När är det bäst att sälja bostaden?

När är det bäst att sälja bostaden?

En bostadsförsäljning är för de flesta privatpersoner en av de största affärerna man gör. Om du ska sälja din bostad, oavsett om det handlar om en villa eller en bostadsrätt, vill du naturligtvis veta när den bästa tiden är för att sälja.

hus sommar

Eftersom marknaden ständigt förändras och påverkas av privat- och marknadsekonomi samt av olika finans- och penningpolitiska beslut (exempelvis amorteringskrav och räntor), finns det inget exakt svar. När det är många som vill köpa bostad och utbudet inte är särskilt stort går priserna upp. Är situationen motsatt går priserna ned. Till exempel har en del nybyggda lägenhetsområden haft för få köpare, det har blivit en obalans mellan efterfrågan och utbud. Då blir det svårt att sälja bostäderna till det önskade priset, eller i värsta fall svårt att sälja överhuvudtaget.

Bostäder som ligger i bättre lägen, exempelvis i centrala delar av städer eller med extraordinär utsikt, kan efterfrågan gå upp rejält, något som tar upp priserna.

Bostadspriser sett till tid på året

Sett till tid på året visar statistiken (källa: Mäklarstatistik) att flest försäljningar och högst priser sker i juni och oktober. Detta kan dock variera en hel del beroende på vilken kommun du bor i. Vissa orter är extra känsliga för vilken säsong det är, det rör sig då om klassiska ”sommarorter”, t.ex. Båstad och Visby eller ”vinterorter” så som Sälen eller Åre. Läs gärna mer om när på året det säljs flest bostäder i vår artikel ”Vilken månad säljs det flest bostäder?”.

Något förenklat kan man däremot säga att det aldrig finns en tid på året som är bättre än andra att sälja. Det kan vara under såväl våren, sommaren, hösten eller vintern. Det viktiga är snarare att anlita rätt mäklare som har erfarenhet av att sälja objekt i det område du bor, samt att hen har sålt liknande objekt i området. En anledning till detta är att mäklare som har sålt liknande objekt i samma område ofta har många intresserade köpare i spekulantlistan. Att välja en bra mäklare påverkar sannolikt ditt utfall av din bostadsförsäljning betydligt mer än när på året du planerar att sälja.

Tips!

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta & jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.se

Vilket pris kan jag räkna med?

Statistik hämtad från Mäklarstastisik.se visar att snittpriset per kvadratmeter för bostadsrätter i Sverige ligger på drygt 40 000 kronor. Kvadratmeterpriset varierar dock en hel del beroende på ort, bostadens skick, läge, etc.

För att få bostaden såld till ett så högt pris som möjligt finns det flera saker att kolla upp. Valet av mäklare är viktigt eftersom vikten av att anlita rätt mäklare med tidigare erfarenhet av liknande objekt i området kan vara avgörande för om du får bostaden såld snabbt och till ett bra pris. Läs mer om detta i vår artikel ”Att välja mäklare”.

Det är också viktigt att tänka på att värderingsprocessen är en stor pusselbit. Du vill ha bostaden värderad rätt, varken för högt eller för lågt. Läs mer om detta i ”Vad är din bostad värd?”.

Man bör ha i åtanke att marknaden alltid förändras och att det är en rad olika faktorer som påverkar detta. Till exempel politiska beslut så som amorteringskrav, arbetslöshet och hur räntorna ser ut är starkt påverkande faktorer.

Det är fortfarande fullt möjligt att sälja din bostad till ett så högt värde som möjligt. Vi hjälper dig gärna jämföra mäklare för att hitta någon som passar din bostadsförsäljning bäst.