Hur lång tid tar det att sälja en bostad?

Hur lång tid tar det att sälja en bostad?

För dig som ska sälja bostad är det naturligtvis intressant att veta ungefär hur lång förmedlingstiden är, d.v.s. hur lång tid det kommer att ta att sälja din bostad. Du vill förmodligen sälja så snabbt som möjligt men samtidigt till ett så högt värde som det bara går.

hur lång tid tar det att sälja bostad

Även om alla mäklare arbetar på lite olika sätt följer de i regel en och samma mall:

  1. Värdering av bostaden sker. 
  2. Bostaden görs iordning/homstylas inför visning och fotografering
  3. Fotografering bokas in och utförs. 
  4. Bostaden annonseras ut genom en eller flera kanaler. 
  5. Visningar äger rum, ibland vid flera olika tillfällen beroende på efterfrågan.
  6. Budgivningen börjar.
  7. Köpare har valts ut och kontrakt skrivs
  8. Handpenning erläggs 7-10 dagar efter kontraktsskrivningen (vanligtvis ca 10%).
  9. Köparen erlägger slutbetalning och får tillträde till bostaden. 

Beroende på hur lång tid varje moment tar kan den totala förmedlingstiden variera. Det är oftast vid det första mötet med mäklaren som ni tillsammans går igenom hela försäljningen samt lägger upp en tidsplan. Räkna med att momenten som homestyling och fotografering kan ta längre tid än man först trott, runt två veckor. Det är just fotograferingen och stylingen som tar tid och annonsering kan inte ske förrän mäklaren har fotona. När bilderna finns brukar mäklaren redan ha satt ihop bostadsbeskrivningen och kan då få upp annonsen inom kort.

Tips!

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta & jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.se

Räkna med två veckor till en månad

Hur snabbt det går att sälja en bostad beror på om det är en bostadsrätt eller en villa som ska säljas. Genomsnittstiden för att sälja en bostadsrätt i Sverige ligger på lite drygt 14 dagar och att sälja en villa tar i genomsnitt 3 veckor.

Läs gärna våra andra artiklar som ”Vilken månad säljs det flest bostäder?” och ”När är det bäst att sälja bostaden?” för att få fler tips inför din bostadsförsäljning.