MäklarOfferter

Låna till kontantinsats – blancolån/privatlån är en möjlighet

Låna till kontantinsats – blancolån/privatlån är en möjlighet
Får man låna till kontantinsatsen?

Det är möjligt att finansiera kontantinsatsen med ett så kallat privatlån eller blancolån, ett lån utan säkerhet. Ett privatlån har högre ränta än ett vanligt bolån.

Sedan år 2010 finns i Sverige ett bolånetak. Detta innebär att en låntagare kan få bolån på upp till 85 % av bostadens värde. Övriga 15 %, kontantinsatsen, måste låntagaren finansiera själv. Vi tar ett exempel. Om ett hus kostar 1 000 000 kr kan man ansöka om ett bolån på 850 000 kr. Resterande belopp, 150 000 kr, måste låntagaren finansiera själv, till exempel genom en försäljning av en tidigare bostad, genom eget sparande eller med hjälp av ett så kallat blancolån eller privatlån.

Privatlån till kontantinsats

Man kan och får låna pengar till en kontantinsats både till hus och lägenhet. Ett sådant lån kallas för privatlån eller blancolån. Skillnaden mellan ett vanligt bolån och ett blancolån är att vid ett bolån är bostaden bankens säkerhet och ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Låntagaren ska betala ränta och göra amorteringar på ett blancolån precis som på ett vanligt bolån men ofta är räntan högre just eftersom långivaren, i de flesta fall en bank, tar en högre risk. Vissa banker tillåter inte att låntagaren lånar hela kontantinsatsen utan vill att låntagaren ska gå in med en del själv. Är du intresserad av ett kontantinsatslån kan det vara bra att jämföra flera banker för att få så bra villkor och ränta som möjligt. Gör gärna också en boendekalkyl där du räknar in både räntan för bolånet och kontantinsatslånet tillsammans med amorteringarna. Finns det övriga avgifter förknippade med lånen ska dessa också inkluderas och till sist för du in driftkostnaderna. Med hjälp av en boendekalkyl får du en god överblick över hur mycket ditt boende kommer att kosta varje månad.

Kontantinsats till bostadsrätt och hus

Med bolånetaket måste du alltså som bostadsköpare finansiera 15 % av bostadens köpeskilling själv. Har du inte ett eget sparande som kan täcka detta kan alltså ett blancolån vara lösningen för att kunna finansiera konstansinsatsen. Jämför gärna olika bankers låneerbjudande för att få bästa möjliga villkor och ränta. När man ansöker om ett blancolån för en kontantinsats gör banken ofta en kreditprövning på låntagaren för att kunna bedöma kundens ekonomiska situation och återbetalningsmöjligheter. Ett blancolån kallas också ibland för ett konsumtionslån. Ett blancolån är med andra ord inte knutet till en bostad utan du som låntagaren kan använda pengarna precis så som du själv önskar.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil
Vanliga frågor om

Låna till kontantinsats

Kan man låna till kontantinsatsen?Pil

Kontantinsatsen kan finansieras med hjälp av ett privatlån eller blancolån.

Hur lånar man till kontantinsatsen?Pil

Ansök om ett privatlån hos en bank. Det kan vara bra att jämföra flera långivares erbjudande för att få så bra villkor och ränta som möjligt.

Artiklar om ekonomi (77)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare