Värdera bostad gratis | Kostnadsfri värdering från mäklare
Hitta bästa mäklaren i ditt område Tjänsten är gratis Inga förpliktelser Spara tid & pengar Få högre försäljningspris

Värdera bostad gratis | Kostnadsfri värdering från mäklare

Behöver du en bostadsvärdering?

Vill du värdera bostaden och hitta rätt mäklare till din bostadsförsäljning? Skicka in en kostnadsfri förfrågan!

värdera bostad

Många mäklarbyråer erbjuder gratis värdering av bostad. Varför ska man då värdera en bostad? Jo, inför en försäljning görs en värdering av bostaden för att komma fram till ett rimligt utgångspris och man kan även värdera om en bostad. Det kan man till exempel göra för att omförhandla sina bolån med banken. Du kanske vill utöka bolånen inför en renovering, förhandla om bolåneräntan eller lägga om bolånen för att minska amorteringskraven. Enligt Finansinspektionens regler kan en omvärdering göras högst vart femte år eller om det skett omfattande om- eller tillbyggnader. En skriftlig värdering, ett värderingsintyg, av bostaden som ska skickas till en bank måste utföras av en godkänd värderingsman.

Värdera bostadsrätt eller hus

Innan mäklaren kommer för att värdera din lägenhet eller ditt hus är det bra att ta fram all dokumentation som rör bostaden. Det kan till exempel vara underlag för renoveringar som är gjorda, planskisser eller en objektsbeskrivning. När en mäklare ska värdera en bostad kontrolleras bostadens läge, skick och ålder. Mäklaren tittar också på hur statistiken för liknande bostadsförsäljningar i området ser ut och hur bostadsmarknaden är för tillfället. Mäklaren kan även beställa information om bostaden ur fastighetsregistret från Lantmäteriet. Där finns bland annat uppgifter om bostadens taxeringsvärde, inteckningar och servitut. Ibland skickar även mäklaren ut ett formulär med frågor till bostadens ägare för att få reda på så mycket information om bostaden som möjligt.

Kostnadsfri värdering bostad

Värderingen sker ofta i bostaden och brukar ta ungefär en timme. Mäklaren och säljaren går igenom bostaden noggrant, både invändigt och utvändigt, och går tillsammans igenom all insamlad dokumentation. I de flesta fall kan mäklaren ge en muntlig värdering redan på plats och även komma med tips och råd på värdeökande förändringar att göra innan bostaden kommer ut på bostadsmarknaden. Att värdera bostaden på detta sätt gör mäklaren ofta gratis för att utöka sina kundkontakter. Ibland kan en mäklarfirma till och med locka med en gåva för att du ska beställa en kostnadsfri värdering. Det kan vara allt från en brandsläckare till ett restaurangbesök. Behöver du en skriftlig bankvärdering av bostaden kan du få betala en avgift. Priset för en skriftlig värdering kan ligga på mellan 1500 och 2500 kr.

Tips!

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta & jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.se

Faktorer som påverkar värderingen av en bostadsrätt eller ett hus

En mäklare som ska göra en värdering av en lägenhet eller ett hus tittar på en mängd olika faktorer, bland annat:

  • bostadens läge
  • storlek och planlösning
  • skick
  • kostsamma investeringar som till exempel dränering och värmesystem
  • driftskostnader
  • månadsavgift om det gäller en bostadsrätt
  • tidigare försäljningar av liknande bostäder i området

FAQ - Värdera bostad

Vad innebär en bostadsvärdering?

Vid en bostadsvärdering undersöker mäklaren bostaden noggrant och gör en värdering av bostadens marknadsvärde. En värdering kan till exempel göras inför en försäljning eller för att ägaren vill ha ett underlag för att kunna omförhandla bolånen hos banken.

Hur mycket kostar det att värdera ett hus?

Inför en bostadsförsäljning erbjuder de flesta mäklarfirmor en kostnadsfri värdering. Ett skriftligt värderingsintyg till banken kostar vanligtvis mellan 2000-4000 kr.

Hur vet jag hur mycket mitt hus är värd?

Många mäklarbyråer erbjuder en gratis värdering av din bostad.

Vad är värdet på min bostad?

Värdet på bostaden påverkas av en mängd faktorer, till exempel bostadens läge, skick och storlek men även liknande försäljningar i området styr bostadens värdering.

Hur värderar banken ett hus?

Banken kräver vanligtvis en skriftlig värdering utförd av en godkänd mäklare.

Är det bra att värdera om huset?

En omvärdering kan göras om ägaren till exempel vill utöka bolånen inför en renovering, förhandla om bolåneräntan eller lägga om bolånen för att minska amorteringskraven.

När kan man omvärdera sitt hus?

Enligt Finansinspektionens regler kan en omvärdering göras högst vart femte år eller om det skett omfattande om- eller tillbyggnader.

Vad tittar man på vid värdering av hus?

Vid en bostadsvärdering kontrolleras bland annat vad liknande bostäder i området sålts för och bostadens läge, skick och storlek.

Vad är marknadsvärdet på ett hus?

Marknadsvärdet är bostadens sannolika försäljningspris på bostadsmarknaden.

Vad är det som påverkar värdet på ett hus?

Bostaden värde styrs av utbud och efterfrågan och bostadens läge, skick och storlek.

Vilka renoveringar höjer värdet på huset?

Det beror mycket på vad den tilltänka målgruppen önskar men en effektiv planlösning, många sovrum, nyrenoverade kök och badrum samt god förvaring är faktorer som kan höja värdet på ett hus. Att bostaden över lag är i gott skick är också viktigt.

Hur värderas fritidshus?

Ett fritidshus värderas på samma sätt som en bostadsrätt eller ett hus men särskilt läget kan påverkar värderingen av ett fritidsboende.