MäklarOfferter

Köpa hus eller lägenhet på företaget och hyra ut till sig själv

Köpa hus eller lägenhet på företaget och hyra ut till sig själv
Får man hyra bostad av eget aktiebolag?

Det går att köpa en bostad via företaget och sedan hyra ut till sig själv. Det finns dock ett flertal saker du bör känna till vad gäller både skattekonsekvenser och administration.

Visste du att du kan köpa bostad på företaget och hyra ut till dig själv? Att hyra bostad av eget aktiebolag har Skatteverket tidigare förbjudit i vissa fall, men dessa stoppregler är slopade sedan många år tillbaka. Att köpa hus eller lägenhet via aktiebolag förekommer oftast i situationer då man har upparbetade vinster i företaget men saknar privat förmögenhet till att köpa bostad. Det finns dock en hel del att tänka på inför ett sådant beslut, och här går vi igenom de allra viktigaste punkterna.

Var medveten om reglerna innan du fattar ett beslut

Att köpa bostadsrätt på företaget är inget beslut du bör ta lättvindigt. Det är viktigt att du är bekant med vad som krävs för att situationen ska bli gynnsam och vilka möjliga konsekvenser som kan uppstå. Fastighetsköpet bör vara en långsiktig lösning som du inte planerar att ändra på inom en överskådlig framtid. En vanlig missuppfattning är att det skulle vara förmånligt rent skattemässigt att köpa lägenhet på företaget, men det är inte alls säkert. Det finns ett flertal saker du bör känna till och följa vad gäller både skattekonsekvenser och administration.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Du måste betala en marknadsmässig hyra

Det första kravet är att du som privatperson måste betala in en marknadsmässig hyra till ditt eget företag. Om du inte betalar någon hyra, eller om den ligger under marknadsmässigt pris, så kommer du förmånsbeskattas för mellanskillnaden. Om du arbetar i företaget så beskattas eventuell bostadsförmån som tjänsteinkomst vilket brukar hamna mellan 30–57 %. Om du enbart är ägare av företaget sker förmånsbeskattningen i inkomstslaget kapital som ligger mellan 20–52 %.

Vilka kostnader räknas in i bostadsförmånsvärdet?

Bostadsförmånsvärdet gäller inte enbart bostadens marknadsvärde utan även andra kostnader som har med boendet att göra. Då kan till exempel kostnader för uppvärmning, sophämtning och vatten räknas in. Andra kostnader som till exempel hushållsel, garageplats, inredning, städning eller snöskottning ingår däremot inte i bostadsförmånsvärdet. Rent privata kostnader som dessa ska tas upp för beskattning vid sidan av bostadsförmånen.

Företaget kan behöva betala sociala avgifter på förmånens värde

Om du arbetar inom företaget måste företaget även betala sociala avgifter på bostadsförmånsvärdet. Sociala avgifter beräknas på ett schablonvärde, till skillnad från förmånsvärdet i inkomstdeklarationen som ska tas upp till det riktiga marknadsvärdet.

Att köpa hus på företaget

Många företagare väljer att köpa hus via företaget, exempelvis ett fritidshus. Om du väljer att köpa ett fritidshus via företaget måste du som företagsägare betala skatt för ditt utnyttjande av bostaden. Utöver det behöver du även betala skatt för det så kallade “värdet av dispositionsrätten”. Det innebär att du kan välja att vistas i bostaden precis när du vill.

Så går det till vid försäljning av bostaden

Det finns flera saker att ha koll på om du väljer att köpa hus eller lägenhet via företag och sedan bestämmer dig för att sälja. Om bostaden stiger i värde är det bolagets värdeökning, vilket innebär att det ska betalas bolagsskatt på vinsten samt skatt på utdelningen som delas ut till ägaren. Bolagsskatten ligger på 22 % medan utdelningsskatten ligger mellan 20–52 %. Om du istället skulle vilja köpa ut bostaden av företaget kan du tyvärr inte heller räkna med någon rabatt, utan försäljningen måste ske till marknadspris.

Vanliga frågor om

Köpa hus eller lägenhet på företaget & hyra ut till sig själv

Kan man köpa lägenhet på företaget?Pil

Det finns inga lagar som hindrar en juridisk person från att köpa och äga en bostadsrätt. Det kan dock förekomma särskilda medlemsvillkor i bostadsrättsföreningens stadgar som behöver vara uppfyllda för att du ska kunna få medlemskap.

Kan man köpa hus på företaget?Pil

Det går att köpa hus via företaget, men då måste du betala en marknadsmässig hyra till företaget, alternativt förmånsbeskattas för mellanskillnaden. Om det gäller ett fritidshus måste du som ägare även betala skatt för att kunna nyttja bostaden när du vill.

Finns det skattefördelar med att köpa bostad på företaget?Pil

Ett företags pengar är oftast bara belastade med bolagsskatt, vilket är betydligt lägre än när motsvarande summa ges ut i lön. Du får med andra ord mer likvid att köpa bostad för när du använder företagets pengar.

Artiklar om köpa bostad (105)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare