MäklarOfferter

Kan man äga en bostadsrätt utan att vara skriven där?

Kan man äga en bostadsrätt utan att vara skriven där?
Kan man äga en bostadsrätt utan att vara skriven där?

Det är både lagligt och möjligt att äga en bostadsrätt utan att vara skriven där. Det finns dock vissa bostadsrättsföreningar som nekar medlemskap om du inte planerar att bo på adressen permanent. Om du har kontrakt på en hyresrätt kan även hyresvärden kräva bevis på att du ska sälja en eventuell bostadsrätt.

Måste du vara skriven på samma adress som den bostadsrätt du äger? Det här är en fråga som många undrar över, framförallt de som redan äger en bostad och är intresserade av att köpa fler. Faktum är att det inte finns några lagar som säger att du inte får äga flera bostadsrätter samtidigt, vilket också betyder att du kan äga en bostadsrätt utan att vara skriven där. Det finns dock andra saker att ta hänsyn till, och dessa kan eventuellt hindra dig från att äga en bostadsrätt där du inte planerar att bo permanent.

Att äga flera bostäder kräver god ekonomi

När du behöver ta banklån för att finansiera dina bostadsköp finns det risk att problem uppstår. Om du vill äga flera bostäder måste banken avgöra om din ekonomi räcker till – du måste ha råd att betala samtliga räntekostnader, driftskostnader och hyresavgifter för bostäderna. Om banken däremot beviljar ditt lån, eller om du har råd att betala bostäderna kontant, är det fritt fram att äga hur många bostadsrätter, villor, tomter och sommarstugor som helst. Eftersom det är lagligt att äga flera bostäder är det också tillåtet att äga en bostadsrätt du inte är folkbokförd på. Du kan trots allt bara vara folkbokförd på en enda adress.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Bostadsrättsföreningens medlemsvillkor kan påverka

Det finns som sagt inga lagar kring att äga flera bostadsrätter, eller att äga en bostadsrätt utan att vara skriven där. Enligt Bostadsrättslagen får däremot en bostadsrättsförening neka dig medlemskap om du inte uppfyller villkoren i föreningens stadgar. Vissa bostadsrättsföreningar kan ha särskilda medlemsvillkor som innebär att du inte får äga en bostadsrätt i föreningen om du inte planerar att använda den som permanent boende, vilket betyder att du måste vara skriven på just den adressen.

Bostadsrätten får endast nyttjas för bostadsändamål

Det är lyckligtvis långt ifrån alla bostadsrättsföreningar som kräver att du använder din bostadsrätt som permanent boende. Även om du får lov att köpa en bostadsrätt utan att vara skriven där finns det dock en rad andra saker som kan vara viktiga att tänka på. I Bostadsrättslagen återfinns nämligen vissa begränsningar för hur en bostadsrätt får användas.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrätten får inte användas i något annat syfte än bostadsändamål. Det betyder att du inte kan använda bostadsrätten som exempelvis kontor eller lagerlokal. Många som äger fler än en bostadsrätt väljer att hyra ut i andrahand, och då finns det också regler att förhålla sig till. För att hyra ut i andrahand behöver du få samtycke från styrelsen, och du har även en skyldighet att se till att bostaden hålls i gott skick.

Vanliga frågor om

Kan man äga en bostadsrätt utan att vara skriven där

Kan man köpa bostadsrätt utan att bo där?Pil

Du kan äga en bostadsrätt utan att vara skriven där, så länge bostadsrättsföreningen inte har några medlemsvillkor som sätter stopp. Bostadsrätten får däremot endast användas för bostadsändamål – du kan med andra ord inte välja att använda bostaden som till exempel lagerlokal eller kontor.

Måste jag vara folkbokförd på min bostadsrätt?Pil

Det beror på vad som står i den aktuella bostadsrättsföreningens stadgar.

Artiklar om juridik (76)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.