Bostadsvärdering – så görs bankvärdering & marknadsvärdering
Hitta bästa mäklaren i ditt område Tjänsten är gratis Inga förpliktelser Spara tid & pengar Få högre försäljningspris

Bostadsvärdering

Det kan finnas flera olika skäl till att man vill göra en värdering av sin bostad. Det kan handla om att man går i säljtankar, att man vill förhandla om sina bolån, att man har eller vill göra en omfattande renovering - eller så behövs det göras i samband med en skilsmässa eller vid ett dödsfall. Värdering kan göras på lägenhet och hus såväl som på ett fritidshus.

Hur går en värdering till?

När du värderar din bostad så får du information om hur mycket den kan tänkas vara värd vid en försäljning. Kontakta en mäklare som känner till ditt område väl för att få en korrekt och rättvisande värdering. Du och mäklaren går sedan igenom din bostad och det är bra om du är förberedd och har tagit fram så mycket information som möjligt om din bostad. Följande dokument kan vara bra att visa mäklaren vid en värdering:

  • Avtal/köpekontrakt.
  • Planritningar.
  • Månadsavgift och driftkostnader för villa.
  • Lånehandlingar.
  • Kvitton och anteckningar på eventuella förbättringar av bostaden.
  • Övriga handlar som kan vara bra för mäklaren att ta del av, exempelvis för en planerad renovering.

Med hjälp av dokumenten, bostadens skick och läge samt försäljningsstatistik för området tas en värdering fram. För en så säker värdering som möjligt kan du låta fler än en mäklare värdera din bostad. På så sätt jämföra om mäklarnas uppfattning om bostads värde skiljer sig åt.

Tips!

Går du säljtankar och vill ha en värdering? Vi hjälper dig kostnadsfritt komma i kontakt med mäklare som kan hjälpa dig med din försäljning. Skicka in en förfrågan här!

Olika typer av värderingar

Man brukar säga att det finns två olika typer av bostadsvärderingar där den ena är mer omfattande än den andra. Vilken värdering som är aktuell för just dig beror på vad syftet med din bostadsvärdering är.

Bankvärdering

Bankvärderingen är den mer omfattande av de två värderingstyperna. Vid denna typ av värdering går en av banken godkänd mäklare eller värderingsman först och främst igenom bostadens skick, läge och bostadsrättsförening. Mäklaren eller värderingsmannen tittar även på tidigare försäljningar av liknande bostäder i området och kan på så sätt göra en bedömning av bostadens värde ur ett mer långtsiktigt perspektiv. Du får ett uppskattat pris för marknadsvärdet och ett intyg som kan tas med till banken för att exempelvis kunna förhandla om räntan på dina bolån. Priset på en bankvärdering ligger normalt runt 3000 kronor.

Marknadsvärdering

Vid en marknadsvärdering försöker mäklaren istället uppskatta det troliga försäljningspriset, för att du ska kunna ha detta som underlag vid en eventuell försäljning. Vid en marknadsvärdering får du helt enkelt en siffra på hur mycket du kan förväntas få för din bostad om du säljer den inom en snar framtid. Mäklaren tar hjälp av prisstatistik för området du bor i och tar hänsyn till tillfälliga faktorer som kan påverka försäljningspriset i sin analys. Det handlar om utbud och efterfråga, belåningsmöjligheter för köpare, ränte- och konjukturläge på bostadsmarknaden med mera. Du får vid denna värdering inget intyg från mäklaren som du får vid en bankvärdering. De flesta mäklare erbjuder kostnadsfria muntliga marknadsvärderingar.