MäklarOfferter

Blancolån – ett lån utan säkerhet och därmed högre ränta

Blancolån – ett lån utan säkerhet och därmed högre ränta
Vad är blancolån?

Ett blancolån, eller privatlån, är ett lån utan säkerhet och därför har det ofta en högre ränta än andra lån, till exempel ett bolån. Blancolån är inte knutna till ett visst objekt. Det är låntagaren som bestämmer vad pengarna ska används till.

Ett blancolån, eller privatlån eller konsumtionslån som det också kallas, är ett lån utan säkerhet. När man talar om säkerhet i lånesammanhang syftas på något som kan pantsättas för lånet. Det kan till exempel vara en bostad vid ett bolån eller ett fordon vid ett billån. Ett blankolån är inte bundet till något speciellt. Låntagaren till ett blankolån kan använda pengarna till precis vad som helst. För att bestämma hur mycket pengar du som låntagaren får låna med ett blankolån kontrollerar långivaren din ekonomiska situation och din återbetalningsförmåga. När du ansöker om ett blancolån kan långivaren göra en kreditupplysning på dig och om flera kreditupplysningar görs kan det försämra kreditvärdigheten och då blir det vara svårare att få ett lån beviljat.

Blancolån, ränta och amortering

På ett vanligt lån betalar du ränta och detsamma gäller för blancolån. Skillnaden med till exempel ett bolån är att räntan för ett blankolån ofta är mycket högre eftersom långivare tar en större risk med ett lån utan säkerhet. Jämför gärna flera olika banker och låneinstitut när du ska ta ett blancolån för att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt. På ett blancolån betalar du också amorteringar precis som vid ett bolån.

Tips

Ska du sälja din bostad? Gör som tiotusentals bostadssäljare har gjort – hitta och jämför mäklare gratis på MäklarOfferter.

Jämför mäklarePil

Ta blancolån till kontantinsats

I Sverige finns ett bolånetak infört av Finansinspektionen år 2010. Bolånetaket innebär att man som mest kan belåna 85 % av bostadens värde, resterande 15 % måste finansieras av låntagaren själv. Detta brukar kallas för kontantinsats. I många fall finansieras kontantinsatsen med en försäljning av en tidigare bostad eller med eget sparande. Det finns också en möjlighet att ta ett blancolån för att täcka de sista 15 % av bostadens köpeskilling.

Vanliga frågor om

Blancolån

Vad är ett blancolån?Pil

Ett blancolån, eller privatlån, är ett lån utan krav på säkerhet från långivarens sida.

Vad är räntan på blancolån?Pil

Eftersom ett blancolån inte har någon säkerhet är räntan ofta högre än på ett vanligt bolån. Långivaren, ofta en bank, bestämmer räntan och det kan vara bra att jämföra flera banker för att få den bästa räntan.

Vad krävs för att ta blancolån?Pil

För att ta ett blancolån gör du en ansökan hos långivaren. Hur mycket du få låna styrs av din kreditvärdighet och din betalningsförmåga.

Vad kostar ett blancolån?Pil

Genrellet sätt är räntan på blancolån högre än för lån med säkerhet. Du amorterar även på lånet och förutom ränta och amortering kan det komma till andra avgifter som långivaren tar ut.

Artiklar om ekonomi (77)

Vi tror att du också skulle gilla dessa artiklar.

Tjänsten är gratisInga förpliktelserSpara tid & pengarFå högre försäljningspris
Jämför mäklare