MäklarOfferter

Boendekalkyl – beräkna boendekostnaden

Boendekalkyl – beräkna boendekostnaden
Vad är boendekalkyl?

En boendekalkyl är en sammanställning av alla boendekostnader. I boendekalkylen ska till exempel poster som räntor, amorteringar och driftskostnader finnas med.

En boendekalkyl ger dig en god överblick och sammanställning av alla kostnader som du kan räkna med vid ett nytt boende. En boendekalkyl kan också göras om du redan har ett boende för att få bättre koll hushållets ekonomi. Boendekalkyler kan räknas fram både för en bostadsrätt och en fastighet. Här får du reda på vad en boendekalkyl är och vilka kostnader som bör finnas med.

En boendekalkyl ger dig koll på boendekostnaden

Det finns många olika sätt att räkna fram en boendekalkyl. Du kan göra en enkel sammanställning med hjälp av papper och penna men det finns även många smidiga boendekostnadskalkyler tillgängliga online. Har du redan kontakt med en mäklare kan du även fråga om mäklarbyrån kan hjälpa till med denna tjänst.

Om du tar ett bolån är det två största posterna i din boendekalkyl bolåneräntorna och amorteringarna. Räntan är den kostnad du betalar till banken för att få låna pengar och amortering är en avbetalning på skulden, det belopp du betalar av på lånet vid ett betalningstillfälle. Utöver räntor och amorteringar ska du även inkludera tomträttsavgift, lagfart och pantbrev i boendekalkylen. En annan post i boendekalkylen är driftskostnaderna. I driftskostnaderna för en fastighet inkluderas bland annat hemförsäkring, fastighetsavgift, värme, vatten och avlopp, el, sophantering och sotning. Ligger det nya boendet i till exempel ett radhusområde kan även avgifter till en samfällighet ingå. Driftskostnaderna styrs även av husets storlek och ålder samt hur många som ingår i hushållet. I driftskostnaderna för en bostadsrätt räknar man ofta in hemförsäkring med bostadsrättstillägg, el och uppvärmning. Detta kan dock skilja mellan olika bostadsrättsföreningar. I en bostadsrätt betalar den boende även en månadsavgift till föreningen.

Boendekalkyl och månadskostnad

För att kunna göra en månadsbudget behöver du bryta ner boendekalkylen i kostnad per månad. Då kan du enkelt jämföra boendekostnaderna med hushållets inkomster för att se att kalkylen håller. När du ska räkna ut räntekostnaderna per månad tar du skulden gånger räntesatsen och delar med tolv. Räntekostnaderna kommer att förändras när du gör amorteringar eller när räntesatsen ändras.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Kom igångPil

Den totala boendeekonomin

När du har fått fram en boendekalkyl per månad kan det vara intressant att även fundera på andra kostnader som hör ihop med boendet. Hur ser det ut med underhåll och renoveringar? Kommer ni behöva skriva ett samboavtal eller ett testamente? Finns det möjlighet att se över försäkringskostnaderna och andra löpande utgifter? Alla dessa kostnader påverkar boendeekonomin och därför kan det vara bra att ha koll även på dessa. Det är också alltid viktigt att se över sitt sparande för att ha pengar till oförutsedda händelser, nöjen och oväntade ränte- och avgiftshöjningar.

Vanliga frågor om

Boendekalkyl

Hur räknar man ut boendekostnad?Pil

Boendekostnad är den totala kostnaden för ett boende och räknas fram genom att man adderar kostnader för amorteringar, räntor och driftskostnader. För bostadsrätter ska även månadsavgiften inkluderas.

Vad ingår i boendekalkyl?Pil

I en boendekalkyl inkluderas lånekostnader, det vill säga amortering och ränta, samt driftkostnader. Posterna i en boendekalkyl ser olika ut beroende på om det är ett hus eller en bostadsrätt.

Vad kostar boendet per månad?Pil

För att få en bättre koll på boendeekonomin är det bra att räkna fram boendekostnaderna per månad. Addera alla poster i boendekalkylen men tänk på att en del kostnader är engångskostnader och andra månadskostnader. Det kan även finnas kostnader som betalas kvartalsvis. Detta måste du ta hänsyn till för att få fram vad det kostar att bo per månad.

Artiklar om ekonomi (77)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare