När på året är det bäst att sälja lägenhet & hus?
Hitta bästa mäklaren i ditt område Tjänsten är gratis Inga förpliktelser Spara tid & pengar Få högre försäljningspris

När är det bäst att sälja bostaden?

En bostadsförsäljning är för de flesta privatpersoner en av de största affärerna man gör. Om du ska sälja din bostad, oavsett om det handlar om en villa eller en bostadsrätt, vill du naturligtvis veta när den bästa tiden är för att sälja.

hus sommar

Att välja rätt tidpunkt är viktigt när du ska sälja en bostad, men det är inte nödvändigtvis årstiden som avgör när det är bäst att sälja hus eller lägenhet. Bostadsmarknaden är under ständig förändring och påverkas såväl av privat- och marknadsekonomiska faktorer som olika finans- och penningpolitiska beslut, såsom räntor och amorteringskrav. Utbud och efterfrågan har också stor inverkan på bostadspriserna.

Så när är det bäst att sälja lägenhet eller hus om man vill ha bra betalt?

Det finns egentligen inga självklara svar. Utbud och efterfrågan är visserligen knutna till årstiden och flesta bostadsaffärer genomförs under vår och höst, men när det gäller prisutvecklingen är det framför allt läget på arbetsmarknaden, hushållens disponibla inkomst och rådande räntenivåer som styr. Om arbetslösheten ökar minskar också hushållens köpkraft, vilket leder till att efterfrågan avtar och bostadspriserna sjunker. Är sysselsättningsgraden å andra sidan hög stärks konsumenternas köpkraft, och när det är många som vill och kan köpa bostad minskar utbudet snabbt, vilket pressar upp priserna på tillgängliga objekt. Kort sagt så ökar bostadspriserna när arbetslösheten och räntorna minskar.

När är bästa tiden att sälja lägenhet?

Att välja rätt mäklare är mer avgörande än när på året du säljer, för att du ska få lägenheten såld snabbt och till ett så högt pris som möjligt. En bra mäklare som har erfarenhet av att sälja liknande objekt i samma område kan hjälpa dig att göra en rättvis värdering av bostaden och har sannolikt även intressenter redo på spekulantlistan.

När är bästa tiden att sälja hus och radhus?

Den främsta skillnaden mellan att sälja en lägenhet och en villa eller ett radhus är att man vill framhäva trädgård och uteplats på bästa sätt. Då kan det vara lämpligt att sälja, eller åtminstone passa på att fotografera, huset när det är grönt och fint ute. Ett charmigt renoveringsobjekt gör sig ofta bäst i sommarskrud, men gemytliga vinterbilder kan också locka köpare. Har du en vackert belägen villa i toppskick kan du med fördel sälja under vår och tidig höst då marknaden är som hetast. Statistiskt sett så sker det flest husförsäljningar till högst priser under juni och oktober (källa: Mäklarstatistik). Detta kan dock variera mycket mellan olika kommuner. Här kan du läsa om: vilken månad säljs det flest bostäder.

Tips!

En skicklig mäklare som är väl insatt i den lokala marknaden kan lättare göra en korrekt värdering av din lägenhet eller villa och avgöra när det är mest fördelaktigt att sälja just din bostad. Hitta och jämför mäklare i ditt område på MäklarOfferter.se. Helt gratis och utan förpliktelser!

När är det bäst att sälja fritidshus?

Årstiden kan ha stor betydelse för efterfrågan beroende på vilken typ av fritidshus det gäller och var i landet det ligger. Vissa platser är mer säsongskänsliga än andra, framför allt klassiska vinter- och sommarorter som Åre och Båstad. Ska du sälja en fjällstuga passar det bra att annonsera kring jul och nyår eller sport- och påsklov. Har du en sommarstuga med sjötomt är det mest fördelaktigt att sälja under den gröna årstiden när omgivningarna är som finast.
 

FAQ – När på året är det bäst att sälja lägenhet & hus?

När på året är bästa tiden att sälja en bostad?

Det beror på vilken typ av bostad det rör sig om, var den ligger och under vilken årstid bostadens egenskaper är som mest attraktiva för potentiella köpare, men också på omgivande faktorer, såsom aktuellt ränteläge och stabiliteten på arbetsmarknaden.

När är det bäst att sälja lägenhet?

Jul- och nyårshelgerna är inte optimala, men den bästa tiden att sälja lägenhet går egentligen inte att specificera i när på året. Sälja bostadsrätt kan du göra både under vår, sommar, höst och vinter.

När är det bäst att sälja hus?

Den bästa tiden att sälja hus är generellt sett på våren, sommaren och hösten. Fritidshus under avsedd säsong.