År 2010 infördes ett bolånetak som innebär att en låntagare får ta ett bolån som högst motsvarar 85 % av köpeskillingen. Resterande 15 % måste finansieras med en kontantinsats.
Bolånetaket infördes år 2010 i Sverige och gäller alla bolån som tecknats efter det datumet. Regeln för bolånetaket säger att maximalt 85 % av bostadens värde får belånas. Detta innebär att om köpeskillingen för en bostad är 1 000 000 kr kan låntagaren teckna ett bolån på 850 000 kr. Resterande belopp, alltså 150 000 kr, kallas för kontantinsats och måste finansieras av låntagaren själv. Detta kan göras med försäljningen av en tidigare bostad, av eget sparande eller med genom ett privatlån eller blancolån. Det går alltså att kringgå bolånetaket och låna pengar även till kontantinsatsen. Ett privatlån är, till skillnad från ett bolån, ett lån utan säkerhet och därför är räntan ofta högre på ett privatlån jämfört med ett bolån. Ett kontantinsatslån kan beviljas av banken om låntagarens kreditvärdighet och betalningsförmågan bedöms vara tillräcklig.
Gör gärna en boendekalkyl där du räknar in bolåneränta och amortering på bolånet, eventuell ränta och amortering på privatlånet, driftskostnader och avgift till bostadsrättsföreningen om det gäller en bostadsrätt för att få en bra sammanställning över den totala boendekostnaden. Då får du en bra överblick om hushållets inkomst täcker kostnaderna för boendet.
Varför infördes ett bolånetak 2010?
Finansinspektionen såg en oroande trend med en generellt stigande belåningsgrad och stigande bostadspriser samtidigt som utlåningen ökade. Låntagare tog större risker än man tidigare sett och stigande räntor eller en värdeminskning på bostaden kan få stora ekonomiska konsekvenser för ett hushåll. Bolånetakets syfte är helt enkelt att minska risken för överbelåning och därmed begränsa låntagarens skulder. Bolånetaket har fungerat men hushållens skulder har ändå fortsatt att öka. Från 2016 finns därför ett amorteringskrav. 2018 kom ytterligare amorteringsregler på bolån från Finansinspektionen.
Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.
Kritik mot bolånetaket
Den kritik som framförts mot bolånetaket menar att regeln utestänger människor från bostadsmarknaden. För många unga människor och förstagångsköpare är det svårt att spara ihop till en tillräckligt stor kontantinsats för att kunna köpa en bostad, särskilt i storstäderna. En annan kritik som framförts mot bolånetaket är att den enbart fokuserar på lånens storlek och inte på belåningsgraden. Hur stora låntagarens bolån är i förhållande till hens totala ekonomi räknas inte med i reglerna för bolånetaket.