MäklarOfferter

Köpekontrakt – så går det till vid en bostadsförsäljning

Köpekontrakt – så går det till vid en bostadsförsäljning

När du har bestämt dig för vilket bud du vill acceptera är det dags att fullborda affären genom att skriva kontrakt. Köpet är inte giltigt förrän både du som säljare och köparen har skrivit under köpekontraktet, efter det är påskrivet är det bindande.

Skrivning av köpekontrakt

Kontraktet skrivs så fort det är möjligt efter du har hittat en köpare och budgivningen är över. Det kan vara allt från några timmar efter ditt beslut till ett par dagar. När ni kan ses för att skriva på kontraktet kommer du, mäklaren och köparen tillsammans överens om. Har du inte anlitat en mäklare är det bra om ni kan ha en jurist eller bankman närvarande vid kontraktskrivningen.

En viktig punkt inom avtalsrätten är att avtal ska hållas och att ett påskrivet avtal inte går att ångra. Allt måste därför vara klart när kontraktet skrivs på för att undvika att villkor kan tolkas på olika sätt, med andra ord ska inga oklarheter dyka upp efter kontraktet är påskrivet. Därför är det viktigt att du har läst igenom hela köpekontraket noga, även det finstilta. Be din mäklare att skicka avtalet till dig innan det är dags för kontraktskrivning, då hinner du läsa igenom det i lugn och ro och skriva ner eventuella frågor du har till mäklaren.

Viktiga delar av köpekontraktet

Det finns många viktiga punkter som ska finnas med i ett köpekontrakt och mäklarna har ofta standardiserade avtal för detta. Några av dessa punkter är:

  • Bostadens pris.
  • Summa för handpenning.
  • Förtydligande att säljaren överlåter bostaden till köparen.
  • Bostadens skick.
  • Tillträdesdag, när köparen får tillgång till bostaden.
  • Hur betalning av bostaden ska ske inklusive betalning av handpenningen.
  • Vid bostadsrätt: uppgift om lägenhetsnummer och adress samt föreningens namn och organisationsnummer.
  • Vid villa: fastighetsbeteckning.
  • Om köpet är förenat med några villkor.
  • Underskrift av säljare och köpare.
  • Om bostaden säljs gemensamt med någon krävs även underskrift av denna, vanligtvis en maka/make/sambo.

Förbehåll vid bostadsförsäljning

Det finns möjlighet att lägga in förbehåll i kontraktet som betyder att du som säljare till exempel kan hoppa av försäljningen om köparens lån inte beviljas, om en besiktningsman finner fel som ni tidigare inte upptäckt eller om köparen inte kan köpa bostaden innan köparen sålt sin egen bostad.

Fullmakt

Om du inte själv kan närvara vid kontraktskrivningen kan du be någon skriva under kontraktet åt dig. En fullmakt måste då skrivas som ger personen rättighet att utföra detta åt dig, fullmakten måste vara underskriven av dig för att den ska vara giltig.

Tips

Behöver du en bra mäklare som kan hjälpa dig med en kontraktsskrivning? Med MäklarOfferters unika matchningstjänst hittar du enkelt rätt mäklare.

Till matchningstjänstenPil

Handpenning

Betalning av handpenning sker vanligtvis vid kontraktskrivning och är normalt sett en summa på 10% av köpesumman, det vill säga det slutpris som du och köparen har kommit överens om. Pengarna sätter köparen och dennes bank in på mäklarens konto som är avsedd för handpenning. När alla eventuella villkor och förbehåll är uppfyllda så betalas handpenning ut till dig, då har mäklaren ofta dragit av det mäklararvode ni kommit överens som. Den slutgiltiga betalningen av den resterande köpeskillingen sker vanligtvis på tillträdesdagen.

Relaterade artiklar

Artiklar om juridik (80)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare