via en jurist eller en bank. För att undvika problem är det alltid bra att skriva ett samboavtal som man kan luta sig mot vid en separation.

Om bostaden är införskaffad för gemensamt boende räknas den som samboegendom och utköp kan ske genom bodelning. En mäklare bedömer bostadens marknadsvärde. Låt gärna flera mäklare värdera bostaden och det genomsnittliga priset får sedan bli marknadsvärdet. Marknadsvärdet minskas med anskaffningsvärdet, kostnader för renoveringar, mäklararvode samt vinstskatt. Vinstskatten är den skatt som skulle ha betalats på bostadens vinst vid en försäljning. Det belopp som blir kvar delas på två och det är den summa som den sambon som inte ska bo kvar i bostaden ska ersättas med. Om det finns bolån på bostaden ska dessa också dras av. Banken bedömer om den som vill ta över bostaden kan bli beviljad lån för att köpa ut sin sambo.

Vid ett vanligt utköp köper den ena partner ut den andra för 50 % av marknadsvärdet. Detta gäller om parterna äger halva bostaden var. Den sambo som blir utköpt ska deklarera försäljningen och kan då göra avdrag med 50 % på eventuella renoveringar eller på andra avdrag. Om ingen av parterna önskar bo kvar i bostaden görs en vanlig bostadsförsäljning, eventuella bolån löses in och det som blir kvar delas upp mellan parterna. Försäljningen ska sedan deklareras och vinstskatten ska betalas.

Vanliga frågor om

Köpa ut sambo

Har jag råd att köpa ut min sambo?Pil

Det beror på bostadens marknadsvärde, hur stora bolånen är och om banken beviljar att du står ensam kvar på eventuella bolånen.

Vad kostar det att köpa ut någon?Pil

Vid en bodelning tar man bostadens marknadsvärde minus vinskatten som skulle uppkommit vid en försäljning och delar på två. Den summan ska den sambon som ska lösa ut sin ex-partner betala.

Hur går det till att köpa ut någon från ett hus?Pil

Är det en gemensamt ägd bostad kan man göra ett utköp via bodelning, ett vanligt utköp eller sälja bostaden och dela på eventuell vinst.

Hur värderas fastighet vid bodelning?Pil

Låt gärna två eller tre mäklare värdera bostaden och låt snittet av deras värderingar bli bostadens marknadsvärde.

 

Artiklar om köpa bostad (107)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare